Print Friendly, PDF & Email

Bij gezond eten denken we al snel aan groenten en fruit. Maar laten we kruiden niet vergeten! Kruiden hebben grote gezondheidsvoordelen. Een goed voorbeeld hiervan is kurkuma. Kurkuma wordt al eeuwenlang als geneeskrachtig gezien en is uitgebreid onder de loep genomen door wetenschappers. Maar liefst honderden onderzoeken werden gedaan naar de geneeskrachtige werking. En de resultaten zijn erg positief. Onze gastbloggers van Puur Figuur vertellen je er alles over. 

Antioxidanten
Antioxidanten gaan oxidatieve stress tegen. En oxidatieve stress is een belangrijke oorzaak van veroudering en ziektes. Antioxidanten = minder oxidatieve stress = veroudering afremmen en een lager risico op ziektes. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen… kurkuma bevat veel antioxidanten. En dat niet alleen, onderzoek wijst er ook op dat kurkuma andere antioxidanten helpt om hun werk beter te doen.  

Ontstekingsremmend
Chronische ontstekingen (die je vaak niet eens opmerkt) kunnen je gezondheid op lang termijn flink ondermijnen. Bij het ontstaan en oplossen van deze ontstekingen spelen allerlei factoren een rol. Een belangrijke factor is ons eten. Er is eten dat bijdraagt aan ontstekingen en eten dat ze juist tegengaat. Kurkuma valt in die laatste categorie. Het heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Ook fijn: door de ontstekingsremmende werking draagt kurkuma bij aan een egale en ontstekingsvrije huid. 

Natuurlijke pijnstiller
Een natuurlijke pijnstiller. Wie wil dat nu niet? In Azië wordt kurkuma al honderden jaren gebruikt om pijn tegen te gaan. En onderzoeken laten zien dat dit terecht is. Zo is er een onderzoek onder mensen met reuma en artrose. Hieruit blijkt dat curcumine supplementen beter kunnen helpen tegen pijn dan diclofenac (een pijnstiller die wordt gebruikt bij reuma). Dit is erg interessant, omdat pijnstillende medicatie vervelende bijwerkingen kan hebben.  

BDNF (groeimiddel voor je hersenen)
BDNF is een heel belangrijke stof voor je hersenen. Je zou het zelfs het groeimiddel van je hersenen kunnen noemen. Het helpt bij de aanmaak van nieuwe neuronen en is onder andere goed voor je geheugen en leervermogen. Hersenaandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, worden dan ook gelinkt aan minder BDNF. Wat heeft dit alles met kurkuma te maken? Uit onderzoek blijkt dat curcumine de aanmaak van BDNF stimuleert. Dat is veelbelovend. Er is nog wel meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn wat het effect precies is. 

Cholesterol
Ook je cholesterol wordt flink beïnvloed door wat je eet. Kurkuma is een natuurlijke cholesterolverlager. Het verlaagt het slechte cholesterol (LDL) en verhoogt juist het goede cholesterol (HDL). Dat helpt om je bloedvaten gezond te houden en hartproblemen te voorkomen. Ook zijn er aanwijzingen dat kurkuma helpt om het endotheel (een laag cellen aan de binnenkant van je bloedvaten) gezond te houden. 

Lever
Kurkuma is een populair ingrediënt in detoxprogramma’s. Dat komt omdat kurkuma goed is voor je lever. En je lever is het detoxorgaan van je lichaam. Daarnaast heeft de curcumine die in dit kruid zit een sterke ontgiftende werking. Het kan onder andere helpen bij een kwikvergiftiging. 

Kurkuma gebruiken
Kurkuma is niet alleen ontzettend gezond, het is ook nog eens makkelijk te gebruiken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je:
– Rijst
– Groentesoep
– Groentepuree
– Geroosterde groentes
– Smoothie of smoothie bowl
– Saladedressing 

Of neem:
– Een kurkumashot
– Golden milk
– Kurkumathee (zelfgemaakt of gewoon uit de supermarkt) 

Belangrijk
Heb je gezondheidsproblemen? Gebruik je medicatie? Vraag dan altijd advies aan je arts. Kurkuma is een prachtig kruid, maar het is zeker niet de bedoeling om op eigen houtje kurkuma(supplementen) in te zetten als je serieuze gezondheidsproblemen hebt (zeker niet als vervanging van medicatie). 

Gebruik jij veel kurkuma? En wist je al van deze gezondheidsvoordelen af? Laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd! 

Bronnen: E Sikora, Giovanni Scapagnini, Mario Barbagallo, Immun Ageing, 2010. Javad Sharifi-Rad, Youssef El Rayess, Alain Abi Rizk, Carmen Sadaka, Raviella Zgheib, Wissam Zam, Simona Sestito, Simona Rapposelli, Katarzyna Neffe-Skocińska, Dorota Zielińska, Bahare Salehi, William N Setzer, Noura S Dosoky, Yasaman Taheri, Marc El Beyrouthy, Miquel Martorell, Elise Adrian Ostrander, Hafiz Ansar Rasul Suleria, William C Cho, Alfred Maroyi, Natália Martins, Front Pharmacol, 2020. Binu Chandran, Ajay Goel, Phytother Res, 2012. Suzhen Dong, Qingwen Zeng, Siobhan Mitchell, Jin Xiu, Yale Duan, Chunxia Li, Jyoti K Tiwari, Yinghe Hu, Xiaohua Cao, Zheng Zhao, PLoS One, 2012. Goozee, K, Shah, T, Sohrabi, H, Rainey-Smith, S, Brown, B, Verdile, G, Martins, R, British Journal of Nutrition, 2016. 

 

Summary
6 krachtige gezondheidsvoordelen van kurkuma
Article Name
6 krachtige gezondheidsvoordelen van kurkuma
Description
Kurkuma wordt al eeuwenlang als geneeskrachtig gezien. In dit artikel daarom 6 krachtige gezondheidsvoordelen van kurkuma. 
Author