De Indische keuken: pandan cake
Enza Bom

De Indische keuken: pandan cake

woensdag 30 oktober 2019
De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Indische keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Alle Indische keukengeheimen van Jeff Kaesberry. Vandaag delen we het recept voor een pandan cake, een luchtige groene sponscake!

Ingrediënten
120 ml dikke kokosmelk
mespuntje zout
1 tl pandan extract (tip: koop dit bij de toko)
8 eieren, gescheiden in 8 eidooiers en 6 eiwitten
180 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
175 g suiker
1 tl bakpoeder
1 el maïzena
boter om in te vetten

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.

 2. Kook de kokosmelk, het zout en 1 tl groen pandan extract op laag vuur. Laat het afkoelen nadat het heeft gekookt. Klop de eidooiers en klop apart het eiwit op tot het romig is en schuimt.

 3. Voeg het bakmeel, de suiker, de bakpoeder, de maïzena en wat zout toe aan de kokosmelk. Meng vervolgens de eidooiers en het eiwit erdoor. Roer alles glad tot er geen klontjes meer in zitten.

 4. Giet het beslag in een ingevette gladde tulbandvorm (of bakblik), niet helemaal tot de rand. Zet de vorm 30 tot 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de cake gerezen is.

 5. Check met een prikker of hij gaar is. Laat de cake 10 minuten afkoelen en keer hem om op een bord om te serveren.


Tips

 • Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

 • Zorg dat het beslag geen klonten heeft; zeef het meel voor gebruik. Een beetje zout door het meel mengen helpt ook tegen klonteren. Wanneer een beslag in de schift gaat, helpt het vaak als je een beetje bijverwarmt met behulp van een au bain-marie (heet water) bak.

 • Maak de garde vetvrij door hem grondig met warm water af te wassen, houd vet uit de buurt.

 • Klop de eiwitten niet te lang, dit zorgt ervoor dat het moeilijker mengt met het eigeel en het meel. Het inzakken van de cake kan komen door te veel lucht in het beslag. Het beslag heeft dan onvoldoende draagkracht en zakt tijdens het bakken of vlak daarna in.

 • Gebruik alleen middelhoog vuur en zet de oven niet te warm. Een open gebakken cake met een scheur erin ontstaat door een té hete oven. De buitenkant vormt dan snel een korst en de nog weke binnenkant zet uit en zoekt zijn uitweg op de zwakste plek.

 • Haal de cake pas uit de vorm als het deeg volledig is afgekoeld.


Heb jij deze bijzonder lekkere cake al geprobeerd? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Alle Indische keukengeheimen 
Jeff Keasberry
Uitgeverij Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045216263
Prijs: €29,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.