Vega vleesklassieker: bruine bonensoep
Sangeeta Taluja

Vega vleesklassieker: bruine bonensoep

zaterdag 09 juni 2018
Een goed gevulde bonensoep is een heerlijk en voedzaam gerecht! Deze vegetarische variant zit boordevol bruine bonen: de populairste bonen in Nederland. De bonen zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen. Een goede basis voor een vegetarische maaltijd! Je kunt natuurlijk bonen uit een potje kopen, maar voor het beste en gezondste resultaat kun je beter gedroogde bonen gebruiken. Je vindt hier het recept!

Ingrediënten
Voor 4 personen
300 gram gedroogde bruine bonen
300 gram gesneden soepgroenten
2-3 bouillonblokjes
2-3 laurierblaadjes
1 el plantaardige olie
1,5 l water
zwarte peper naar smaak
fijngehakte peterselie
roomkaas of crème fraîche

Let op: wanneer je gedroogde bonen gebruikt, moeten je deze eerst 12 uur weken.

Bereidingswijze

  1. Maak de bonen schoon, kijk of er geen steentjes in zitten en was ze in een ruime zeef.

  2. Week de bonen 12 uur in anderhalve liter water.

  3. Breng ze aan de kook in een grote soeppan met bouillonblokjes en laurierblaadjes erin.

  4. Voeg 1 el olie toe, zodat ze tijdens koken minder schuimen.

  5. Voeg de soepgroenten toe als de bonen halfgaar zijn.

  6. Laat de soep zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, tot de bonen en de groenten goed gaar zijn.

  7. Serveer de soep. Breng op smaak met wat zwarte peper en strooi peterselie erop. Garneer de soep met soepstengels en roomkaas of crème fraîche.


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram en Twitter. We zijn benieuwd! 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Roomkaas en creme fraiche zijn toch niet vegan?

12:00 19 januari 2024

Hoi Corien, dat klopt inderdaad! Het is dan ook een echte 'vega' klassieker en geen 'vegan' klassieker :-) Groetjes, Lieske

12:00 19 januari 2024

Hoeveel liter water moet erbij? vreemd dat het er niet bij staat

12:00 19 januari 2024

Hoi Arda, in dit recept moet je 1,5 liter water toevoegen!

12:00 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.