Vegan chocolade mousse met sinaasappel
Eke Mariën

Vegan chocolade mousse met sinaasappel

zaterdag 26 september 2020
Eke van Koken met Kennis is een kookexpert met een scheikundige kijk op eten en koken. In dit recept laat hij zien hoe je van chocolade ook zonder melk een geweldige mousse kunt maken!

De theorie achter deze chocolade mousse?
Chocolade bevat cacaoboter dat, net als melkvet, op kamertemperatuur hard is. Door chocolade op te lossen in water krijg je een oplossing die op slagroom lijkt: vetbolletjes in water. Verschil is dat de botervetdruppeltjes in slagroom gestold zijn - anders kun je het niet stijf slaan - en cacaoboter gesmolten moet zijn om te kunnen oplossen in water. Om de gesmolten chocolade toch als slagroom op te slaan moet je het afkoelen. Dat gaat prima op ijswater. In plaats van water gebruik ik een combinatie van sinaasappelsap en sinaasappelikeur. Dat geeft wat smaak. Je smelt de chocolade erin en je klopt het vervolgens stijf en luchtig op een koude bain marie. Resultaat is een chocolademousse zonder room of eieren."

Ingrediënten
175 ml sinaasappelsap
150 g pure chocolade, 55 - 70 % zonder melkproducten!
25 ml sinaasappellikeur

Bereidingswijze
Wil je eerste een snelle uitleg van Eke zien? Bekijk dan dit filmpje.

  1. Breng het sinaasappelsap tegen de kook. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.

  2. Giet het warme sap op de chocola, roer tot de chocola is opgelost en meng de likeur erdoor.

  3. Plaats de kom in een bak met ijswater en mix het mengsel met een elektrische mixer tot de dikte van lobbig geslagen room. Mix niet te lang want dan wordt de mousse stijf en korrelig . Doe de mousse in bakjes en bewaar op kamertemperatuur tot serveren. In de koeling wordt de mousse erg stevig.


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met de code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

2 Reacties

Hey in de koelkast zetten heeft geholpen, word ie meer mousse, misschien handige tip voor anderen wanneer t niet gelijk lukt.

12:06 19 januari 2024

Dank Kim, goede tip!!

12:06 19 januari 2024

Oef wat een drama, heb een sinaasappel gepakt ipv sap misschien dat het daarom niet werkt. Sap uit de winkel bevat vaak gelatine dus dat neem ik nooit.

12:06 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.