Print Friendly, PDF & Email

Seitan is een ideale vleesvervanger! De structuur lijkt op vlees en heeft een sappige bite. In China en Japan werd het al duizend jaar geleden gebruikt als vleesvervanger en is daar nog steeds erg populair. Maar hoog tijd dat wij het ook beter leren kennen! Het is namelijk ontzettend goed voor je. Wij geven je 5 redenen waarom je elke week seitan wilt eten.

Bron van eiwitten
Seitan betekent in het Japans letterlijk ‘gemaakt van eiwitten’. Seitan wordt gemaakt van tarwe- of speltmeel en daar zijn de eiwitten ook van afkomstig. Het bevat ontzettend veel eiwitten, meer dan andere vleesvervangers! Seitan wordt zelfs een heuse eiwit-kampioen genoemd. Het bevat ongeveer twee keer zoveel kilocalorieën uit eiwitten dan vlees, vis of andere plantaardige eiwitten (zoals tofu of tempeh). Namelijk wel 83%, dat is ontzettend veel! Daarnaast komt maar 1,5% van de kilocalorieën uit vetten, terwijl dit bij andere vleesvervangers soms wel 50% is. Daarnaast zijn al die eiwitten makkelijk opneembaar, doordat ze heel afbreekbaar zijn. Hierdoor wordt maar lieft 95-98% van die eiwitten opgenomen.

Goed voor hart- en bloedvaten
Seitan bevat veel betaïne. Dat stofje is goed om hart- en bloedvaten te beschermen. Dat is belangrijk, gezien dat een van de meest voorkomende doodsoorzaken is. Betaïne helpt om bepaalde schadelijke stoffen om te zetten in goede stoffen. Bij hartpatiënten heeft het geleid tot een beter welzijn en uithoudingsvermogen en minder vermoeidheid. Daarnaast is betaïne ook goed voor je sportprestaties; het vergroot je inspanningsvermogen. Ook is het goed voor je lever, omdat het vet in je lever tegengaat, wat het orgaan kan beschadigen.

Antioxidanten
Seitan is een rijke bron aan het antioxidant alfa-liponzuur. Het beschermt o.a. vitamine C en E. Het kan tevens je stofwisseling verbeteren en bijvoorbeeld glucose sneller omzetten in energie. Dit is vooral goed voor sporters en diabetici. Daarnaast helpt het de lever te ontgiften en kan het vrije radicalen en metalen aan zich binden, waardoor die niet meer schadelijk zijn. Dit is zowel goed voor je lever, als je hersenen! Ook is het goed voor andere stofjes die je hersenen nodig hebben, waardoor hersenziektes kunnen worden uitgesteld of zelfs voorkomen. Alfa-liponzuur is dus goed voor je stofwisseling, lever en hersenen!

Aminozuren
Het menselijk lichaam heeft 22 aminozuren. Van die 22 aminozuren zijn er negen essentieel. Essentiële aminozuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar moet volledig uit de voeding worden gehaald. Als je dit niet binnenkrijgt, kun je kampen met verschillende gezondheidsproblemen. Seitan bevat ze allemaal!

Brandstof
Seitan bevat ook veel vertakte aminozuren, ook wel BCAA’s genoemd. Deze zijn naast koolhydraten de belangrijkste brandstoffen van je lichaam. Bij langdurig werk of sport, of juist korte intensieve inspanningen worden BCAA’s gebruikt. Helemaal als je koolhydraten opgebrand zijn, is het goed om hier genoeg van te hebben. Naast dat het brandstof is, helpt het ook je spieren weer te herstellen en ontwikkelen. Essentieel dus voor sporters om dagelijks genoeg van BCAA’s binnen te krijgen!

Overtuigd? Hier vind je tien verrassende recepten met seitan!

Wil jij meer weten over eiwitten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl

Eet jij vaak seitan? Wat is jouw favoriete recept ermee? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
5 redenen waarom je elke week seitan wilt eten
Article Name
5 redenen waarom je elke week seitan wilt eten
Description
Seitan is een ideale vleesvervanger! De structuur lijkt op vlees en heeft een sappige bite. In China en Japan werd het al duizend jaar geleden gebruikt als vleesvervanger en is daar nog steeds erg populair. Maar hoog tijd dat wij het ook beter leren kennen! Het is namelijk ontzettend goed voor je.
Author