...

Vega sushi: Spicy Carrot Urumaki

door | 13 nov 2014 | Recepten, Sushi, wortels

Print Friendly, PDF & Email

Deze Spicy sushi is gevuld met winterpeen, die we op twee verschillende manieren hebben klaargemaakt. De sushi is lekker pittig door de Sriracha, romig door de avocado, zoet door de wortel en een beetje krokant door de buitenkant van breadcrumbs. Ook voor niet-vegetariërs een fantastische sushi. Deze Spicy carrot sushi zorgt weer eens voor wat variatie en is te maken met ‘makkelijke’ ingrediënten.

Wat heb je nodig bij 500 gram sushirijst?
Alle basisingrediënten, plus:

Voor de vulling:
– 1 winterpeen
– 1 eetlepel Japanse mayonaise
– 1 theelepel Sriracha-saus
– 1 avocado
– sojasaus
– mirin

Voor de garnering:
– Panko breadcrums (of gewone broodkruimels)

Hoe maak je deze Urumaki?

Stap 1: de sushirijst
Kook de rijst zoals hier wordt uitgelegd. Voor één Urumaki Roll heb je ongeveer 140 gram gekookte rijst nodig, dus pas hier de hoeveelheden op aan.

Stap 2: de winterpeen deel 1
Maak een pittig wortelmengsel van 4 eetlepels geraspte winterpeen, 1 eetlepel Japanse mayonaise en een theelepel Sriracha saus.

Stap 3: de winterpeen deel 2
Maak de winterpeen vierkant door er 4 lange plakken af te snijden. Snijd het blok dat je over hebt vervolgens in 4 repen die allemaal ongeveer even dik zijn. Kook de repen winterpeen ongeveer 7 minuten, tot ze beetgaar zijn. Marineer ze vervolgens in een mengsel van 50% sojasaus en 50% mirin.

Stap 4: de avocado
Snijd de avocado over de lengte door de helft. Snijd hem rondom door tot aan de pit. Door de twee delen van de avocado van elkaar af te draaien, heb je nu twee helften. Als de avocado goed rijp is, kun je de pit er gemakkelijk uitwippen. De twee helften snijd je beiden over de lengte nogmaals door de helft. De schil kun je er nu als het goed is gemakkelijk van af pellen zonder de avocado te beschadigen. Als de schil er lastig vanaf komt, was je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Het is daarom aan te raden om eetrijpe avocado’s te kopen. De vier parten snijd je nu in mooie, rechte repen die je kunt gebruiken als vulling voor de sushi. Avocado wordt snel bruin, dus direct verwerken in je sushi.

Stap 5: de Urumaki vullen
Halveer je norivel over de lengte. Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie en leg hier het halve norivel op met de glimmende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met de rijst (140 gram). Leg de rijst tot ongeveer 1,5 cm over het norivel. Deze overlap is straks nodig om de rol dicht te krijgen. Draai het norivel nu met behulp van het bamboematje om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt en het norivel bovenop. Vul de Urumaki met een lange reep wortel, het pittige wortelmengsel en 3 repen avocado die je recht in het midden legt.

Stap 5: de Urumaki rollen
Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje. Rol voor de garnering de sushirol door de broodkruimels.

Stap 6: de Urumaki snijden
Snijd de sushi nu met een ontzettend scherp mes gebruikt. Je moet er goed op letten dat je de sushi niet plat duwt met je handen, en het mes door de sushi ‘glijdt’. Wanneer je harde ingrediënten verwerkt in de vulling, is het belangrijk de sushi met een soort zagende beweging te snijden. Oefen zo weinig mogelijk druk uit met je mes. Na elke snede die je maakt, spoel je het mes schoon met water.

Serveer deze Urumaki met wasabi, gember en sojasaus.

Door gastblogger Sushi-San

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop.

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega sushi: Spicy Carrot Urumaki
Published On
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

2 Reacties

  1. Simone

    O nice. Ik vind goede sushi heerlijk maar heb me er nog niet aan gewaagd om ze zelf te maken…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt