...

Vegan venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes

door | 3 feb 2021 | Feestdagen, Recepten, Soep, Vegan, venkel

Print Friendly, PDF & Email

Het is alweer bijna zo ver, op 14 februari is het weer Valentijnsdag! En dat is natuurlijk het ideale excuus om lekker uit te pakken in de keuken. Heb jij zin om een geliefde (of jezelf!) lekker in de watten te leggen? Gebruik dan deze vegan recepten om een heerlijk driegangenmenu klaar te zetten. Begin het diner met deze romige vegan venkel-uiensoep met peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes! Dit is niet het makkelijkste vegan recept, maar je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil! Vervolgens staat er nog een zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus op de planning en vegan lavacakes met frambozencoulis. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Ingrediënten
Voor 2 personen
Voor de venkelsoep
1 venkelknol
1 witte ui, fijngesneden
1 knoflookteen, geperst
1 flinke eetlepel rijst
500 ml groentebouillon
1 el olijfolie
peper en zout

Voor de peterselie olie
30 ml extra vierge olijfolie
5 g peterselie, grof gehakt
½ rode peper, verwijder eventueel de zaadjes om het minder pittig te maken
½ citroen, het sap
¼ tl zout

Voor de witte bolletjes (4 stuks)
130 g bloem
80 ml sojamelk + extra om de bolletjes mee te bestrijken
20 g olie
½ el kristalsuiker
3 g gist
½ tl zout
1 el sesamzaadjes

Benodigdheden
staafmixer
keukenmachine, blender of vijzel

Bereidingswijze

Voor de vegan venkel-uiensoep

  1. Snijd de ui en de venkel fijn. Bewaar het venkelgroen als garnering.
  2. Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1-2 minuten tot de knoflook begint te geuren. Voeg vervolgens de venkel toe en bak dit nog 5 minuten mee.
  3. Voeg nu de rijst toe en blus af met de groentebouillon. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen. Door het toevoegen van een beetje rijst wordt de soep lekker romig!
  4. Hierna kan de soep gemixt worden met een blender of een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de soep direct, garneer met de pittige peterselie olie, het venkelgroen en de witte bolletjes. Geniet van dit vegan venkel-uiensoep recept, smakelijk!

Voor de peterselie olie

  1. Voeg alle ingrediënten van de peterselie olie samen in een keukenmachine of blender. Blend dit totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een vijzel om de peterselie olie te maken.

Voor de witte bolletjes

  1. Verwarm de sojamelk en meng met de gist en de suiker in een kom. Laat dit 5 minuten staan. Maak de sojamelk niet te heet, want dan kan je het gist kapotmaken!
  2. Voeg de nu de bloem, het zout en de olie toe. Meng dit goed, dit kan in een standmixer met een deeghaak. Heb je geen standmixer? Dan kan je het mengen met een houten lepel totdat je een werkbaar deeg hebt. Is het deeg nog te nat om te kneden? Voeg dan een beetje extra bloem toe. Het deeg zou zacht en een heel klein beetje plakkerig moeten zijn.
  3. Nu is het tijd om je deeg te kneden. Kneed het deeg twee minuten in de standmixer. Als je geen standmixer hebt dan kan je het deeg met de hand kneden op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 5 minuten.
  4. Nu moet het deeg even rijzen. Vorm een mooi bolletje en leg het deeg in een kom die ingevet is met olie (zo voorkom je dat het deeg gaat plakken). Bedek met een vochtige keukendoek of vershoudfolie en laat het deeg 1-2 uur rijzen totdat het verdubbeld is in grootte.
  5. Vet ondertussen een ovenschaal in waar de witte bolletjes in passen.
  6. Als het deeg gerezen is, is het tijd om de bolletjes te vormen. Sla de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in vieren. Nu kunnen de bolletjes gevormd worden. Doe dit door een stuk deeg in je hand te nemen en op een schoon werkblad er rondjes mee te draaien tot het een strak bolletje wordt. Leg de bolletjes in de ovenschaal en bedek weer met een vochtige keukendoek of vershoudfolie. Laat dit 1 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven tot 180 °C. Bestrijk de bolletjes met een beetje sojamelk en garneer met de sesamzaadjes.
  8. Plaats de bolletjes laag in de oven voor 20-25 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen voordat je ze serveert bij de vegan venkel-uiensoep. Geniet van dit vegan recept voor witte bolletjes!

Vier jij Valentijnsdag met een lekker vegan diner? Of heb jij andere plantaardige recepten geprobeerd? Verras ons dan met jouw creatie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan venkel-uiensoep met pittige peterselie olie en zelfgebakken witte bolletjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Robin Walrecht
Volg Robin

Robin Walrecht

Vegan Foodie at De Hippe Vegetariër
Robin is een echte plantaardige foodie en feminist. Zij is dol op koken en staat graag uren in de keuken om voor haar vrienden iets lekkers te maken. Elke zondag staat in het teken van het testen van vegan baksels, die zij dan mooi op de foto zet. Ook is zij altijd op de hoogte van de nieuwste food trends – die zij dan het liefst ook allemaal zelf uitprobeert!
Robin Walrecht
Volg Robin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt