Ben je klaar om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen? Dan hebben we vandaag een geweldig recept voor je: zelfgemaakte focaccia met rozemarijn en zwarte olijven. Deze heerlijke Italiaanse klassieker is niet alleen ontzettend smaakvol, maar ook nog eens een lust voor het oog! Met dit recept leer je tevens om zelf deeg te maken, iets wat altijd goed van pas komt. De zachte en luchtige textuur van het brood, de aroma’s van rozemarijn en de hartige smaak van zwarte olijven zullen je smaakpapillen betoveren.
Ingrediënten
voor het deeg
500 g bloem
7 g gist
6 g grof zeezout
325 ml water, lauwwarm
3 el extra vergine olijfolie
voor de toppings
5 g rozemarijn
zwarte olijven, in plakjes
olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
1. Doe 500 gram bloem en 6 gram grof zeezout in een kom en meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het mengsel giet hier 2 eetlepels olijfolie in.
2. Om het deeg straks goed te laten rijzen moeten we eerst het gist activeren. Dit doen we door het op te lossen in lauwwarm water. Let op: zorg dat het water niet te warm is. Hete vloeistoffen kunnen het rijzen vertragen of zelf het gist doden waardoor je deeg niet rijst.
3. Giet het water met de gist bij de bloem en mix het deeg met een lepel door elkaar. Kneed het deeg hierna minimaal 10 minuten met je handen. Doe dit door het deeg met de muis van je hand uit elkaar te duwen, en vervolgens de verste rand weer naar binnen te vouwen. Herhaal dit minimaal 10 minuten. Op deze manier maak je het deeg elastisch en stretch je de gluten in het deeg. Dit geeft je focaccia straks de heerlijke luchtigheid!
4. Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg hierin. Leg hier een vochtige theedoek overheen en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen op een warme plek.
5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een diepe bakplaat of een rechthoekige schaal in en stop hier het gerezen deeg in. Stretch het deeg uit naar de hoeken van de bakplaat. Mocht dit niet lukken, laat het deeg dan even 5 minuten rusten. Prik vervolgens met je vingers overal kuiltjes in het deeg.
6. Haal de rozemarijn even kort door de olijfolie om de smaak hiervan extra goed omhoog te brengen. Besprenkel nog wat olijfolie over de focaccia en verdeel de rozemarijn en plakjes olijf erover. Breng op smaak met zout en peper.
7. Zet de focaccia in de oven voor 25 minuten op 200 graden in het midden van de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen, eet smakelijk!
Heb jij dit recept geprobeerd voor een zelfgemaakte focaccia? Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie onder dit artikel, op Facebook of op Instagram via @dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd!
0 reacties