Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: marmerkoekjes uit het kookboek 100 luxe koekjes van eigen deeg van Elisabeth Scholten.
Ingrediënten
Voor 40 stuks
500 g ongezouten pinda’s
200 g biscuitjes naar keuze
2 el cacao
1 tl kaneel
1 zakje vanillesuiker
2 el honing
1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
350 g melkchocolade
50 g pure chocolade
50 g witte chocolade
1 el en 1 tl zonnebloemolie
Extra benodigdheden:
satéprikker
aardappelschilmesje
Bereidingswijze
1. Maal de pinda’s grof in een hakmolen of doe de pinda’s in een theedoek en sla ze met een deegroller kleiner. Maal ook de biscuitjes grof en meng met de pinda’s.
2. Voeg cacao, kaneel en vanillesuiker toe en meng goed. Doe de gecondenseerde melk en honing erbij en meng met een houten pollepel tot een stevig en kleverig mengsel.
3. Bedek een bakvorm van 25×35 cm met bakpapier. Stort hierop de vulling en druk met je handen een beetje uit. Leg er nu een stuk plasticfolie op en rol met een klein deegrollertje of een klein glas de vulling glad over de bakplaat. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig en glad oppervlak krijgt.
4. Smelt 175 g melkchocolade met 25 g pure chocolade en 1 el zonnebloemolie au bain-marie. Giet over de vulling in je bakvorm en strijk uit met een lepel. Schud je bakplaat dan even heen en weer zodat de chocolade mooi glad wordt.
5. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om hard te worden.
6. Als de chocolade hard is geworden, smelt je de overgebleven 175 g melkchocolade met de overgebleven 25 g pure chocolade op dezelfde manier. In een apart bakje smelt je de witte chocolade met 1 tl zonnebloemolie au bain-marie. Doe dit in een boterhamzakje waar je een klein puntje vanaf hebt geknipt.
7. Haal de hard geworden plak uit de koelkast en til met behulp van het bakpapier uit de vorm. Draai om en leg ondersteboven op je bakplaat. Trek het bakpapier eraf.
8. Giet hierover de melkchocolade die je net gesmolten hebt en strijk weer mooi glad (desnoods even schudden). Spuit er meteen lijntjes witte chocolade op.
9. Neem dan een satéprikker en trek hiermee door de lijnen heen van boven naar beneden en van beneden naar boven (om en om dus). Hiermee krijg je het mooie marmerpatroon.
10. Laat deze laag ook hard worden in de koelkast. Snijd ze daarna met een aardappelschilmesje in vierkantjes of ruitjes.
Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
100 luxe koekjes van eigen deeg
Elisabeth Scholten
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046825204
Prijs: €23,99
0 reacties