...

Reinigende rode bieten

door | 4 nov 2013 | rode biet, Soort groente

Print Friendly, PDF & Email

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op rode bieten, omdat ze vrolijk zijn en helemaal passen in de Nederlandse herfst.

Zomer en winterbieten
Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Ze zijn zomer en winter verkrijgbaar: ‘swinters de grote ronde bieten, zomers de kleinere Hollandse zomerbieten of bosbieten. De rode bieten kan je van top tot teen gebroken want ook het blad is bruikbaar om te wokken. De rode kleur hebben ze te danken aan de natuurlijke kleurstof Betanine die erin zit, hierdoor is bietensap ook ideaal als natuurlijk kleurstof voor bijvoorbeeld koekjes of cake.

Lekker detoxen
Los van al deze vrolijkheid zijn rode bieten ook zeer gezond en voedzaam. Ze zijn rijk aan vitamine C, ijzer, mineralen antioxydanten en lipopeen. Jonge bietjes hebben bovendien een hoog gehalte aan kalium en worden daarom sterk aanbevolen bij een hoge bloeddruk. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat rode bieten dankzij hun hoge concentratie nitraten bijdragen aan ons uithoudingsvermogen door een lager verbruik van zuurstof en dus ook een lager verbruik van energie. Dit zou kunnen oplopen tot een kwartier langer volhouden van de inspanning en tevens een hogere snelheid en een lagere bloeddruk. Van Nederlandse grootste marathonloopster Miranda Boonstra is dit haar geheim: rode bietensap als voorbereiding op haar prestatie!

Salades, sapjes en smeersels
Ook in de keuken zijn rode bieten super leuk om mee te experimenteren. In salades zijn ze gemakkelijk met van alles te combineren, tevens kan je er heerlijke sapjes en smeersels van maken en zelfs burgers! Kortom, het was een feest om ermee te experimenteren en het resultaat mag er meer dan zijn. Dus bereid je voor op zes gezonde smulrecepten deze week. Smakelijk detoxen!

Meer over rode bieten
Alles wat je ooit zou wensen te weten over de rode biet vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige bietliefhebber zeker een kijkje waard!

Rode bieten

Summary
recipe image
Recipe Name
Reinigende rode bieten
Published On
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt