...

De Indiase keuken

door | 21 jun 2018 | Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. We schetsen wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Nu is de Indiase keuken aan bod. Vandaag vertellen wij je wat die precies inhoudt en andere dagen delen we de recepten uit kookboek The Curry Guy van Dan Toombs.

Curry
India: het land van de curry’s! In de vegetarische keuken zijn we groot fan van curry’s, door de vele mogelijkheden en vele smaken die erin zitten. Met verschillende currypasta’s kun je de curry heel heet, of juist wat milder maken. Qua ingrediënten kun je ook helemaal los gaan: gooi er de groenten in die jij lekker vindt! Curry is dan ook ideaal als je nog wat restjes groenten in de koelkast hebt liggen. Een vegetarische variant bevat veel groenten, maar ook een vleesvervanger als tofu past goed in de curry. Of ken je paneer al? Dat is Indiase kaas, gemaakt van koemelk met maar weinig vet en zout. Je kunt paneer kant-en-klaar van Apetina kopen, wij schreven over wat je ermee kunt doen! Je kunt het echter ook zelf maken. Het recept hiervoor uit The Curry Guy delen we straks! Je kunt de curry met rijst of noedels serveren, maar bijvoorbeeld ook peulvruchten als linzen: vullend en gezond!

Naanbrood, chutney & chai tea
We zouden de Indiase keuken echter te kort doen als we zouden zeggen dat het alleen het land van de curry’s is. Wist je ook dat de kruidige chai tea uit India komt? Ook het naanbrood, dat je ook kunt eten bij curry’s, komt uit India. En tot slot de chutneys, zoals de lekkere pittige mangochutney ook een lekkernij van Indiase bodem is. Het wordt daar vaak gegeten en heeft zijn intrede in de Westerse keuken inmiddels gemaakt.

Verschillende regio’s
India is een ontzettend groot land, met maar liefst 1,3 miljard (!) inwoners. Alle verschillende regio’s in India hebben ook hun eigen keukens en eigen ingrediënten. In Kasjmir, in het noorden van India, hebben ze de bekende rode Kasjmiri peper met een milde smaak. Gerechten die hier veel worden gegeten zijn tandoori-gerechten en curry’s. In de regio Punjab, ook het noorden van India, zijn de inwoners erg gewend om veel uit eten te gaan. De Indiase restaurants in het westen worden ook veel geleid door Pujabi’s. Daarom zijn het vaak hun gerechten die bekend zijn bij ons, zoals tandoori en linzencurry. Over het algemeen zijn het vrij milde gerechten! In de regio Gujarat heerst vooral een vegetarisch dieet, met veel groenten, aardappels, rijst en linzen als basis. Gerechten met linzen worden ook wel dhal genoemd!

Binnenkort delen we een aantal recepten van de Indiase keuken. Stay tuned!

Wat is jouw favoriete Indiase recept? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd! 

Bron: https://www.dewereldopjebord.nl/de-indiase-keuken/

 Dank aan Shutterstock voor de foto van de Indiase curry met kikkererwten door Shaiith. Je downloadt de foto hier.

Summary
De Indiase keuken
Article Name
De Indiase keuken
Description
Wat is de Indiase keuken precies? Wij delen wat hun specialiteiten zijn en welke gerechten je in het westen vindt!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt