...

Spaanse keuken: vegetarische paella

door | 30 mrt 2015 | asperges, courgette, doperwten, Granen, paprika, Recepten, snijboon, spinazie, tomaten, Vegan, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de specialiteiten uit de Spaanse keuken met een recept voor vegetarische Paella. Speciaal voor De Hippe Vegetariër van restaurant Mercat.

Paella
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig een echte Spaanse klassieker. Het belangrijkste hoofdingrediënt is rijst die lang gekookt wordt in bouillon, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, omdat de paella het lekkerst is nadat deze lang en goed gegaard heeft. Wist je dat Spanjaarden hun lunch als hoofdmaaltijd zien en dat hier dus uitgebreid de tijd voor genomen wordt? Houd er dan ook rekening mee als je in Spanje op vakantie bent (bijvoorbeeld te boeken via Neckermann), dat de winkels tijdens dit siësta moment gesloten zijn en de locals lekker uitgebreid aan het eten zijn. Zouden wij ook vaker moeten doen! Dus lekker aan de paella en de wijn als je in Spanje vakantie viert.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
Voor de paella:

400 gr paellarijst
12 groene asperges, in stukken van 4cm gesneden
1 groene paprika, in reepjes gesneden
400 gram spinazie
50 gram witte ui, fijngesneden
3 tomaten, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, gesneden of geperst
40 gram Spaanse paprika puree (pimiento choricero)
8 deciliter groentenbouillon
100 gram courgette, gesneden in blokjes
100 gram snijbonen, gesneden in stukjes
100 gram doperwten
12 mini courgettes, gehalveerd
12 padron pepers

Voor de garnering
1 citroen, in 12 partjes gesneden
handje peterselie, grofgehakt
zout en peper

 



Hoe maak je deze Spaanse veggie paella?
Zorg dat alle groenten gesneden zijn, begin dan met het bereiden van je paella. Blancheer de asperges kort in kokend water en laat direct in ijswater afkoelen. Verhit olijfolie in een koekenpan, fruit de paprika tot deze zacht is en zet opzij. Blancheer de spinazie kort in kokend water en laat direct afkoelen in ijswater. Verhit opnieuw olijfolie in de koekenpan en fruit de gesnipperde ui, de gesneden blokjes verse tomaat en knoflook in de pan op medium vuur. Voeg de paellarijst toe en laat zachtjes garen. Voeg nu de paprikapuree en de groentebouillon toe en zout en peper naar smaak. Laat gedurende tien minuten zachtjes koken. Voeg daarna de gesneden courgette, snijbonen en doperwten toe. Na wederom 5 minuten voeg je de geblanceerde spinazie toe en roer je deze door de paella. Laat nog 5-10 minuten garen. Om aanbranden te voorkomen, kun je de paella pan ook even in de oven schuiven. Verhit ondertussen nogmaals olijfolie in de koekenpan en bak de asperges met zout en peper naar smaak. Bak ook de mini-courgettes tot ze mooi beetgaar zijn. Frituur de padron pepers of laat ze verschrompelen in de oven op 180 graden. Serveer de paella als een echte paella: verdeel de courgette, de asperges en de padron pepers over de pan en garneer met stukjes citroen en gehakte peterselie. Je bent klaar om te serveren!

Recept van restaurant Mercat

Restaurant Mercat AmsterdamMercat
In het karakteristieke Panama-gebouw vind je Mercat. Een Spaans getint restaurant met een levendige sfeer en een unieke ambiance op het grensvlak van traditioneel en modern. Zowel binnen in de bar als in het restaurant, als buiten op het grote terras kan je genieten van het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft: tapas, pinchos, tortillas en paella’s. Je kan je eigen feestmenu samenstellen! Wil je een avond lang genieten van goede rode wijn en Spaanse tapas? Keuze genoeg! Wil je echter genieten van een meergangen-menu? Dat kan natuurlijk ook. Een aanrader!

Mercat, Oostelijke handelskade 4 Amsterdam, 020 344 6424, www.mercat.nl

Let op! Helaas is Mercat permanent gesloten..

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaanse keuken: vegetarische paella
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

8 Reacties

  1. Richard

    Nou we hebben het gemaakt zonder spinazie maar met oesterzwam en witte reuze bonen. Hij was heerlijk, vooral met de door ons zelf meegenomen paella rijst.

    Antwoord
  2. Heleen Kastelein

    Heeerlijke recepten !

    Antwoord
  3. Ria

    Vandaag gemaakt. Het was verrukkelijk (ook zonder de mini-courgettes).

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Perfect! Er zit zoveel lekkers in, die kan je best missen. Super!

      Antwoord
  4. Brigitte

    Ziet er heerlijk uit, ga het zeker klaarmaken deze zomer!
    Zeer geïnteresseerd in meer!

    Antwoord
    • Ria

      waarom wachten tot de zomer. Dit kan altijd!

      Antwoord
  5. blancke gina

    Ben wel geinteresseerd in vegie recepten

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt