Rijstsalade met tofu en ingelegde komkommer
Karlijn Swaen

Rijstsalade met tofu en ingelegde komkommer

vrijdag 26 juli 2024
Naar recept
Wij zijn dol op de Aziatische keuken! En helemaal als het ook nog weinig tijd kost om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. De combinatie van de krokant gebakken tofu en frisse ingelegde komkommer zorgen voor een heerlijke balans van smaken in deze rijstsalade. Lees hier hoe je het zelf maakt!

Salade van rijst


Rijstsalade is een gerecht dat voortgekomen is uit verschillende tradities van over de hele wereld. We vinden het met name terug in de Aziatische en Mediterrane keukens. Een rijstsalade bestaat hoofdzakelijk uit gekookte rijst die is afgekoeld en gemengd met diverse ingrediënten zoals groenten, bonen, kruiden, en een smaakvolle dressing. De variaties zijn eindeloos en kunnen zowel koud als op kamertemperatuur geserveerd worden. Perfect voor de zomer!


Een gerecht kan een rijstsalade genoemd worden wanneer rijst het hoofdingrediënt is en het gecombineerd wordt met andere verse ingrediënten die het een salade-achtige textuur en smaak geven. De frisse en vaak kleurrijke combinaties maken het een populair gerecht voor picknicks, barbecues en lichte maaltijden, geliefd om zijn gemakkelijke bereiding en voedzame eigenschappen.

Waar maken we het mee?


We maken deze salade met de volgende ingrediënten:




  • Bosuien: Voegt een lichte scherpte en knapperigheid toe aan de salade.




  • Mango: Brengt een zoete en sappige smaak die een mooi contrast vormt met de hartige tofu en rijst.




  • Komkommer: Zorgt voor een verfrissende en lichte crunch die de salade opfrist. Deze komkommer marineren we ook nog even kort zodat het wat scherpte toevoegt!




  • Tofu: Biedt een plantaardige eiwitbron en een stevige, maar zachte textuur die goed samengaat met de andere ingrediënten.




  • Volkoren rijst: Dient als basis van de salade, waardoor het een vullende maaltijd wordt met een aangename bite.




  • Sesamzaadjes: Voegt een nootachtige smaak en subtiele crunch toe, evenals extra voedingswaarde.




  • Zonnebloemolie: Gebruikt om de tofu te bakken, wat zorgt voor een knapperige buitenkant zonder de andere smaken te overheersen.




  • Zout en peper: Brengen de smaken van de andere ingrediënten in balans en versterken deze.




Daarnaast kiezen wij ervoor om de tofu te marineren. Tofu is perfect om te marineren omdat dit goed smaken opneemt. Belangrijk is dan wel om eerst even goed de tofu uit te persen en het vocht te verliezen. Tofu bestaat namelijk grotendeels uit water, wat niet veel smaak geeft. De marinade maken we van:



  • Knoflook: Voegt een pittige en aromatische smaak toe, die de tofu extra diepgang geeft.




  • Sojasaus: Zorgt voor een zoute en umami-rijke basis, die de tofu een hartige smaak geeft.




  • Ahornsiroop: Brengt een subtiele zoetheid die de zoute smaak van de sojasaus in balans brengt en zorgt voor een lichte karamelisering tijdens het bakken.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Benodigdheden voor de tofu marinade

Voor de komkommer marinade

Hoe maak ik deze rijstsalade?

Stap 1

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen.

Stap 2

Meng de ingrediënten voor de tofu marinade in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Schep de tofureepjes erdoorheen en laat dit minimaal 15 minuten staan.

Stap 3

Meng de ingrediënten voor de komkommer marinade in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de komkommer toe en laat dit minimaal 10 minuten staan.

Stap 4

Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de tofureepjes totdat deze goudbruin zijn aan alle kanten.

Stap 5

Doe de rijst, mango, tofu en gemarineerde komkommer in een kom en hussel het geheel door elkaar. Serveer de rijstsalade met de bosui en de sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Extra tips voor deze rijstsalade




  1. Rijst over? Gebruik restjes gekookte rijst van de vorige dag om tijd te besparen en voedselverspilling te voorkomen.




  2. Marineren van de tofu: Marineer de tofu de avond van tevoren in de knoflook, sojasaus en ahornsiroop voor extra smaak. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.




  3. Voorbereiding van groenten: Snijd de bosuien, mango en komkommer vooraf en bewaar ze in aparte luchtdichte containers in de koelkast om de salade snel samen te kunnen stellen.




  4. Krokante tofu: Bak de gemarineerde tofu in een goed verhitte pan met voldoende zonnebloemolie zodat het gelijkmatig knapperig wordt.




  5. Snelle komkommer marinade: Maak de komkommer marinade een paar uur van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.




  6. Sesamzaadjes: Rooster de sesamzaadjes kort in een droge pan voor een intensere, nootachtige smaak.




  7. Heb je deze rijstsalade over? Geniet er de dag erna nog van als een heerlijke en voedzame lunch. Doordat deze salade koud wordt gegeten kun jij hem perfect meenemen naar kantoor!



Heb jij dit recept voor deze rijstsalade gemaakt?


Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Pinterest! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Omdat vegetarisch koken of leven ook gaat om de juiste voedingsstoffen e.d. zou het fijn zijn als voedingswaarden e.d. bij de recepten zouden staan. Of kijk ik eroverheen :)

12:14 19 januari 2024

Hi Joop, Goed dat je het zegt! Dit is erg tijdrovend om te doen, dit zou ten koste gaan van de tijd die we hebben om nieuwe recepten te maken! Vandaar dat we dit nu niet doen, maar wie weet veranderd dit in de toekomst! Lieve groet, Jitske

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.