Wie zegt dat stamppot alleen voor in de winter is? Deze zoete aardappelstamppot met pastinaak, linzen, knapperige peultjes en pittig gemarineerde tempeh is ideaal om tijdens de warme zomerdagen op tafel te zetten! Voor dit gerecht is het wel van belang dat je de tempeh ruim van te voren laat marineren voor de meeste smaak.
Wat heb je nodig?
voor 4 personen
Voor de stamppot
500 gram zoete aardappel
2 pastinaken
scheutje plantaardige melk
200 gram peultjes
400 gram linzen
2 eetlepels olie
zout en peper naar smaak
Voor de marinade
400 gram tempeh
2 eetlepels olijfolie
sap van 1 citroen
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels sambal
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel oregano
1 theelepel gerookte paprika
1/2 theelepel peper
Hoe maak je het?
Snijd de tempeh in plakjes van een halve centimeter en stoom deze voor een kwartier. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de marinade en giet dit in een afsluitbaar zakje of bakje. Laat de tempeh hier een paar uur in marineren, maar het liefst een hele nacht. Verwarm de oven voor op 220 graden en pof de zoete aardappelen met schil en al in 40 minuten, of tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukjes. Kook deze in 10-15 minuten gaar. Snijd en blancheer ondertussen de peultjes door deze voor twee minuten toe te voegen aan kokend water en door deze vervolgens af te laten koelen in ijswater. Als de zoete aardappelen gaar zijn, kun je ze gemakkelijk ontvellen. Stamp de zoete aardappelen en de pastinaak met een scheutje plantaardige melk en schep de peultjes en linzen er doorheen. Als je linzen uit blik of pot gebruikt, kun je deze het beste nog even afspoelen in een vergiet. Voeg peper en zout toe naar smaak. Snijd de tempeh eventueel kleiner en bak deze goudbruin in twee eetlepels olie. Serveer de stamppot met de tempeh.
Heb jij deze stamppot gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Twitter of Instagram. We zijn benieuwd!
0 reacties