Vegan monday: Flan
Romy Kok

Vegan monday: Flan

maandag 25 maart 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan Flan!

Dit recept komt uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Dit bijzondere Mexicaanse dessert is best eenvoudig en toch was er nog nooit eerder een veganistische versie van gemaakt. Maar aan de hand van dit recept maak je zelf een fantastische, stevige flan met een perfecte textuur en precies genoeg specerijen!

Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen
750 ml sojamelk
1 tl. vanille-extract of -pasta
4 kruidnagels
6 venkelzaadjes
1 kaneelstokje
2 reepjes biologische sinaasappelschil, het witte deel verwijderd
50 g fijne kristalsuiker
1 takje tijm
snuf zout
1 tl. agar-agarpoeder (niet meer, niet minder – dit is geen goed moment om eigenwijs te zijn)
170 g zijden tofu
Karamel:

170 g fijne kristalsuiker

snuf zout60 ml water

Bereidingswijze
Je kunt 1 grote flan of 4 tot 6 eenpersoonsporties maken.
1. Breng alle ingrediënten, behalve het agar-agarpoeder en de tofu, in een middelgrote pan aan de kook en giet het direct in een hittebestendige kom. Zet het 30 minuten opzij, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Veeg de pan schoon voor later gebruik.
2. Maak de karamel. Verhit de suiker, het zout en 60 ml water in een brandschone kleine pan, zonder te roeren, op halfhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat de pan nog 8 tot 10 minuten op het vuur staan tot de karamel licht amberkleurig wordt. Verlies de karamel geen seconde uit het oog, want hij verbrandt voor je er erg in hebt! Giet de karamel in een vorm of vormpjes naar keuze en zet hem opzij. Wees gerust, hij wordt vanzelf hard.
3. Giet het sojamelkmengsel door een fijne zeef terug in de schoongeveegde pan en strooi het agar-agarpoeder erover. Breng het sojamelkmengsel op halfhoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken tot het agar-agarpoeder volledig is opgelost. Zet het sojamelkmengsel opzij tot het iets is afgekoeld.
4. Mix in een blender de tofu en het sojamelkmengsel tot een gladde custard zonder klontjes. Om verzekerd te zijn van een volledig gladde custard kun je hem na het mixen door een fijne zeef in een kom gieten. Door het mixen kan er een schuimlaagje op de custard ontstaan. Als je wilt dat de onderkant van je flan perfect gladde randen krijgt, dan kun je het schuimlaagje van de custard scheppen.
5. Giet de custard over de gestolde karamel en dek hem af met plasticfolie. Zet de flan minstens 2 uur in de koelkast zodat hij goed koud wordt. Om hem uit de vorm te halen, zet je hem eerst ongeveer 15 seconden in een met heet water gevulde gootsteen of kom, zodat de karamel iets zachter wordt. Spetter geen water op de flan!
6. Leg een omgekeerde serveerschaal op de vorm en keerde vorm in een vlugge beweging, zodat de flan op de schaal terechtkomt. Wees niet bang, het is makkelijker dan het klinkt!Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!


Eat vegan 
Auteur: Shannon Martinez & Mo Wyse
Uitgever: Good Cook
Prijs: €24,95
ISBN: 978 94 6143 170 7

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.