3 verrassende voordelen van groenten
Suzanne Jekel

3 verrassende voordelen van groenten

zaterdag 10 maart 2018
Het is geen nieuws dat groenten goed voor je zijn. Toch horen we steeds meer nieuwe voordelen van groenten! Je moet vaak dingen met mate eten of drinken, maar het lijkt het erop dat je bijna niet 'te veel’ groenten kan eten. Het schijnt dat 10 porties op een dag eten het beste is! Hier lees je drie verrassende voordelen van veel groente eten volgens Frecious!

Stress verlagen
Stress is nooit leuk. Door stress voel je je moe, chagrijnig en kun je weinig hebben. Daarnaast is het maken van gezonde eetkeuzes lastiger als je gestresst bent. Je gaat dan eerder voor de snelle, vaak vette hap. Gelukkig bevatten veel groenten stress-verlagende omega 3-vetzuren en vitamines B om depressie en angst te verminderen. Vitamine B12 draagt bijvoorbeeld bij aan geestelijke veerkracht. Vitamine B6 is goed voor de gemoedstoestand. Het kalium en magnesium in groenten kunnen ervoor zorgen dat je je van binnen rustig voelt. Kalium ondersteunt een normale bloeddruk, terwijl magnesium helpt om energie vrij te maken uit voeding. 

Mooie huid
Wil jij een huid waar je zelf jaloers van zou worden? Groenten kunnen tekenen van veroudering tegen gaan. Hoe ze dit doen? Dit komt door onder andere de vitamine C en fotonutriënten, die veel in groenten zitten. Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen die voorkomen in groente en fruit. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van deze stofjes, maar het onderzoek dat is gedaan is over het algemeen positief. Wat ook meespeelt is het hoge percentage water dat in groente zit, vaak wel 85-95%. Dit zorgt ervoor dat groenten je huid ongemerkt hydrateren waardoor die soepel en jong blijft. Fytonutriënten zitten in vrijwel alle groenten. Vitamine C vind je in bijvoorbeeld broccoli, maar ook in witte kool of spinazie. De vitamine C in groente helpt bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de huid. 


Sterke botten
Vaak associëren we sterke botten met calciuminname (denk aan melkproducten). Groenten bevatten echter ook bot-versterkende voedingsstoffen. Vitamine K is bijvoorbeeld goed voor je skelet en het eerder genoemde magnesium ondersteunt sterke botten. Onderzoekers hebben ontdekt dat tomaten ook belangrijk zijn voor de gesteldheid van je botten. Tomaten bevatten lycopeen en wanneer vrouwen geen lycopeen meer eten, hebben ze meer kans op osteoporosis.


Wil je ook van de voordelen van groenten genieten en wil je weten wat je moet eten? Denk aan spinazie, broccoli, erwtjes, ui, knoflook, tomaat, paprika, courgette, venkel of maïs. Je kunt groenten ook verwerken in je omelet, in huisgemaakte soepjes, op brood, in wraps of op een pizza. Als dat je allemaal niks lijkt, kun je ook een sapje van Frecious nemen. 


Weet jij nog verrassende voordelen van groenten? Laat het ons weten op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier!

1 Reacties

Goedemorgen, Ik lees je artikelen met veel plezier, dank je wel hiervoor. Kijk even naar vitamine B12, dit komt alleen voor in dierlijke producten. Als je veganist is het verstandig dit bij te slikken. Vriendelijke groet, Ria Perfors

12:04 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.