...

Rode bietenburgers

door | 6 nov 2013 | Glutenvrij, linzen, Recepten, rode biet, rucola

Print Friendly, PDF & Email

Dit vond ik de meest verrassende variatie van de rode biet. Een burger! Ik heb diverse recepten getest en ben zo op mijn eigen ideale rode bietenburger uitgekomen. Een bijzondere ‘vleesvervanger’ voor de vegetariër, zonder de eieren ook voor veganist en zelfs voor de openhartige vleeseter. Het proberen waard!

Wat heb je nodig?
Voor de burgers:
2 grote rode bieten (gekookt)
1 blik linzen
½ bakje tofu
100 gram havermoutvlokken
1 zakje rucola
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 eieren
2 eetlepels olijfolie
zout en peper

 

Extra:
Combineer met een frisse salade of ouderwets op een broodje met garnituur zoals tomaat, avocado, komkommer, mango of wat jij lekker vindt.

Hoe maak je deze bietenburgers?
Schil de bieten en snij in stukken evenals de tofu. Ontdoe de knoflook en de ui ook van hun schil. Doe de bieten samen met de tofu, de rucola, de ui, de knoflook, de eieren en de olijfolie in een keukenmachine tot het een egale massa is. Roer de linzen en de havermoutvlokken erdoor en laat een half uur staan zodat de havermout het vocht kan absorberen. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en maak met je handen kleine balletjes van het mengsel. Druk deze plat in de koekenpan en laat op middelhoog vuur aan beide zijden bakken tot ze een beetje bruin kleuren. Combineer met een frisse salade of eet ze als een echte burger op een broodje!

Dank aan Shutterstock voor de mooie foto!

Summary
recipe image
Recipe Name
Rode bietenburger
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 19 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

36 Reacties

  1. john cools

    wat een aangename verrassing om het recept van deze heerlijke burger on line te ontdekken, ik had al lang zin om deze zaligheid zelf te bereiden. Dank voor het delen.

    Antwoord
    • Tessa Emmen

      Hi John,

      Goed om te horen dat je blij bent met dit recept!
      Veel kookplezier!

      Liefs,
      Tessa

      Antwoord
  2. Patricia

    Geweldig recept, pas nog gemaakt. Iets meer havermout toegevoegd en bietjes geraspt. Naar eigen wens en inzicht extra kruiden toegevoegd. Iets langer laten staan zodat de havermout alles goed kon absorberen. Burgers gemaakt en zelfs kleine balletjes, ook erg lekker om mee te nemen voor lunch of bij salade. 100% aanrader dus.

    Antwoord
    • Daniëlle van Kampen

      Hi Patricia,

      Wat leuk om te lezen dat het recept voor de rode bietenburgers bij jou is geslaagd! Ga zo door 🙂

      Groetjes,
      Daniëlle

      Antwoord
  3. Karen Ouwerkerk

    Wat een leuk recept! De tofoe heb ik vervangen door feta (omdat ik dat toevallig in huis had) en alles is met de hand klein gesneden. Net een tekstje gedaan vanwege de reacties wat betreft het uit elkaar vallen, maar dat is helemaal niet gebeurt. Erg lekker en zeker voor herhaling! Dank je wel.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Karen, wat leuk om te horen dat de burgers zo goed gelukt zijn ook met feta! Zo kan je eindeloos blijven variëren en vooral ook gebruiken wat je in huis hebt liggen 🙂

      Antwoord
  4. Hester

    Nou, waardeloos recept. Het was één grote kliederzooi terwijl ik de hoeveelheden heb aangehouden. Ik raad het iedereen sterk af het te maken.

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat vervelend Hester, we zullen opnieuw naar het recept kijken! Groetjes, Isabel

      Antwoord
  5. Jasmijn

    Hi Isabel
    Ik wil graag deze burgers maken voor een schoolopdracht, maar ik had een vraagje.
    Hoeveel burgers kan je uit dit recept maken? Dus voor hoeveel personen?
    Groetjes

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hi Jasmijn! Wat leuk! Hangt een beetje er vanaf hoe dik/groot je ze maakt, maar gemiddeld een stuk of 4-6 denk ik. Succes! 🙂

      Antwoord
  6. go2joris

    Hoi pipeloi,

    Wellicht kun je even de printfunctie van je pagina nakijken. Hij bakte er bij mij namelijk geen chocola van (en bietenburgers evenmin). Geinig recept trouwens. Dank!

    Groet,
    Joris

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Joris, dank voor je feedback maar bij mij werkt hij helaas goed! Als ik op afdrukken klik in een recept krijg ik daar keurig het recept onder elkaar met het logo erboven. Zelfde met CTRL P. Lukt het echt niet? Mail me anders even jouw screenshot via isabel@dehippevegetarier.nl. Dank!

      Antwoord
  7. Maarten

    Voor de carnivoren onder ons heb ik de bietenbout ontwikkeld. De bietenmassa geboetseerd om een witte wortel (peterseliewortel bijvoorbeeld) bij wijze van bot. Heerlijk om te kluiven! 45 minuten in de oven (160-180 graden). Eventueel paneren met paneermeel. Doe iets meer havervlok door de massa om de bietenmassa beter boetseerbaar te maken.

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Klinkt heerlijk Maarten! Is deze ook te koop voor consumenten? Groet, Isabel

      Antwoord
  8. Lieske van der Waals

    Hi Adey, I think we got lost in translation here. It actually says in the start that, if you decide to leave the eggs out, the dish is vegan. Which is quit a good option actually! This as the eggs are not a mandatory aspect of the recipe, it works fine without it as well. Hope that answers your question. Regards, Lieske

    Antwoord
  9. Lisa Boshuizen

    Hi! Leuk recept… Ik ga maken van het bietenpulp dat ik over heb van het juicen! Miscshien dat ze daniets minder smakelijk zijn, dat ga ik testen maar ben benieuwd… ik heb altijd erg veel pulp over. Kan ik ze ook invriezen denk je? Doe ik dat dan na of vorohet bakken?
    Zo zonde dat ik het pulp altijd weggooi….
    Grtjs,lisa

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Lisa! Dat is een leuk idee, heel benieuwd hoe het uitpakt! Invriezen lijkt me lastig, ik denk dat ze dan nooit meer echt knapperig worden en altijd soppig blijven. Of heeft iemand andere ervaringen…?

      Antwoord
  10. Nanda

    Hoi Isabel,

    Ik heb ze gemaakt en ze zijn werkelijk heerlijk! Alleen vallen ze wel uit elkaar in de pan, waardoor ze moeilijk te bakken zijn. Het mengsels ik ook al heel dun. Heb je hier tips voor?

    Groeten Nanda

    Antwoord
    • Gerard

      Lees in andere rode bieten burger recepten dat je vooral rauwe bieten moet gebruiken omdat ze anders te zompig worden. Misschien werkt dat bij dit recept ook zo.

      Antwoord
      • Rosa Kuijpers

        Hi Gerard,

        Bedankt voor jouw vraag. Het klopt dat ook voor dit recept rauwe bieten het beste werken om de structuur wat droger te houden. Ik hoop hiermee jouw vraag te hebben beantwoord 🙂

        Hartelijke groet,
        Rosa Kuijpers

        Antwoord
    • Qoya

      ik heb er bloem door gedraaid!
      Helpt om ze beter bakbaar te maken.

      Antwoord
      • Lieske van der Waals

        Hoi Qoya, wat een goede tip! Dankjewel 🙂

        Antwoord
  11. Nanda

    Hoi Isabel,

    Hoeveel burgers haal je uit het standaardrecept?

    Groeten Nanda

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Nanda, best wel veel! Hangt ook af van hoe groot je ze maakt. Ik zou zeggen 8 ofzo? Ze kleiner maken is makkelijker met bakken en ze vullen niet enorm dus twee per persoon kan zeker!

      Antwoord
      • Nanda

        Dank je wel! Ga ze vanavond proberen!

        Antwoord
  12. Mark

    Hoeveel is “een bakje linzen” en “een ½ bakje tofu” in grammen?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Mark, excuus voor de late reactie! Ik heb 1 blik linzen gebruikt en 1/2 pakje tofu (die worden meestal verkocht met ongeveer dezelfde maat), maar ik schat 250 gram ofzo? Succes!

      Antwoord
      • Mark

        Dank je. Ik ga het proberen.

        Antwoord
  13. Marjolein

    Is er een alternatief voor de havervlokken ivm gluten overgevoeligheid?

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Dag Marjolein! Ik ben geen expert in gluten, maar je zou iets kunnen proberen met linzen en glutenvrije broodkruim. Ben benieuwd of het werkt! Succes!

      Antwoord
    • Tessa

      Kikkererwtenmeel

      Antwoord
      • Isabel Boerdam

        Wat een leuke variatie! Die ga ik zeker proberen.

        Antwoord
        • Adey

          I’m reading the english translation. At the start it says its vegan, then in the recipe it says 2 eggs?

          Antwoord
          • Lieske van der Waals

            Hi Adey, I think we got lost in translation here. It actually says in the start that, if you decide to leave the eggs out, the dish is vegan. Which is quit a good option actually! This as the eggs are not a mandatory aspect of the recipe, it works fine without it as well. Hope that answers your question. Regards, Lieske

  14. Tamara

    Ik heb dat vorige week gegeten. Toch wel eventjes verschoten toen ik nadien naar toilet ben gegaan 😀

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Hahaha! Ja! Daar moet je even aan wennen 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt