Vergeten groente: haverwortel
Chantal Pleune

Vergeten groente: haverwortel

dinsdag 03 februari 2015
Haverwortel… een nieuwe snack voor het paard? Ehm nee. Haverwortel (ook wel morgenster genoemd), mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, is een groente die ook in de vergetelheid is geraakt. Het is een groente die qua uiterlijk lijkt op de schorseneer en wat betreft smaak doet denken aan… oesters!

De geschiedenis van de wortel
Haverwortel is een oude wortelgroente die van oorsprong in het middellands Zeegebied voorkwam. Tegenwoordig kan je de plant tegenkomen in het wild met paarse of gele bloemen, met name langs dijken en verhogingen in het landschap. De haverwortel was tot in het midden van de zestiende eeuw overal in Europa een populaire groente, maar uiteindelijk verdrongen door de schorseneer. In de 18e eeuw werd de plant een graag gegeten groente in Groot-Brittannië, en eigenlijk is de haverwortel daar nog steeds gangbaar en niet vergeten zoals hier in Nederland. Haverwortel werd in het verleden vaak gegeten als medicijn, bijvoorbeeld voor lever- en galblaasproblemen en werd gezien als een gezonde voedingsbron. In Duitsland is er een gezegde: ‘Habermark macht'd Bube stark’ (haverwortel maakt de man/jongen/knaap sterk).

Keukenmeidenverdriet
Net als de schorseneer heeft de haverwortel ook de bijnaam keukenmeidenverdriet, omdat er bij het schillen een kleverige vloeistof vrij komt, die moeilijk van de handen af te wassen is. Het verhaal gaat dat de keukenmeiden van vroeger met deze vieze handen hun geliefde niet onder ogen durfde te komen, en dat gaf verdriet J Gelukkig heeft de kleverige vloeistof ook nog z’n goede eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden als bestanddeel voor kauwgom en in gebrande vorm voor surrogaatkoffie.

Recept: Hartige taart met haverwortel
Recept uit Onvergetelijke groenten door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon.

Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor het deeg:
125 gram bloem
125 gram roggemeel
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
1 ei
snufje zout

Voor de vulling:
600 gram haverwortel
2 eetlepels truffelolie
220 gram ricotta
2 eetlepels citroensap
4 eieren
snufje kruidenzout
3 stevige sjalotten
50 gram fijn geraspte kaas

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak deeg van bloem, roggemeel, olijfolie, 3 eetlepels water 1 ei. Maak het deeg plat, rol het in plasticfolie en leg het deeg 30 min in de koelkast. Maak ondertussen de haverwortels schoon, snijd ze in dunne plakken en kook ze in 15 minuten gaar. Giet de haverwortels af en laat ze uitlekken in een vergiet. Maak beslag van de truffelolie, kruidenzout, ricotta, citroensap en 4 eieren. Snij vervolgens de sjalotten fijn en fruit deze even in een koekenpan tot ze glazig zijn. Vet dan een ovenschaal of bakvorm in met boter en bestrooi dun met bloem. Leg bloem op het aanrecht, rol het deeg uit en bekleed de ovenschaal of de bakvorm. Leg een dun laagje beslag op de bodem, leg daarop de sjalotjes en de haverwortel, en giet de rest van het beslag eroverheen. Strooi hierop de geraspte kaas en zet de hartige taart 30 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.