Tarte tatin met sjalotten, brie en hazelnoten
ZTRDG

Tarte tatin met sjalotten, brie en hazelnoten

zaterdag 12 augustus 2017
Naar recept

De tarte tatin is ontstaan toen iemand het deeg was vergeten bij het bakken van een appeltaart. Het deeg werd bovenop gedaan, en daar kwam deze mooie taart uit! Een tarte tatin heeft normaliter een knapperige bodem en gekarameliseerde appels en is makkelijk en waanzinnig lekker. Deze taart heeft een hartige twist door de sjalotten, brie en hazelnoten! Aards, zacht én zoet.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Extra nodig

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Laat het bladerdeeg iets ontdooien.

Stap 2

Snijd de sjalotten in kwarten. Smelt de boter in een pan en voeg de tijmblaadjes toe. Bak de sjalotten op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Zorg dat de partjes heel blijven. Voeg de balsamicoazijn toe en laat nog 5 minuten zachtjes karamelliseren.

Stap 3

Vet de ovenschaal in en rangschik de sjalotten op de bodem. Bestrooi met een snufje zout en peper.

Stap 4

Snijd de brie in dunne plakjes en verdeel over de sjalotten. Hak de hazelnoten grof en strooi ze eroverheen.

Stap 5

Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een samenhangend vel dat iets groter is dan de vorm. Dek de vulling af met het deeg en stop de randen goed in. Prik het deeg met een vork in, zodat het luchtig kan bakken.

Stap 6

Plaats de vorm in de oven en bak de taart 25-30 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Laat de tarte tatin enkele minuten afkoelen en keer hem voorzichtig om op een bord.

Stap 7

Bestrooi de taart met verse rucola vlak voor het serveren. Serveer eventueel met een frisse salade.

Heb jij dit recept gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Het was echt heerlijk. Ik ben er alleen maar wel vanuit gegaan dat de brie 200 gram moest zijn en niet 20 gram.

12:08 19 januari 2024

Fijn Marjan! Dank voor je berichtje!

12:08 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.