Altijd leuk om te wokken, lekker snel en ideaal om nieuwe bijzondere combinaties te ontdekken. Wie zou er ooit denken aan spruitjes met kastanjechampignons en cashewnoten? Met dit recept zet je een gerecht met zowel een Oosterse als Hollands tintje op tafel waar iedereen van zal genieten.
Wat heb je nodig?
300 gr rijst
600 gr spruitjes
1 grote ui
2 sjalotjes
2 el gemberwortel
1,5 bakje kastanjechampignons
125 gr cashewnoten
4 kardemonpeulen
1 tl komijnzaad
600 ml water
1 bouillonblokje
6 teentjes knoflook
2 el zonnebloemolie
2 el sojasaus
zout, peper, nootmuskaat naar smaak
Hoe maak je dit wokgerecht met spruitjes?
Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes. Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Voeg de rijst toe en roer goed om. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten. Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon. Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden. Snij intussen de champignons door de helft. Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe. Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Heerlijk recept! Al meerdere keren gemaakt, blijft een topper!
Hi Janneke,
Wat fijn om te horen! Wij zijn er ook gek op.
Lieve groet,
Jitske
Lekker recept. Ik heb kardemon kruid erin gedaan en risotto rijst erg lekker.
Hi Mariëtte, wat leuk om te horen! Fijn dat het goed is bevallen 🙂
Ik heb dit recept al vier keer gemaakt, zelfs mensen die geen spruitjes eten hebben ervan genoten, ik gebruik alleen zwarte rijst erbij, gekookt in groentebouillon en een beetje sambal manis
Vraagje: wat bedoel je met ‘een bakje komijn/kardemom’? Ik ken dit enkel vanuit mijn kruidenrek… Alvast bedankt voor je reactie.
Hoi Mieke, heel begrijpelijk met ‘een bakje’ kan je natuurlijk moeilijk uit de voeten. Dit moet zijn: 4 kardemonpeulen en 1 theelepel gemalen komijn. Ik heb dit inmiddels ook aangepast in het recept, wel zo makkelijk 😉 Veel kookplezier!
Super lekker!
Onduidelijk recept hoeveel kardemom hoeveel komijn.
2 x bakken in olie. 2 eetlepels??
Hoi Bert, de hoeveelheden van de kardemon en komijn is als volgt: 4 kardemonpeulen en 1 tl gemalen komijn. Qua olie gebruik je 2x 1 eetlepel. Veel kookplezier!
Misschien een domme vraag. Maar ik begrijp niet hoe je dat doet met de rijst. Moet je de rijst gewoon koken en daarna door de kruiden? maar dan moet er weer water toegevoegd worden.
Hoi Tineke,
Eigenlijk kook je dus de rijst in de pan met de kruiden. Je zet dus een kookpan of soeppan, in ieder geval geen koekenpan op het vuur, voegt een scheutje olie toe aan de pan en bakt hierin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Daarna voeg je de ongekookte rijst toe aan de pan, voegt dan het water en het bouillonblokje toe, en breng je dit mengsel aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag zodat je de rijst kunt koken samen met de kruiden.
Je kookt dus de rijst samen met de kruiden, zodat het een kruidige rijst wordt 🙂
Ik voel me een beetje oenig, maar welke hoeveelheden bedoel je met een bakje komijn/kardemom; toch niet twee volle potjes? En welke maat heeft het door jou genoemde specerijenbakje? Het lijkt me reuze lekker om vanavond te maken, maar aangezien de hoeveelheid specerijen een grote rol speelt in het wel niet slagen van het recept, durf ik het toch te vragen;-) Dank je wel!
Hoi Monique, inderdaad een goede vraag. Bij dit recept kan je één theelepel kardemonpeulen en één theelepel komijn aanhouden. Dan moet het goedkomen! Groetjes, Lieske
Dank je wel voor je snelle en duidelijke antwoord!
Het recept spruitjes met castagnechampions en cashew noten gemaakt.
Het was erg lekker ook goed van smaak.
dankjewel
Hi Jacqueline, wat leuk om te horen dat het gerecht je goed heeft gesmaakt!
In een woord …..Heerlijk
heerlijk!!
lkkr!
Hoi, voor hoeveel personen is dit?
Voor 3-4 personen. Eetsmakelijk!
Zonet uitgetest, met een zeer positief resultaat. Een blijvertje voor mij!
Leuk, dank!!
Weer een heerlijke variatie met spruitjes!
Ik heb het bouillonblokje en zonnebloemolie vervangen voor pure groentebouillon (zonder chemische toepassingen) en olijfolie. (Had beide niet echt op deze site verwacht..). Hopelijk een tip om het gerecht nóg gezonder te maken 🙂
Dank voor de tip Janco! 🙂
Voor herhaling vatbaar!
Heerlijk!
Fijn om te horen Jolette! geniet ervan 🙂
Ik ben dol op spruitjes. Dit is een heerlijke vegetarische variatie.
Met quinoa i.p.v. rijst bereid. Goed alternatief.
Heerlijk gesmuld met z’n 7en van dit recept.