Ik ben steeds vaker aan het experimenteren met verantwoorde vegan baksels in de keuken. Over deze vegan ‘boter’koek was ik persoonlijk erg tevreden. Heerlijk smeuïg dankzij de banaan, natuurlijk gezoet met dadels en 100% plantaardig dankzij de margarine met walnootolie. De boterkoek-purist zou me ongetwijfeld uitlachen, maar lekker dat hij was!
Wat heb je nodig?
250 gram bloem
1 snufje zout
150 ml Becel Original Vloeibaar
1 rijpe banaan
100 gram dadels, ontpit en geweekt
50 gram dadelstroop
75 gram pecannoten + 1 eetlepel dadelstroop
Hoe maak je deze vegan ‘boter’koek?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en beleg een bakplaat met bakpapier.
- Hak de pecannoten grof en meng met de dadelstroop, spreid uit over de bakplaat en karamelliseer gedurende 10 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de bloem met het snufje zout in een kom.
- Doe de Becel Original Vloeibaar samen met de banaan, geweekte dadels en dadelstroop in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde massa.
- Doe de inhoud van de keukenmachine bij het bloemmengsel in de kom, voeg de gekaramelliseerde pecannoten toe en meng tot een beslag
- Beleg een ovenschaal of cakevorm met bakpapier en spreid hierin het beslag uit
- Bak je vegan ‘boter’koek in 30 minuten goudbruin en gaar, maak desgewenst af met extra pecannoten en dadelstroop. YUM!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Goedemiddag,
Is deze “boterkoek” ook geschikt om in te vriezen?
Heb hem zaterdag nodig maar weinig tijd om hem vrijdag avond en of zaterdag te maken.
Groetjes Mariska
Hoi Mariska, hele goede vraag! Je kan de boterkoek prima van tevoren maken in invriezen. Wel is het handig om de boterkoek voordat deze de vriezer in gaat in blokjes te snijden 🙂
Waar is de dadelstroop te koop?
Alvast bedankt vh antwoord
Louise
Hoi Louise, dadelstroop is o.a. te koop bij Albert Heijn, Ekoplaza, Holland & Barret en de gemiddelde natuurwinkel. Groetjes, Lieske
Ik heb zojuist de dadelstroop bij de Hoogvliet gekocht. 🙂
Het was echt heerlijk! De combinatie van banaan en pecan is echt heel erg lekker 🙂
Wauw, heb het vanmiddag gemaakt en het was super lekker! Nooit gedacht dat zoiets gezond zo lekker kon zijn.
Hoi Daisy wat leuk! Dat wordt smullen
Ik heb deze net gemaakt, zit nu in de oven ben echt heel erg benieuwd!!
Kan het ook met kokosolie?
Hi Marieke, zeker! Dat kan ook. Wel even smelten van te voren. Groetjes, Isabel
Gebruik je dan ook 150 gram kokosolie?
Hi Naomi, kokosolie is wel een stuk vetter en zwaarder, dus ik zou eens beginnen met 100 gram als je geen margarine wilt gebruiken. Succes!
Ik zou zo ie zo kokosolie of een andere natuurlijke olie gebruiken. Bah becel… Hoe iemand dat door z’n keel krijgt…
Ga het recept testen. Maar dan wel helemaal natuurlijk!
Ga ik proberen
Leuk ik ben benieuwd!