Dat rijst ontzettend veelzijdig is, laat Nisha Katona zien in haar nieuwste boek: Rijst & Co. In dit kookboek speelt rijst de hoofdrol in alle gerechten, van zilvervliesrijst in een Peruaanse salade tot rijstepap met karamel en rood fruit. Vandaag: omgekeerde groentetaart met zilvervliesrijst uit Rijst & Co!
Ingrediënten
voor 4 personen
1 aubergine, in de lengte in plakken
1 paprika, zaadjes verwijderd en in repen
2 tomaten, in plakken
2 rode uien, fijngesnipperd
6 champignons, in plakjes
225 g gekookte zilvervliesrijst (of kook 90 g rauwe rijst)
200 g tomatenblokjes uit blik
150 ml witte wijn
6 plakjes bladerdeeg
2 el olijfolie
1 el peterselieblad, gesneden
1 tl bruine basterdsuiker
zout en peper
2 el zonnebloemolie + extra om in te vetten
2 el olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een ronde ovenschaal van 30 cm doorsnee in met olie.
- Doe 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan of grilpan en bak hierin de aubergineplakken aan beide kanten bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.
- Doe de rest van de zonnebloemolie in de pan en bak de repen paprika op middelhoog vuur bruin en zacht. Leg deze op en tussen de aubergineplakken in de ovenschaal. Verdeel hier de plakken tomaat overheen. Als je de taart straks uit de vorm stort komen deze onderste lagen bovenop te liggen, dus doe je best en maak er wat moois van.
- Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui, champignon en knoflook. Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes en basterdsuiker toe. Doe vervolgende de wijn en peterselie erbij en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, roer de gekookte rijst erdoor en lepel dit mengsel over de groenten in de ovenschaal.
- Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar en rol ze iets uit zodat je een vierkant krijgt dat iets groter is dan de ovenschaal. Leg het deeg over de ingrediënten in de schaal en stop de randjes netjes in zodat je straks, als je de taart stort, een mooi randje om de taart hebt.
- Bak de taart 30 minuten tot het bladerdeeg bruin is. Haal het gerecht uit de oven en laat 5 minuten afkoelen, leg vervolgens een groot serveerbord ondersteboven op de ovenschaal en draai het hete ding om. Slaak een zucht van verlichting en serveer.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Rijst & Co van Nisha Katona gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Rijst & Co.
Nisha Katona
Uitgeverij Good Cook
ISBN: 9789461432131
Prijs: €23,50
Deze omgekeerde groente taart vonden wij inderdaad echt super lekker. En gemakkelijk te maken. Die basterdsuiker is zo’n toffe toevoeging. Wel die zucht van verlichting toen-ie mooi op de schaal viel. Zouden geroosterde (hazel)noten erin nog extra lekker zijn?
Hi Lineke,
Wat goed om te horen dat jij dit een lekker recept vind. En die zucht van verlichting, die kennen wij wel!
Geroosterde (hazel)noten zou zeker een goede toevoeging kunnen zijn.
Als je het hebt geprobeerd, laat je ons dan weten hoe het is uitgepakt?
Liefs,
Karlijn
Leuk, lekker en makkelijk herfstachtig recept, eindelijk eens zonder kaas of ei. De bereidingstijd kan ietsje korter, zodra de bladerdeeg (die nauwelijks nat wordt) gaar is en mooi bruin, is het al klaar. Ik heb de peterselie vervangen door een bosje basilicum, dat had ik staan in de tuin. Misschien nog een likje (haver)melk er overheen voor een glansje? Voor echte veganisten is de bladerdeeg makkelijk te vervangen door veganistische bladerdeeg van de biologische winkel. (Oja, en bij ingrediënten is de knoflook vergeten: ik heb 1 dikke teen gebruikt)