Wortelgratin met knapperig broodkorstje
Isabel Boerdam

Wortelgratin met knapperig broodkorstje

donderdag 12 september 2013
Een echte winterse wortel- en knolschotel vol heerlijke smaken recht uit moedertje aarde. Een stevige maaltijd om de koude dag mee af te sluiten en de winterse kwaaltjes te bestrijden!

Wat heb je nodig?
Voor de gratin:
200 gram winterpeen
200 gram pastinaak
200 gram knolselderij
400 gram zoete aardappel
4 eetlepels verse bieslook
nootmuskaat, zout en peper

Voor de saus:
200 mililiter halfvolle melk
75 gram kwark
4 eetlepels Philadelphia Light

Voor de garnering:
3 sneetjes dik bruin (oer)brood
2 eetlepels olijfolie

Hoe maak je deze wortelgratin?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de knolselderij en de zoete aardappel en snij in dikke plakken, beleg de onderkant van een ovenschaal hiermee. Strooi tussen iedere laag wat bieslook, nootmuskaat, peper en zout. Schil vervolgens de winterpeen en de pastinaak en snij in dunne schijfjes. Leg die bovenop in de ovenschool, eveneens met bieslook, nootmuskaat, peper en zout tussen iedere laag. Maak nu de saus: doe de melk, de kwark en de Philadelphia Light in een kommetje en mix tot een gladde saus. Verdeel deze gelijkmatig over de groente en dek de schaal af met aluminiumfolie. Doe de gratin in de oven en bak in ruim een uur gaar. Snij ondertussen het brood in blokjes en meng met de eetlepels olijfolie. Verdeel het brood over de gratin en bak nog 15 minuten zonder afdekken tot het brood knapperig is geworden. Serveer heet in combinatie met een frisse groene salade.

TIP!
Bij dit recept is het belangrijk dat de verschillende groenten op hetzelfde moment gaar zijn. Dit is lastig doordat de saus voornamelijk onderin de schaal ligt en de onderste groenten dus veel sneller gaarkoken dan de bovenste groenten. Ik heb dit zo goed mogelijk proberen te bestrijden door de onderste groenten dik te snijden en de bovenste groenten dun. Probeer de gaarte tijdens het bakken in de gaten te houden door regelmatig in de schaal te prikken. Wanneer alle groente perfect op beet zijn is het een fantastisch gerecht!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.