...

Spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten

door | 17 jun 2016 | De Hippe Vegetariër, Granen, paddenstoelen, Recepten, spruitjes, Vegan

Print Friendly, PDF & Email

Altijd leuk om te wokken, lekker snel en ideaal om nieuwe bijzondere combinaties te ontdekken. Wie zou er ooit denken aan spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten? Met dit recept zet je een gerecht met zowel een Oosterse als Hollands tintje op tafel waar iedereen van zal genieten.

Wat heb je nodig?
300 gr rijst
600 gr spruitjes
1 grote ui
2 sjalotjes
2 el gemberwortel
1,5 bakje kastanjechampignons
125 gr cashewnoten
4 kardemonpeulen
1 tl komijnzaad
600 ml water
1 bouillonblokje
6 teentjes knoflook
2 el zonnebloemolie
2 el sojasaus
zout, peper, nootmuskaat naar smaak

Hoe maak je dit wokgerecht met spruitjes?
Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes. Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Voeg de rijst toe en roer goed om. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten. Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon. Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden. Snij intussen de champignons door de helft. Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe. Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 71 Review(s)
Hedwig Zeinstra
Volg De Krat

Hedwig Zeinstra

Vega chef at De Krat
Hedwig is de vega chef van De Krat en deelt haar vegetarische gerechten speciaal voor ons op De Hippe Vegetarier! Meer van dit soort recepten vind je wekelijks in de vegetarische gemakskrat. De Krat brengt de lokale en seizoensgebonden producten die je nodig hebt voor de recepten direct van de boer bij jou thuis. Lekker, gemakkelijk en eerlijk dus!
Hedwig Zeinstra
Volg De Krat

Latest posts by Hedwig Zeinstra (see all)

30 Reacties

  1. Janneke

    Heerlijk recept! Al meerdere keren gemaakt, blijft een topper!

    Antwoord
    • Jitske IJlstra

      Hi Janneke,

      Wat fijn om te horen! Wij zijn er ook gek op.

      Lieve groet,

      Jitske

      Antwoord
  2. Mariëtte

    Lekker recept. Ik heb kardemon kruid erin gedaan en risotto rijst erg lekker.

    Antwoord
    • Sanne Romp

      Hi Mariëtte, wat leuk om te horen! Fijn dat het goed is bevallen 🙂

      Antwoord
  3. Tineke de lange

    Ik heb dit recept al vier keer gemaakt, zelfs mensen die geen spruitjes eten hebben ervan genoten, ik gebruik alleen zwarte rijst erbij, gekookt in groentebouillon en een beetje sambal manis

    Antwoord
  4. Mieke Van Deuren

    Vraagje: wat bedoel je met ‘een bakje komijn/kardemom’? Ik ken dit enkel vanuit mijn kruidenrek… Alvast bedankt voor je reactie.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Mieke, heel begrijpelijk met ‘een bakje’ kan je natuurlijk moeilijk uit de voeten. Dit moet zijn: 4 kardemonpeulen en 1 theelepel gemalen komijn. Ik heb dit inmiddels ook aangepast in het recept, wel zo makkelijk 😉 Veel kookplezier!

      Antwoord
    • Arie Jan

      Super lekker!

      Antwoord
  5. Bert

    Onduidelijk recept hoeveel kardemom hoeveel komijn.
    2 x bakken in olie. 2 eetlepels??

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Bert, de hoeveelheden van de kardemon en komijn is als volgt: 4 kardemonpeulen en 1 tl gemalen komijn. Qua olie gebruik je 2x 1 eetlepel. Veel kookplezier!

      Antwoord
  6. Tineke

    Misschien een domme vraag. Maar ik begrijp niet hoe je dat doet met de rijst. Moet je de rijst gewoon koken en daarna door de kruiden? maar dan moet er weer water toegevoegd worden.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Tineke,

      Eigenlijk kook je dus de rijst in de pan met de kruiden. Je zet dus een kookpan of soeppan, in ieder geval geen koekenpan op het vuur, voegt een scheutje olie toe aan de pan en bakt hierin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Daarna voeg je de ongekookte rijst toe aan de pan, voegt dan het water en het bouillonblokje toe, en breng je dit mengsel aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag zodat je de rijst kunt koken samen met de kruiden.
      Je kookt dus de rijst samen met de kruiden, zodat het een kruidige rijst wordt 🙂

      Antwoord
  7. Monique

    Ik voel me een beetje oenig, maar welke hoeveelheden bedoel je met een bakje komijn/kardemom; toch niet twee volle potjes? En welke maat heeft het door jou genoemde specerijenbakje? Het lijkt me reuze lekker om vanavond te maken, maar aangezien de hoeveelheid specerijen een grote rol speelt in het wel niet slagen van het recept, durf ik het toch te vragen;-) Dank je wel!

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Monique, inderdaad een goede vraag. Bij dit recept kan je één theelepel kardemonpeulen en één theelepel komijn aanhouden. Dan moet het goedkomen! Groetjes, Lieske

      Antwoord
      • Monique

        Dank je wel voor je snelle en duidelijke antwoord!

        Antwoord
  8. Jacqueline Lauwen

    Het recept spruitjes met castagnechampions en cashew noten gemaakt.

    Het was erg lekker ook goed van smaak.

    dankjewel

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hi Jacqueline, wat leuk om te horen dat het gerecht je goed heeft gesmaakt!

      Antwoord
  9. Joosten

    In een woord …..Heerlijk

    Antwoord
  10. Annelies

    heerlijk!!

    Antwoord
  11. irene

    lkkr!

    Antwoord
  12. Tanja

    Hoi, voor hoeveel personen is dit?

    Antwoord
  13. Marie-Paule Doom

    Zonet uitgetest, met een zeer positief resultaat. Een blijvertje voor mij!

    Antwoord
  14. Janco

    Weer een heerlijke variatie met spruitjes!
    Ik heb het bouillonblokje en zonnebloemolie vervangen voor pure groentebouillon (zonder chemische toepassingen) en olijfolie. (Had beide niet echt op deze site verwacht..). Hopelijk een tip om het gerecht nóg gezonder te maken 🙂

    Antwoord
  15. Jolette

    Voor herhaling vatbaar!
    Heerlijk!

    Antwoord
    • Rosa Kuijpers

      Fijn om te horen Jolette! geniet ervan 🙂

      Antwoord
  16. Elsa

    Ik ben dol op spruitjes. Dit is een heerlijke vegetarische variatie.
    Met quinoa i.p.v. rijst bereid. Goed alternatief.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt