Zin in een zomerse dip voor op brood of op een cracker? Deze wortelspread smaakt heerlijk zoet door de wortelen en honingtomaten, maar heeft ook vleugje pit dankzij het pepertje. Je kan eindeloos variëren qua smaak en kleur door gebruikt te maken van verschillende soorten wortelen. Erg lekker, leuk om te zien en makkelijk om te maken!
Wat heb je nodig?
2 grote winterpenen
1 teentje knoflook
1 trosje honingtomaten
2 sjalotten
2 el extra vergine olijfolie
3 el sesamzaad
1 rode peper
1 tl komijnpoeder
Zout en peper
Hoe maak je deze wortelspread?
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de wortelen in grove stukken. Verdeel de stukken samen met de knoflookteen (ongepeld), honingtomaten en sjalotten (ongepeld) over een bakblik en sprenkel er de olijfolie over. Plaats het bakblik in de oven en gaar ca. 40 minuten in de oven of totdat de wortel zacht is. Bak ondertussen de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Verwijder de zaadjes uit de rode peper. Pel de knoflook en sjalotten als ze uit de oven komen en pureer deze samen met de wortelen, honingtomaten en rode peper tot een smeuïge spread. Voeg de komijnpoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Strooi de sesamzaadjes over de spread.
Tip: Lekker op brood met een beetje tuinkers erbij.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!
Hoe lang kan je dit bewaren? En kan het ingevroren worden? Klinkt erg lekker!
Hi Corina,
Dit kun je ongeveer een weekje in de koelkast bewaren! In de vriezer blijft het een paar maanden goed.:)
Lieve groet,
Jitske
Een heerlijk recept. Wat ik altijd een beetje jammer vind is de oven zo lang aan te hebben voor een dipsausje. Dit soort zaken maak ik als ik de oven toch al gebruik voor iets anders.
Samen erin en je bent weer een stukje duurzamer.
Verder is dit recept ook erg lekker als je het met dikke yoghurt maakt ipv olijfolie en vadouvan ipv komijn.