De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue. Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol. Vandaag: zwarte bonen spiesjes met tzatziki!
Zo kan het ook
Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling, halen wij als Nederlanders 61% van onze eiwitten uit dierlijke producten en 39% uit plantaardige producten. Als we de krant openslaan, leren wij dat het herstel van deze balans naar minimaal 50/50 in ons menu cruciaal is voor een gezonde en duurzame toekomst voor mens en klimaat. Wij als Hippe Vegetariërs dragen hier gelukkig al dagelijks ons steentje aan bij! Maar, ondanks dat we de goede kant op gaan, verschuift deze balans niet snel genoeg! De Green Protein Alliance heeft als doel gesteld de eiwitbalans in Nederland te herstellen naar 50% plantaardige eiwitten in 2025. Middels de #zokanhetook campagne proberen zij Nederland te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige eiwitten. Wij delen de komende tijd op Vegan Monday plantaardige BBQ recepten van het platform zokanhetook.nu om plantaardig de zomer door te komen!
Zwarte bonen spiesjes met tzatziki
Ingrediënten
voor 4 personen
Voor de balletjes
400 gram zwarte bonen, voorgekookt en uitgelekt
200 gram havermeel
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels tomatenpuree
2 tenen knoflook
1 grote ui
1 handje verse peterselie
1 theelepel gerookte paprika
peper en zout
Voor de tzatziki
1/2 komkommer, geraspt
250 ml plantaardige yoghurt
2 eetlepels citroensap
1 teen knoflook
peper en zout
Bereidingswijze
- Voeg alle ingrediënten voor de zwarte bonen balletjes toe aan een keukenmachine en blend tot een geheel. Er mogen best nog wat stukjes in zitten voor de structuur, maar het moet wel aan elkaar kleven. Als het te droog is, kun je wat olijfolie toevoegen. Is het te nat? Voeg dan extra havermeel toe.
- Rol balletjes van het deeg.
- Bak de balletjes in een laagje olijfolie ongeveer 1-2 minuten per kant. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren tot je gaat barbecueën.
- Voor de barbecue rijg je de balletjes aan een spies. Grill de zwarte bonen balletjes ongeveer twee minuten per kant.
- Maak ondertussen de tzatziki door alle ingrediënten door elkaar te mixen. Serveer de tzatziki met de zwarte bonen balletjes. Smakelijk!
Plantaardig barbecueën met zwarte bonen balletjes, zo kan het ook! Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie.
Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet barbecuerecept? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Kun je deze balletjes ook invriezen?
Hoi Mieke, ik verwacht dat je de balletjes net als dezelfde eigengemaakte burgers etc. prima kunt invriezen 🙂