...

Verrukkelijke verse vijgen

door | 7 okt 2013 | vijgen

Print Friendly, PDF & Email

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op verse vijgen! Van juni/juli tot oktober zijn de Turkse vijgen te verkrijgen, maar in de septembermaand schijnen ze op hun best te zijn. Dus dan nemen we het er maar van, zolang het nog kan.

Rijke delicatesse
Zelf vind ik verse vijgen super lekker, echt een delicatesse met een bijzondere smaak en een fluwelen structuur. Bovendien zijn deze schoonheden wonderlijk gezond! De verse vijg is rijk aan vezels, calcium, kalium en omega 3 en omega 6 vetzuren. Respectievelijk zorgen deze vitaminen en mineralen voor een goede darmflora, sterke botten en hebben een positief effect op het hart. Traditioneel worden vijgen gebruikt als medicijn tegen keelpijn dankzij de aanwezigheid van slijmstoffen en tot slot schijnen vijgen in combinatie met melk op de nuchtere maag te zorgen voor een gezond seksleven. Hoe medicinaal!

Verrassende combinaties
Ook in de keuken doen de verse vijgen het geweldig. Verwerkt in een gerecht hebben ze dankzij hun delicate eigen smaak maar heel weinig nodig, ‘less is more’ gaat helemaal op bij de verse vijgen. Daarnaast is het interessant om ze te combineren met een pittige verrassende tegenhanger zoals gorgonzola of spruitjes, dat geeft een spetterend effect. Tot slot is de vijg ideaal voor raw foodies: vermalen tot een smeuïge pasta is het een heerlijke suikervervanger. Vergeet ik bijna te zeggen dat de verse vijgen naast super lekker en super gezond ook nog eens super light zijn! 40 calorieën per vijg, dus ook een verstandig tussendoortje dat een geweldige aanvulling is op je dagelijkse voedingsbehoefte.
Kortom, het was een feest om ermee te experimenteren en het resultaat mag er meer dan zijn. Dus bereid je voor op zes smulrecepten deze week. Dat wordt bakken, koken en blenden!

Meer over de verse vijg
Alles wat je ooit zou wensen te weten over de verse vijg vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige vijgenliefhebber zeker een kijkje waard!

Onder de loep - Groente - vijgen

Summary
recipe image
Recipe Name
Verrukkelijke verse vijgen
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt