...

VEGA(N) Kerstmenu: beet pie uit Australië

door | 12 dec 2020 | bieten, Feestdagen, Hartige taart, kastanjes, Recepten

Print Friendly, PDF & Email

Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. Dit is een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt! Vandaag nemen we je mee op reis naar Australië. Een klassieker die je daar tegen zult komen is een heerlijke verwarmende beef pie. Dat klinkt niet echt als een vega proof recept, dat klopt. Daarom hebben wij hier onze eigen draai aan gegeven en hebben wij de beef vervangen door lekkere bietjes. Vandaag delen we daarom het recept voor een heerlijke beet pie!

Ingrediënten
voor 4 personen
400 g rode biet
400 g champignon
200 g wortel
400 g vers vegetarisch gehakt
200 g tomaten passata
125 ml rode wijn
5 blaadjes hartige taartdeeg
2 tenen knoflook
2 uien
7 g verse tijm
10 g verse salie
1 tl komijn
halve citroen
peper en zout
1 ei

Bereidingswijze
1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de salie en ris de blaadjes van de takjes tijm.
2. Snijd de rode bieten, wortel en champignon in stukjes (dit mogen wat grovere stukken zijn).
3. Haal het hartige taartdeeg uit de vriezer zodat dit alvast kan ontdooien en verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg de tijm, salie en komijn toe en bak even mee. Voeg daarna de rode biet, wortel en champignon toe en bak dit geheel ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
4. Voeg nu ook het vegetarisch gehakt toe en bak dit kort even aan. Wij hebben ‘rauw’ vegetarisch gehakt gebruikt. Mocht je ander vegetarisch gehakt hebben dan hoef je dit niet perse aan te bakken.
5. Voeg het gehakt (als je stap 4 hebt overgeslagen), de tomatenpassata, het sap van een halve citroen en de rode wijn toe (wij gebruikte een Australische Shiraz) en laat dit 10 minuten pruttelen. Proef het mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.
6. Doe het gehakt-groentemengsel in een ovenvast schaaltje en dek dit af met bladerdeeg. Je kunt dit een stukje uitrollen als het niet helemaal over het schaaltje heen past. Druk het bladerdeeg vast aan de randen van het schaaltje en bestrijk met wat eigeel. Mocht je het leuk vinden dan kun je uit het laatste stukje bladerdeeg nog wat vormpjes snijden en deze op het bladerdeeg plakken. Bestrijk ook die vormpjes met wat eigeel.
7. Doe de bakjes 30-40 minuten in de oven. Wanneer het bladerdeeg goudbruin is zijn ze klaar.

Vegan tip: let op dat je een vegan rode wijn gebruikt. En het ei dat we gebruiken om het bladerdeeg mee te bestrijken kun je vervangen door wat plantaardige melk.

Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit de reeks? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
VEGA(N) Kerstmenu: beet pie uit Australië
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)
Sanne Romp

Sanne Romp

Vegetarische Foodie at De Hippe Vegetariër
Sanne is diëtist en houdt van koken, sporten en eten. Ze is altijd op zoek naar nieuwe recepten die ze kan uitproberen. Aan deze recepten geeft ze wel altijd haar eigen draai, het liefst zo gezond mogelijk. Daarnaast vindt ze het een leuke uitdaging om te koken voor mensen met een allergie. Sanne kun je regelmatig vinden in een van de hotspots in Nijmegen!
Sanne Romp

Latest posts by Sanne Romp (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt