Vegetarische barbecue: Mexicaanse mixed grill van paddenstoelen
Lauren Kreijger

Vegetarische barbecue: Mexicaanse mixed grill van paddenstoelen

zaterdag 08 augustus 2020
Nu het zonnetje volop schijnt, eet ik het liefste alle avonden buiten. Heerlijk met vrienden of familie uitgebreid tafelen in de tuin of gewoon de barbecue mee naar het park. Vaak wordt er bij barbecue gedacht aan veel vlees en vette sauzen. Maar met barbecueën kun je zo veel meer kanten op. In het boek Vegetarische BBQ  vind je 125 originele gerechten voor barbecue en grill. Eén van die originele gerechten is deze mixed grill van paddenstoelen.

Ingrediënten
Voor 4 personen
500 g gemengde paddenstoelen (zoals shiitakes, morieljes, oesterzwammen, cantharellen enzovoort)
3 el extra vergine olijfolie
2 teentjes knoflook
grof zout en zwarte peper
2 vleestomaten
1 middelgrote ui
2 jalapeño pepers
2 el fijngehakte koriander
2 el limoensap
10-12 bamboespiesjes
100 g houtsnippers

Bereidingswijze

  1. Leg de bamboespiesjes één uur van tevoren in koud water om ze te laten weken. Laat ze hierna uitlekken.

  2. Maak de barbecue gereed voor direct grillen en verwarm voor tot heet. Als je een gasbarbecue gebruikt, doe de houtsnippers dan in de rooklade of een rookkussen en verhit tot u rook ziet.

  3. Halveer de tomaten, ui en jalapeño pepers en gril ze ongeveer 6-8 minuten op de barbecue.

  4. Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd de tomaat in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom. Snijd de ui in vieren en voeg ook deze toe aan de kom.

  5. Verwijder tot slot de zaadjes van de jalapeño pepers en snijd de pepers in ringetjes. Tip! Wil je het gerecht iets pikanter maken, laat de zaadjes er dan in.

  6. Veeg de paddenstoelen schoon met een vochtig stuk keukenpapier. Snijd de onderkant van de steeltjes af en snijd grote exemplaren in tweeën of in vieren, zodat alle stukken ongeveer even groot zijn. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, gooi de houtsnippers dan op de kooltjes.

  7. Prik de paddenstoelen aan een spies. Bestrijk één kant van de paddenstoelen met olie en bestrooi ze met zout en peper. Gril de paddenstoelen 3-5 minuten per kant; bestrijk ze voor en na het keren met olie. Na in totaal 6-10 minuten zijn de paddenstoelen bruin en zacht.

  8. Haal de gegrilde paddenstoelen van de spiesjes en schep ze in de grote kom. Roer de ingrediënten, inclusief gehakte koriander en limoensap, door elkaar. Voeg zout en peper toe naar smaak. Garneer met de schijfjes limoen en takjes koriander en dien meteen op.


Heb jij dit BBQ recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.