Hoe maak je zelf thuis: verse kaas
Lieske van der Waals

Hoe maak je zelf thuis: verse kaas

zaterdag 13 april 2019
Naar recept

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we kaas, met behulp van het kookboek: Kaas uit Eigen Keuken van Nils Koster.

Kaas 


Kaas maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Een paar liter melk en een beetje oefening is alles wat je nodig hebt. Op deze manier maakte Nils Koster in 2013 zijn eerste kaasjes. Puur uit interesse voor hoe kaas eigenlijk gemaakt wordt. Zijn opgedane kennis deelt hij in de kookboek Kaas uit Eigen Keuken, waarover wij eerder een review schreven. Hier vind je onze review over het handboek. Dit recept is de eenvoudigste manier om verse kaas te maken en laat zien dat je dit ook heel gemakkelijk zelf thuis kan doen!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de melk tot 75 °C in een kookpan. Voeg de azijn toe en roer zodat de melk gaat schiften. Als de schifting goed gaat, ontstaat er een geel-groene wei met brokjes. De brokjes zijn de wrongel. Gaat de melk niet schiften? Voeg een beetje azijn toe en verwarm de melk verder terwijl je blijft roeren.

Stap 2

Doe het geheel in een vergiet bekleed met een kaasdoek. Het vocht dat vrij komt is de wei. Wat in de theedoek achterblijft is de kaas.

Stap 3

Laat de kaas goed uitlekken. Voeg zout toe en breng op smaak met peper en eventueel de kruiden, zeewier, vruchten of specerijen. Roer alles door elkaar en je zachte kaas is klaar!

Stap 4

Wil je een steviger kaasje? Leg de losse wrongel terug in de kaasdoek en pak de punten bij elkaar. Draai aan de uiteinden van de kaasdoek zodat de lucht uit de kaasdoek verdwijnt. Zo pers je de kaas samen. Bewaar de kaas tot de volgende dag zodat deze steviger wordt.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om kaas te maken?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Kaas uit eigen keuken

€ 81,90

bol.com

kaas uit eigen keuken

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

17 Reacties

Wat een handig Rezept maar hoelang kun je het bewaren in de koelkast ?Moet het in water of zout water ?

07:59 14 juni 2025

Hi Alexandra, Je kunt deze verse kaas ongeveer 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar hem in een afgesloten bakje, bijvoorbeeld in een kaasdoos of goed afgesloten vershoudbakje. Het is niet nodig om de kaas in water of zout water te bewaren, tenzij je een specifieke kaassoort maakt zoals feta (die wordt wél in zout water bewaard). Succes! Liefs, Karlijn

15:19 17 juni 2025

Zojuist m’n 1e kruidenkaasje gemaakt met knoflook pepertje dille en bloemetjes. Was snel klaar en erg 😋

12:33 05 mei 2024

het ziet eruit als griesmeelpap geen brokjes

14:39 24 december 2024

Wat nu?

14:39 24 december 2024

Wat leuk om te lezen Ada! Geniet ervan. Liefs, Karlijn

17:22 06 mei 2024

Hallo, ik had zo maar een vraagje over poeder melk, kan je daar kaas van maken. Wij leven in de winter totaal afgesloten van alles en moeten ons zelf voorzien van alles dus dachten we dit eens te gaan proberen. Als dit kan welke kazen kan je ermee maken?.

11:52 19 januari 2024

Hoi Mai, dank je wel voor jouw vraag. Wij hebben dit zelf nog nooit geprobeerd, maar zijn heel benieuwd naar het resultaat. Wil je het ons laten weten als je iets gemaakt hebt? Veel plezier met experimenteren!

11:52 19 januari 2024

Beste, wij hebben dit geprobeert en het duurde in totaal 30u. EN het resultaat was het echt niet. Je moet er echt iets extra bij voegen. Kwade groeten u overbuur

11:52 19 januari 2024

Hoi! Wat vervelend om te lezen dat het deze keer is mislukt! Echter is kaas maken een heel proces en zal het met flink wat oefening steeds makkelijker gaan. Heb je de juiste hoeveelheden en benodigdheden gebruikt? Dit maakt het echt al een stuk makkelijker! Succes de volgende keer. Liefs, Karlijn

11:52 19 januari 2024

het was snel en zo klaar, een kind kan de was doen!

11:52 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.