Vegetarisch en goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn én dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Vandaag: frisse risotto met venkel en doperwten!
Ingrediënten
voor 4 personen
300 g risottorijst
250 g doperwten, uit de diepvries
2 venkelknollen
1 wortel, fijngesneden in blokjes van 5 mm
1 ui, fijngesneden
1 l tuinkruidenbouillon
1 citroen, sap en rasp
7,5 g dragon, fijngehakt
zonnebloemolie
zout en peper
Bereidingswijze
- Verhit zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui en wortel tot de ui glazig begint te worden. Voeg de risottorijst toe en roerbak nog 2 minuten mee. Blus de risottorijst af met een scheutje tuinkruidenbouillon, zet het vuur laag en laat de risotto de bouillon opnemen.
- Voeg beetje bij beetje de tuinkruidenbouillon toe tot de risottorijst mooi vol en stevig van smaak heeft, maar de risottorijstkorrel nog wel een bite heeft. Zet het vuur, na ongeveer 20-25 minuten, wanneer de risotto al het vocht heeft opgenomen.
- Snijd ondertussen de harde onderkant van de venkel en verwijder het hart, snijd de rest van de venkel in dunne reepjes. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de venkelreepjes 4 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur uit, voeg dragon en citroensap toe aan de venkel en laat afkoelen.
- Voeg de citroenrasp toe aan de risotto. Proef, en breng op smaak met zout en peper. Voeg de doperwten en de gestoofde venkel toe aan de risotto en roer nog een keer goed door. Serveer direct!
Heb jij dit recept of een ander vega budget recept gemaakt? Laat het ons weten of stuur een foto van jouw creatie via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Zojuist gemaakt, ik had geen erwten wel selderij, iedereen vond het heel lekker, ik gebruik geen olie (bak alles in eigen vocht en een klein beetje water) voor herhaling vatbaar
Hi Maria,
Wat fijn om te horen! En inderdaad heel gezond om in eigen vocht te bakken!
Liefs,
Tessa
net dit recept gemaakt. Bij gebrek aan erwten en dragon, die vervangen voor een extra wortel, een puntpaprika en basilicum. Verder heb ik de venkelreepjes gebakken met de basilicum, peper en bij het afkoelen citroensap. Nadat de rijst goed gaar was, heb ik de venkel pas toegevoegd, zodat het de smaak behoudt.
Hi Maarten,
Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen dat je zo aan de slag bent gegaan met het recept 🙂
Het was heel lekker ! Zeker de moeite om nog een keer te maken zelfs voor mijn vriend die een goed stuk vlees zeker lust…
Hi Maddy, wat leuk om te horen dat het zo’n succes was. Zelfs bij een vleeseter, dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, haha! Groetjes, Mariëlle
Wanneer gooi je de doperwten erbij, aangezien die nog bevroren zijn. In het recept staat pas op het eind, maar dat lijkt mij niet logisch?
Moet trouwens elke keer de bouillon opgenomen zijn voordat je een nieuw scheutje erin gooit?
Hoi Els, de doperwten voeg je inderdaad aan het eind van de bereiding toe. Dit omdat doperwtjes door de warme risotto snel gaar zijn 🙂
Ik las recept vegabudget risottorijst. Is in dit geval de doperwten de ” vleesvervanger “?
Hoi Gina, niet ieder gerecht hoeft een vleesvervanger te bevatten, soms is een recept gewoon een lekker recept zonder vlees/vega toevoegingen, net als deze! Wij hebben er voor gekozen om een lekkere risotto te maken met venkel en doperwten, omdat we dat lekker vinden 🙂