...

Vata: rijst-ontbijt Kheer

door | 27 mrt 2014 | Ayurveda, Ontbijt, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Dit Indiase rijstontbijt, ook wel Kheer genoemd, is helemaal afgestemd op de Vata dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met andere soorten fruit, kruiden of graansoorten je dit recept ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over ontbijten volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

VATA: Rijst-ontbijt Kheer
Kheer is een bijzonder voedend gerecht. Door de kardemom, die zeer verwarmend werkt, wordt het spijsverteringsvuur aangewakkerd en zijn alle voedingsstoffen, waaronder zuivel, goed te verteren. Kardemom opent de inwendige kanalen en zorgt voor een betere circulatie. De amandelen zijn buitengewoon voedend, de beste noot voor Vata. Saffraan tot slot balanceert alle drie dosha’s: is stimulerend, werkt als een afrodisiaca en verhoogt de bloedcirculatie.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
1 klein kopje gekookte basmati rijst (tip: kook de rijst de avond van te voren!)

2 dl. volle melk
handje rozijnen, goji bessen, etc.
handje gehakte amandelen
paar draadjes saffraan, geweekt in scheutje rozenwater
4 kardemompeulen, zaadjes uit zaaddozen, gevijzeld
handje geschaafde amandelen, licht geroosterd (optioneel)


Bereidingswijze
Wanneer je de avond ervoor de rijst vast gekookt hebt ben je ’s morgens zo klaar. Neem het vervolgens het kleine kopje gekookte rijst en verwarm dit in een steelpannetje met de melk, de vruchtjes en de amandelen in ongeveer 5 minuten. Voeg dan de in rozenwater geweekte saffraandraadjes en de gevijzelde kardemom toe. Schep in een schaaltje en strooi er wat amandelschaafsel over. Je kunt dit lauw of koud eten.

Meer Ayurvedische ontbijtinspiratie
Meer ontbijtinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Vata: rijst-ontbijt Kheer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)
Sylvia Kuperus

Sylvia Kuperus

Eigenaar en ayurvedisch therapeut at Agnifabriek
Sylvia is de Ayurveda-expert van De Hippe Vegetariër, oftewel de eeuwenoude Indiase levenskunst die gebaseerd is op het leven volgens de natuurwetten. Van jongs af aan was Sylvia al gefascineerd door de kracht en de schoonheid van de natuur waar heel veel kennis en wijsheid in schuilt. Zo kwam ze ook in aanraking met Ayurveda. Ze ging zich er steeds verder in verdiepen en besloot uit eindelijk een opleiding te volgen tot Ayurvedisch therapeut. Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, de Agnifabriek, en ondersteunt ze de vedische kookcursussen van Rada’s kookstudio.
Sylvia Kuperus

Latest posts by Sylvia Kuperus (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt