Spruiten: haat-liefde wintergroenten
Isabel Boerdam

Spruiten: haat-liefde wintergroenten

vrijdag 25 oktober 2024
Het spruiten seizoen staat weer voor de deur! Maar je vindt of deze groente helemaal fantastisch, of je vindt het maar niks. Toch bevat deze veelzijdige wintergroente veel mogelijkheden in de keuken. Daarnaast zit ook boordevol voedingsstoffen.

Wat zijn spruitjes?


Spruitjes, ook wel bekend als Brussels sprouts, werden voor het eerst gecultiveerd in de 16e eeuw rond Brussel. Destijds maakte dit gebied deel uit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Sinds die tijd hebben spruiten wereldwijd aan populariteit gewonnen, vooral in de Verenigde Staten, waar ze bekend staan als Brussels sprouts. Vandaag de dag zijn wij, samen met Canada, Engeland en Duitsland, trots op onze rol als een van de grootste producenten van deze heerlijke groente.

Lokale wintergroenten


Spruitjes zijn kleine kooltjes die uit een heleboel blaadjes bestaan en bekend staan om hun mild-bittere koolsmaak dankzij de aanwezige glucosinolaten, die de spruiten tevens behoeden voor insecten. Ze groeien met tientallen samen aan een stam, in de oksels van de bladeren van de spruitjesplant. Spruitjes komen vanaf augustus tot en met maart van het land, maar ze staan in de winter het meest op het menu. Wintergroente uit eigen land dus!


Hoewel spruiten een gezonde en veelzijdige groente zijn, hebben veel mensen een sterke afkeer van deze kleine kooltjes. Dit kan te maken hebben met hun bittere smaak, die voortkomt uit glucosinolaten; voor sommigen is dit een onaangename ervaring. Bovendien zijn veel mensen ooit in contact gekomen met slecht bereide spruiten. Denk jij nu ook gelijk terug in die doorgekookte spruitjes die je vroeger voorgeschoteld kreeg? Dat resulteert namelijk in een slijmerige textuur en een intensere bitterheid. Dat vind bijna niemand lekker!


Wij hopen je met dit artikel toch iets meer fan te maken van deze prachtige groentesoort. Later vandaag komt er nog een recept live. En nee: we zullen ze in dit recept niet doorkoken ;).

Waarom zijn spruitjes gezond?


Spruitjes zijn echte supergroenten! Slechts 88 gram spruitjes (ongeveer een gemiddelde portie) levert al twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine K. Bovendien bevatten ze meer vitamine C dan een sinaasappel, met 127% van de ADH in diezelfde portie. Daarnaast zijn spruitjes rijk aan andere belangrijke vitamines, zoals A, B1, B2, B3, B6, B11 en E. Ook mineralen zoals kalium, ijzer, fosfor, mangaan, molybdeen, magnesium en calcium zijn in overvloed aanwezig. Daarnaast zijn spruiten een goede bron van eiwitten en vezels, wat bijdraagt aan een gezonde voeding. Een klein nadeel kan zijn dat ze soms winderigheid veroorzaken.

Experimenteer met spruitjes


Wij weten dat er een haat-liefdeverhouding bestaat tussen Nederlanders en spruiten, maar wij willen jullie laten zien hoe veelzijdig deze groene 'okselknoppen' zijn. Van spruitentaartjes en spruitenpesto tot spruitenovenschotels en spruitensalades: de mogelijkheden zijn eindeloos! Laten we deze kans aangrijpen om spruiten te ontdekken en te genieten van hun heerlijke smaak, vooral in deze laatste spruitenmaand. Laat je verrassen door nieuwe combinaties die de bittere smaak van vroeger doen vergeten!


Als je spruiten een nieuwe dimensie wilt geven, zijn er tal van heerlijke smaakcombinaties te ontdekken. Hier zijn enkele tips om spruiten nog lekkerder te maken:



  • Knoflook en citroen: Voeg geroosterde knoflook en een scheutje citroensap toe voor een frisse, pittige toets die de bittere smaak van spruiten verzacht.

  • Parmezaanse kaas en balsamicoazijn: Strooi er vers geraspte Parmezaanse kaas over en drizzle met balsamicoazijn voor een hartige en zoetzure combinatie.

  • Gember en sojasaus: Combineer spruiten met gember en sojasaus voor een Aziatische twist die een heerlijke umami-smaak toevoegt.

  • Kruidige noten: Meng geroosterde spruiten met gekruide noten zoals amandelen of walnoten voor een knapperige textuur en extra smaak.

Ga jij een recept met spruiten proberen?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.