Spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten
Hedwig Zeinstra

Spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten

vrijdag 17 juni 2016
Naar recept

Altijd leuk om te wokken, lekker snel en ideaal om nieuwe bijzondere combinaties te ontdekken. Wie zou er ooit denken aan spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten? Met dit recept zet je een gerecht met zowel een Oosterse als Hollands tintje op tafel waar iedereen van zal genieten.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Wat heb je nodig?

Hoe maak je dit wokgerecht met spruitjes?

Stap 1

Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes. Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. 

Stap 2

Voeg de rijst toe en roer goed om. 

Stap 3

Voeg dan het water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten. 

Stap 4

Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon. 

Stap 5

Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden. Snij intussen de champignons door de helft. 

Stap 6

Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. 

Stap 7

Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe. Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

17 Reacties

Heerlijk recept! Al meerdere keren gemaakt, blijft een topper!

12:14 19 januari 2024

Hi Janneke, Wat fijn om te horen! Wij zijn er ook gek op. Lieve groet, Jitske

12:14 19 januari 2024

Lekker recept. Ik heb kardemon kruid erin gedaan en risotto rijst erg lekker.

12:14 19 januari 2024

Hi Mariëtte, wat leuk om te horen! Fijn dat het goed is bevallen :)

12:14 19 januari 2024

Ik heb dit recept al vier keer gemaakt, zelfs mensen die geen spruitjes eten hebben ervan genoten, ik gebruik alleen zwarte rijst erbij, gekookt in groentebouillon en een beetje sambal manis

12:14 19 januari 2024

Vraagje: wat bedoel je met 'een bakje komijn/kardemom'? Ik ken dit enkel vanuit mijn kruidenrek... Alvast bedankt voor je reactie.

12:14 19 januari 2024

Hoi Mieke, heel begrijpelijk met 'een bakje' kan je natuurlijk moeilijk uit de voeten. Dit moet zijn: 4 kardemonpeulen en 1 theelepel gemalen komijn. Ik heb dit inmiddels ook aangepast in het recept, wel zo makkelijk ;-) Veel kookplezier!

12:14 19 januari 2024

Super lekker!

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.