...

Salad days: citroenige gegrilde courgette met orzo en romige sumakdressing

door | 12 jul 2020 | courgette, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Het idee dat een salade alleen uit blaadjes sla bestaat, is gelukkig al lang passé. In haar mooie boek laat Ajda Mehmet zien dat een salade zo veel meer kan zijn, en dat je eindeloos kunt variëren. In Salad days vind je vullende, knapperige, hartige, zoete en zachte salades voor elke dag. Vandaag delen wij het recept voor citroenige courgette met orzo en romige sumak!

De smaken in deze salade doen me denken aan zomers aan zee op Cyprus. Ik ben dol op de veelzijdigheid van courgette, hoe je ze kunt schaven in bijna doorzichtige linten en rauw kunt eten of ze juist grof snijdt en roostert tot ze zoet en sappig zijn. In dit recept snijd ik de courgette in plakken en gril ik ze (voor een instant-zomergevoel), dus de dikte van de plakken is hier heel belangrijk. Te dik en ze verbranden en worden droog, maar te dun en ze blakeren aan de buitenkant maar blijven hard aan de binnenkant. Neem dus even de tijd om ze netjes te snijden. Ik snijd ze het liefst in schuine plakken, omdat ik dat mooier vind én omdat je dan meer oppervlakte hebt om te grillen. – Ajda Mehmet

Ingrediënten
voor 4 personen
3 courgettes, in plakken van 1 cm gesneden
4 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
rasp en sap van 1/2 biologische citroen
250 g orzo
15 g dille, fijngesneden
4 courgettebloemen, ter garnering voor de dressing
2 el sumak
1/2 teen knoflook, fijngeraspt
2 tl tahin
150 g yoghurt

ook nodig
grillpan

Bereidingswijze

  1. Schep de plakken courgette om in een grote kom met 2 eetlepels van de olie en een flinke snuf zout. Verwarm een grillpan op hoog vuur en gril de plakken courgettes aan beide kanten tot er mooie grillstrepen ontstaan.
  2. Verdeel de gegrilde courgettes over een grote schaal en giet het citroenrasp en sap erover. Zet opzij.
  3. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en schep in een grote kom. Voeg de gegrilde courgette, de rest van de olijfolie en dille toe en schep om. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Roer de sumak, knoflook en tahin door de yoghurt, samen met 4 tot 5 eetlepels water om de yoghurt iets te verdunnen. Breng op smaak met zout en serveer bij de salade. Serveer de salade op een grote schaal, garneer met wat courgettebloemen en maak af met de yoghurt-sumakdressing.

Heb jij deze salade gemaakt? Of een andere salade uit Salad Days van Ajda Mehmet? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Salad days
Adja Mehmet
Uitgever: Good Cook B.V.

Summary
recipe image
Recipe Name
Citroenige gegrilde courgette met orzo en romige sumakdressing
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt