Engelse muffins
Lieske van der Waals

Engelse muffins

zaterdag 20 juli 2019
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Engelse muffins uit het kookboek Brits Bakboek van Regula Ysewijn.

English muffins
Hoewel wij bij muffins eerder aan cupcakes denken, is dit toch wel heel ander gebak. English muffins zijn ronde gistbroodjes van ongeveer 9 centimeter breed en 2,5-4 centimeter hoog. Ze worden aan weerszijden goudbruin gebakken op een baksteen, terwijl de zijkant mooi bleek blijft en ideaal is om open te scheuren.

Ingrediënten
voor 10 muffins
300 ml melk
11 g gist
600 g patentbloem
30 g witte suiker
10 g zeezout
30 g reuzel of boter, in blokjes, kamertemperatuur
2 eieren, losgeklopt
semolina of polenta, om te bestuiven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot deze lauw is maar niet warm, voeg de gist toe om deze te laten wellen. Doe de bloem, suiker en het zout in een grote kom of de kom van je mixer. Vermeng en leg je reuzel of boter er in stukken bovenop. Giet de helft van de melk met gist over de boter en begin te vermengen. Wanneer de melk en boter volledig opgenomen zijn, voeg je de andere helft toe samen met de eieren.

  2. Laat 10 minuten kneden. Leg het deeg in een kom, bedek en laat 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is.

  3. Rol het deeg zachtjes uit op een met bloem bestoven werkblad tot 3 centimeter dikte en gebruik een uitsteekvorm van 8 centimeter om je muffins uit te steken. Leg elke muffin op de bakplaat met genoeg ruimte ertussen en laat 30 minuten rijzen.

  4. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestrooi elk met de helft van de semolina of polenta. Verwarm je oven voor op 170°C.

  5. Laat een baksteen of gietijzeren pan warm worden op laag vuur zodat deze niet te heet wordt en bak de muffins aan beide kanten 5-6 minuten of tot ze goudbruin zijn. Je kunt met een overschotje deeg de hitte van de pan testen. Tenzij je deze manier van bakken goed onder de knie hebt, zijn je muffins vanbinnen nog niet gaar. Leg de muffins na ze gebakken te hebben 5 minuten in de oven om verder te garen.

  6. Laat afkoelen op een rooster of verorber meteen met heel wat boter. Je kunt ze makkelijk invriezen in zakjes.


Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Birts Bakboek
Regula Ysewijn
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048846894
Prijs: €31,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.