...

Snelle vegan Kimchi

door | 2 dec 2020 | Groenteschotel, kool, Recepten, Salade, Wereldkeuken, wortels

Print Friendly, PDF & Email

Toen ik voor het eerst kimchi proefde, was ik op slag verliefd. Kimchi is zoutig, gekruid, gemberachtig én knoflookachtig en dat alles met een zure ondertoon: een Koreaans vuurwerk van smaken. En… het is hartstikke goed voor je! Er bestaan meer dan 200 soorten kimchi, dus dit gerecht is met recht de ster van de Koreaanse cultuur en trots te noemen.

Kimchi superfood
Ja, kimchi leeft. Kimchi is een ingelegd product en het zit vol met goede bacteriën door het fermentatieproces. Kimchi heeft sterke antibacteriële kwaliteiten en is een ware boost voor je immuunsysteem door de knoflook, de gember en de gezonde dosis natuurlijke probiotica die vrijkomt bij het fermentatieproces. Eigenlijk is kimchi een mega superfood! Over het algemeen is kimchi niet vegetarisch, maar de vis of garnalen die meestal worden gebruikt kun je makkelijk weglaten.

Waarom fermenteren?
Alles wat gefermenteerd is noem ik Funky Goodness. Daarmee doel ik op die funky, typische lucht die voor veel mensen waarschijnlijk betekent dat een product niet meer goed is. Voor mij betekent dat juist iets positiefs, namelijk dat er iets lekkers wordt gemaakt! En dat is ook zo, want er zijn bacteriën aan het groeien. En als je goed oplet tijdens het proces, kun je ervoor zorgen dat het de goede bacteriën zijn die groeien, het soort dat je nodig hebt. Je darmflora, gewichtsverlies, zelfs autisme en depressie worden allemaal gelinkt aan je ingewanden en de juiste aantallen goede bacteriën in je lichaam. Je kunt ervoor zorgen dat die goede bacteriën groeien en vermeerderen met dit recept.

Geduld
Geduld is een schone zaak en het maken van kimchi duurt ook zeker even: een aantal dagen, of zelfs weken of maanden. Traditioneel gezien moet kimchi 6-8 uur in pekel zitten, maar in dit recept kost dit gedeelte van het proces maar de helft van de tijd. Je kunt de kimchi meteen opeten, of binnen 48 uur als je optimaal wil profiteren van de probiotica. Als je nóg langer wacht, bijvoorbeeld een week, dan hebben de probiotica hun werk nog beter kunnen doen en is de smaak nog intenser.

Snelle vegan kimchi
Voorbereiding: 20 minuten actieve voorbereidingstijd, 3 uur totale tijd (inclusief het zouten en uitlekken van de kool)

Ingrediënten
Voor 15 porties
1 grote Chinese kool (ongeveer 1 kg)
1 wortel, gesneden in reepjes
3 lente-uitjes (groen en wit), grof gehakt
optioneel: extra groenten zoals 6 radijsjes of ¼ radijs, in dunne plakjes gesneden
4-5 flinke snufjes zeezout

Smaakpasta
4,5 cm gember, geschild en geraspt (ongeveer 3 eetlepels)
20-30 g rode chili of gochugaru rode peper-poeder*
30 g / 2 tl nama shoy of sojasaus
30 g / 2 tl kokossuiker, palmsuiker of maple syrup
40 ml appelazijn, kokosazijn of rijstazijn
6 tenen knoflook, geschild en geraspt
½ kleine witte of gele ui

Keukenspullen
1 grote glazen pot (ongeveer 750 ml) of 2-3 kleine glazen potten
1 grote glazen, houten of roestvrij stalen kom
1 grote zeef

*Je kunt gochugaru-poeder vinden in Koreaanse of Aziatische supermarkten, maar koop dit product niet in pastavorm. Er zitten dan meestal ongezonde toevoegingen in. Je kunt ook voor simpel rode peper-poeder kiezen. Dat vind je in elke supermarkt. Let er wel op dat er geen extra zout aan is toegevoegd, dat is namelijk vaak zo. Dit maakt je kimchi te zout en dat is niet de bedoeling.

Bereidingswijze

  1. Zorg ervoor dat je kool schoon en droog is, maar gebruik geen zeep om ‘m schoon te maken. Snijd de onderkant van de kool eraf en snijd de rest van de kool in stukjes van ongeveer 2 cm (ter dikte van je wijs- of middelvinger). Doe de kool in een kom en voeg het zout toe. Meng dit met je handen. Op deze manier kan het zout het water uit de kool onttrekken. Je krijgt dan een wat steviger product. Dit zorgt er ook voor dat er minder water in je kimchi terecht komt (dat komt de smaak ten goede). Zet de kool even opzij voor tenminste een uur, maar het liefst voor ongeveer 2.5 uur. Giet de kool vervolgens af en spoel het geheel goed af. Je kunt er ook een beetje in knijpen zodat er nog meer water uit komt. Laat de kool in de zeef zitten terwijl je de smaakpasta maakt.
  2. Doe voor de smaakpasta alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of blender. Blend tot een glad geheel. Maak je geen zorgen over dat kleine beetje suiker in het recept, dit is bedoeld om de smaak te balanceren. Als je het geheel een week lang laat fermenteren, eten de bacteriën de suiker op waardoor er een heel kleine hoeveelheid suiker overblijft. Zet het kruidengeheel even apart en snijd alvast de groenten.
  3. Spoel de kom waar de kool in zat even goed af en doe de groenten en de smaakpasta erin. Mix het geheel met je handen en zorg ervoor dat de kool goed bedekt is met de smaakpasta. Doe dit het liefst met latex handschoenen zodat je geen chilipoeder onder je nagels krijgt – die zou later wel eens in je ogen terecht kunnen komen als je daarin wrijft en dat willen we niet. Je kunt de kimchi nu al opeten of het in de glazen pot doen. Sluit de pot af en laat deze staan voor ten minste 24-48 uur (op kamertemperatuur). Zorg ervoor dat de bovenste laag in de pot vloeibaar is.
  4. Na 24-48 uur kun je kimchi opeten. Je kunt de pot nog een week in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat er kleine belletjes ontstaan, dat het geheel wat wateriger wordt of dat er een typische lucht vanaf komt. Dat is niet erg. Er kan zelfs een beetje schimmel ontstaan. Dat kun je er gewoon vanaf schrapen (of je gooit de bovenste laag van de kimchi weg). Als de schimmel zwart, roze of oranje is, dan is er iets fout gegaan en moet je de kimchi weggooien. Fermenteren is eigenlijk tuinieren en koken in één. Het is een beetje een experiment waarbij soms wat fout kan gaan. Gelukkig is het meestal erg lekker!

Bon Appetit!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Kimchi Ingredients1

Summary
recipe image
Recipe Name
Snelle vegan Koreaanse Kimchi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Hilary Metcalfe
Volg Hilary

Hilary Metcalfe

Voedsel nerd en de holistische voedingsdeskundige at Hilary Eats
Hilary Metcalfe is de voedsel nerd en de holistische voedingsdeskundige van De Hippe Vegetariër en oprichter van Hilary Eats, een online “Natural Foods Journal” dat zich richt op plantaardige gezondheid, het creëren van nieuwe recepten, advies geven omtrent fitness en nog veel meer. Haar unieke gezondheidsmethode Flow helpt je bij het vinden van een natuurlijk ritme in je dagelijks leven door koken, ingrediënten en je lichaam allemaal met elkaar te verbinden. Cook, Eat, Repeat is haar slogan.
Hilary Metcalfe
Volg Hilary

Latest posts by Hilary Metcalfe (see all)

14 Reacties

  1. Hilde van Barneveld

    Wat moet ik verstaan onder een snufje zout? Als ik naar kookprogramma’s kijk waarin ze een snufje zout gebruiken ben ik elke keer verbaasd hoeveel dat dan is. Ik gebruik altijd heel weinig i.v.m. mijn bloeddruk.

    Antwoord
    • Lotte Kuijsters

      Hoi Hilde, een snufje zout is tussen de 0,3 en 0,4 gram. Je kunt hier uiteraard naar smaak en wens mee experimenteren zodat het past bij jouw eetpatroon. Laat je ons weten als je de kimchi hebt geprobeerd?

      Antwoord
  2. Rita de Rouwe

    Hoe en waarbij eet je Kimchi? Als bijgerecht bij rijst of op brood?

    Antwoord
    • Enza Bom

      Hoi Rita, Kimchi is een authentiek Koreaans gerecht en wordt vooral gegeten bij rijst. Het is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en ‘mandu’, Koreaanse dumplings. Maar ook bij salades, wokgerechten, stamppot, tosti’s of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed! Je kunt er dus alle kanten mee op 🙂 Groetjes, Enza

      Antwoord
  3. Carmen

    Hoi!
    Waarom staat er ‘Je kunt de pot nog een week in de koelkast bewaren.’? Normaal gezien is kimchi toch langer houdbaar?
    Bedankt!!

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Carmen, dit is een snelle kimchi, waardoor ik denk dat je deze misschien ook sneller op moet eten dan reguliere kimchi die vaak weken heeft gestaan. Kan bijvoorbeeld te maken hebben met de soorten bacteriën of ingrediënten die afwijken in deze snelle versie.

      Antwoord
  4. Diny

    Hallo,
    Ik heb dit recept gemaakt (met een beetje van mezelf). Lekker!
    Ik heb het niet in de koelkast gezet, maar ook zonder dat is het wekenlang goed gebleven.

    Antwoord
    • Rosa Kuijpers

      Hi Diny,

      Wat heerlijk, en het kan inderdaad kloppen dat het langer houdbaar is gebleven, gezien de groente gefermenteerd is 🙂

      Antwoord
  5. Marca van den Broek

    Mooi recept! Ik heb één vraag. je schrijft “Zorg ervoor dat de bovenste laag in de pot vloeibaar is.” Hoe doe je dat met maar zo weinig vloeistof (40 ml)? Ik ben heel benieuwd!

    Antwoord
    • Anne Bolten

      Hi Marca,
      Vanuit de kool komt veel water vrij, waardoor het gerecht wat meer vloeistof krijgt!

      Groetjes,
      Anne

      Antwoord
      • Gis

        ik heb een kool van 600gr gebruikt en de pasta gehalveerd. Is toch moeilijk om de bovenkant met vloeistof bedekt te krijgen. Wat zou ik er nog aan toe kunnen voegen? Water?

        Antwoord
        • Bibian Berkhout

          Hi Gis,

          Wat leuk dat je dit recept hebt geprobeerd!
          Eventueel zou je de kool iets meer kunnen aanstampen en als dat niet genoeg is inderdaad wat water toevoegen.

          Liefs,

          Bibian

          Antwoord
  6. Sandra Delissen

    Ik heb het recept vandaag gemaakt en het ruikt heerlijk. Precies zoals ik een keer niet vegetarische kimchi heb gemaakt. Ik heb bij de gevulde pot wel nog een finke scheut appelazijn en een theelepeltje sojasaus extra toegevoegd, want anders stond de kimchi niet onder een laagje vocht. Nu dagelijks checken en wat geduld oefenen en we kunnen proeven!

    Antwoord
    • Anne Bolten

      Hmmm klinkt goed Sandra! Fijn dat het zo goed gelukt is. Geniet ervan!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt