De tarte tatin is ontstaan toen iemand het deeg was vergeten bij het bakken van een appeltaart. Het deeg werd bovenop gedaan, en daar kwam deze mooie taart uit! Een tarte tatin heeft normaliter een knapperige bodem en gekarameliseerde appels en is makkelijk en waanzinnig lekker. Deze taart heeft een hartige twist door de sjalotten, brie en hazelnoten! Aards, zacht én zoet.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Extra nodig
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Laat het bladerdeeg iets ontdooien.
Stap 2
Snijd de sjalotten in kwarten. Smelt de boter in een pan en voeg de tijmblaadjes toe. Bak de sjalotten op laag vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Zorg dat de partjes heel blijven. Voeg de balsamicoazijn toe en laat nog 5 minuten zachtjes karamelliseren.
Stap 3
Vet de ovenschaal in en rangschik de sjalotten op de bodem. Bestrooi met een snufje zout en peper.
Stap 4
Snijd de brie in dunne plakjes en verdeel over de sjalotten. Hak de hazelnoten grof en strooi ze eroverheen.
Stap 5
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een samenhangend vel dat iets groter is dan de vorm. Dek de vulling af met het deeg en stop de randen goed in. Prik het deeg met een vork in, zodat het luchtig kan bakken.
Stap 6
Plaats de vorm in de oven en bak de taart 25-30 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Laat de tarte tatin enkele minuten afkoelen en keer hem voorzichtig om op een bord.
Stap 7
Bestrooi de taart met verse rucola vlak voor het serveren. Serveer eventueel met een frisse salade.
Heb jij dit recept gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Het was echt heerlijk. Ik ben er alleen maar wel vanuit gegaan dat de brie 200 gram moest zijn en niet 20 gram.
12:08 19 januari 2024Fijn Marjan! Dank voor je berichtje!
12:08 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.