...

Orzo met pompoen, salie, pompoenpitten, bruine boter en citroen

door | 30 okt 2023 | pompoen, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Als het buiten koud en grijs is, maak ik deze orzo met pompoen. De pompoen valt als een zachte deken om de orzo heen en is zoet, romig en nootachtig door de bruine boter. Een flink bord hiervan maakt elke grauwe herfstdag gegarandeerd een stuk lichter. Dit lekkere recept komt uit het kookboek van Lynn van der Vorst: ‘Met Lynn de keuken in‘. Verras iedereen aan tafel met dit heerlijke herfstrecept.

 

Ingrediënten

voor 4 personen
1 flespompoen (van ca.1 kg)
1 rode chilipeper, over de lengte gehalveerd
4 teentjes knoflook, in de schil
300 g orzo
100 g zachte geitenkaas
60 g boter
30 g pompoenpitten
10 g salie (alleen de blaadjes)
150 ml groentebouillon
150 ml room
1 el honing
olijfolie, naar smaak
zout en versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Prik met een vork gaatjes in de pompoen en zet deze 5 tot 10 minuten op 600 watt in de magnetron. Zo wordt de pompoen iets zachter en is-ie beter in stukken te snijden. Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de pitten. Snijd de pompoen in gelijke stukken, breng op smaak met zout en peper en leg in een ovenschaal.
  3. Verwarm in een steelpan op middelhoog vuur de boter en laat bruin worden. Bak de salie in de boter krokant. Schep de salie uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Zet opzij.
  4. Schenk de salieboter over de pompoen. Voeg de chilipeper en de knoflooktenen toe en druppel de honing eroverheen. Rooster 30 minuten in het midden van de oven.
  5. Rooster intussen in een droge koekenpan op middelhoog vuur de pompoenpitten tot ze opspringen uit de pan. Neem op dat moment de pan van het vuur en zet opzij.
  6. Maal in een keukenmachine of met een staafmixer de pompoen met de knoflook en de rode chilipeper fijn. Voeg geleidelijk wat van de room en de groentebouillon toe tot er
    een gladde, stevige saus is ontstaan. Het ligt aan het formaat van de flespompoen hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt, dus doe dit met beleid. Houd de saus warm.
  7. Breng ruim water met flink wat zout aan de kook. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken.
  8. Meng de orzo met de pompoensaus. Proef en breng op smaak met zout en peper. Brokkel de geitenkaas erover en bestrooi met de geroosterde pompoenpitten en de salie. Maak af met wat olijfolie.

 

Tip van Lynn: heb je een grotere fles-pompoen gescoord? Geen probleem. Deze saus laat zich (zonder de orzo) goed invriezen. Voeg in dat geval wat meer rode chilipeper, knoflook en honing toe (dat komt allemaal niet zo nauw) en gebruik eventueel meer room en bouillon. Door meer bouillon toe te voegen maak je er de volgende dag overigens ook een heerlijke soep van.

 

Ben jij benieuwd geworden naar ‘Met Lynn de keuken in’? En ga jij dit recept maken? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Met Lynn de keuken in
Lynn van der Vorst
Uitgever: Carrera
ISBN: 9789048867783
€29,99

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Orzo met pompoen, salie, pompoenpitten, bruine boter en citroen
Published On
Bibian Berkhout
Volg Bibian

Bibian Berkhout

Reislustige foodie at De Hippe Vegetariër
Bibian houdt ervan om keukens uit andere culturen te ontdekken. Op reis lokale recepten proeven is echt haar ding. Deze natuur liefhebber heeft al de nodige landen bezocht, en met een lekker recept worden deze herinneringen zo weer opgehaald.
Bibian Berkhout
Volg Bibian

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt