Gazpacho van tomaten en geroosterde paprika
Karlijn Swaen

Gazpacho van tomaten en geroosterde paprika

woensdag 11 september 2024
Naar recept
Voorgerecht, soep
Spanje
Gazpacho Andaluz, oftewel de gazpacho van tomaten en geroosterde paprika, is je go-to voor die zinderend hete dagen waarop je echt geen zin hebt in een warme maaltijd. Deze koel geserveerde Spaanse soep mixt verschillende rauwe groenten en sneetjes brood samen. Het resultaat? Een heerlijke, koude, zomerse soep, dat je de verfrissing geeft die je soms nodig hebt! Perfect als lichte lunch of als fancy voorgerecht voor je volgende feestje. Maak het van tevoren klaar, zet het in de koelkast, en laat die smaken maar lekker intrekken. Gazpacho Andaluz: de koude soep die jij vanaf nu elke zomer zult bereiden!

Gazpacho Andaluz


Gazpacho is de bekende koude tomatensoep op basis van tomaten, komkommers, paprika, uien en knoflook. De oorsprong van de oer-gazpacho is een verkruimeld mengsel van brood, olijfolie en azijn, ten behoeve van het voeden van de zuidelijke Iberische boeren. Door de eeuwen heen is de gazpacho in Spanje en Portugal geëvolueerd tot de huidige koude soep zoals we hem nu kennen. Je hebt verschillende varianten: koude knoflooksoep en de warme gazpacho manchego (of galianos). Dit keer maken wij het recept met tomaten en geroosterde paprika's!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de gazpacho

Bereidingswijze van deze koude soep

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden en verdeel de paprika's over een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg hier olijfolie, zout en peper naar smaak aan toe en rooster het geheel 15 minuten in de oven. Zet opzij en laat afkoelen.

Stap 2

Week het brood kort in een kom met koud water. Knijp lichtjes uit en zet opzij.

Stap 3

Mix de gegrilde paprika's met het witbrood, de tomaten, 2/3 van de komkommer, rode ui, knoflook, 2/3 van het basilicum, extra vierge olijfolie en de rodewijnazijn in een keukenmachine of blender tot een glad geheel. Voeg eventueel wat water toe om de soep in de blender te verdunnen naar smaak. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Verdeel de gazpacho over de glaasjes, garneer met komkommer en basilicum en serveer direct.

Tip!


Lekker om te serveren als Spaanse tapas met patatas bravas met vegan aioli of deze gevulde knoflookchampignons! Of organiseer eens een Spaanse avond voor je vrienden of familie. Deze koude soep vooraf, Spaanse tortilla als hoofdgerecht. Een betere manier om de zomer af te sluiten kunnen wij ook niet bedenken.

Heb jij dit recept voor gazpacho Andaluz, oftewel de koude soep, geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Nog op zoek naar een ander lekker tapashapje? Probeer eens dit recept voor patatas bravas.

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Het is van groot belang om groene paprika te gebruiken ipv rode, omdat juist de groene de authentieke smaak van gazpacho geeft

12:17 19 januari 2024

Groene paprika heeft een geweldige smaak in tegenstelling tot de rode paprika. Inderdaad is het een beter keus, dank voor de top Natasha A!!

14:50 10 september 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.