...
Print Friendly, PDF & Email

Moussaka is een Griekse ovenschotel gemaakt van aubergine, tomatensaus, bechamelsaus en aardappel. Volgens origineel recept maak je het met gehakt en een bechamelsaus met roomboter en melk. Maar vandaag hebben wij een heerlijke veganistische versie voor je! En het klinkt misschien als een hele klus, maar als je onze stappen volgt zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is.

Ingrediënten
voor 4 personen
3 aubergines, in plakken
800 g aardappelen, geschild en in plakken
olijfolie

voor de plantaardige bechamelsaus
100 g bloem (of meel)
100 g plantaardige boter
1 l sojamelk
1 el citroensap
3 tl nootmuskaat
peper en zout

voor de tomatensaus
2 paprika’s, in stukjes
2 winterpenen, in stukjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 pakken passata (500 g)
1 ui, gesnipperd
400 g vers vegetarisch gehakt
5 g verse oregano, fijngesneden
3 tl harissa
olijfolie

Bereidingwijze
1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
2. Begin met het maken van de tomatensaus. Verwarm olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg paprika en wortel toe en bak zo’n 5 minuten mee. Voeg daarna het vegetarische gehakt, de passata, harissa en oregano toe. Doe de deksel op de pan en laat dit pruttelen op laag vuur.
3. Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en bak deze plakken totdat ze bruin kleuren. Leg ze daarna even aan de kant.
4. Pak een steelpan voor de bechamelsaus en laat de plantaardige boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe als de boter is gesmolten en roer goed door. Laat ongeveer 2 minuten pruttelen zodat de bloem gaar kan worden. Voeg daarna al roerend met een garde de sojamelk toe. Voeg daarna nootmuskaat toe en laat ongeveer 10 minuten koken zodat de saus indikt. Roer regelmatig door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het citroensap toe en proef de saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.
5. Nu begin je met het opbouwen van de moussaka. Pak een ovenschaal en begin met een laagje aardappelplakken, daarna de aubergines, wat tomatensaus en de bechamelsaus. Ga op deze manier door en maak het af met een laagje bechamelsaus.
7. Plaats de schaal ongeveer voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna is de moussaka klaar om te serveren!

Heb jij deze moussaka gemaakt? Laat het weten in een reactie, via Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Griekse Moussaka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
Sanne Romp

Sanne Romp

Vegetarische Foodie at De Hippe Vegetariër
Sanne is diëtist en houdt van koken, sporten en eten. Ze is altijd op zoek naar nieuwe recepten die ze kan uitproberen. Aan deze recepten geeft ze wel altijd haar eigen draai, het liefst zo gezond mogelijk. Daarnaast vindt ze het een leuke uitdaging om te koken voor mensen met een allergie. Sanne kun je regelmatig vinden in een van de hotspots in Nijmegen!
Sanne Romp

Latest posts by Sanne Romp (see all)

7 Reacties

  1. Marja Duijndam

    Gisteren dit recept gemaakt.Wij vinden het heerlijk!!!
    Het is volgens ons meer voor 6 personen.
    Een absolute aanrader.

    Antwoord
    • Karlijn Swaen

      Hi Marja,

      Wat goed om te lezen dat jullie van dit gerecht hebben mogen smullen. We hopen dat jullie het nog veel vaker zullen maken.

      Liefs,
      Karlijn

      Antwoord
  2. Arian Prins

    Goede middag, wat is-Asiata ?
    Toen ik hert opzocht was het tomatensaus , nu datzijn geen plakken , vandaar mijn vraag .

    Antwoord
    • Karlijn Swaen

      Hi Arian,

      Wat bedoel je precies met asiata? Als je dit mij kunt laten weten kan ik je verder helpen!

      Liefs,
      Karlijn

      Antwoord
  3. LvK

    Klopt het dat er 1 liter bij de bechamelsaus moet?

    Antwoord
  4. Kirsten

    Heerlijk gerecht! Alleen zijn de aardappels niet gaar na 40 minuten oventijd. In andere recepten vond ik dat je ze eerst eventjes moet voorkoken. Dus dat ga ik de volgende keer doen.

    Antwoord
    • Sanne Romp

      Hi Kirsten, fijn om te horen dat je het lekker vond. Alleen jammer van die aardappel.. je zou kunnen proberen om ze de volgende keer wat dunner te snijden of nog wat langer in de oven te doen. Maar anders is koken ook zeker een goede optie!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt