Print Friendly, PDF & Email

Één bakje chips moet kunnen toch? Maar voor je het weet is de hele zak leeg. Dat wilde je nou net niet. Hallo schuldgevoelens! Hoe komt het nou toch dat het zo moeilijk is om een handje of een bakje ergens van te nemen en het daarbij te laten? Ik ga het je uitleggen.

E-621
Ik ben echt niet tegen alle E-nummers. Je zou er ook een hele sport van moeten maken als je alle E-nummers wilt vermijden. Heel goed als je dat wel doet, maar voor de meeste mensen is dit geen optie. Toch is er één E-nummer die ik zelf niet in huis haal en dat is E-621, oftwel MSG (monosodiumglutamaat). Dit is een van de meest gebruikte smaakversterkers en het heeft sterke invloed op je verzadigingsgevoel. Voor fabrikanten geweldig want het zorgt er voor dat je ontzettend veel kunt eten zonder een vol gevoel te krijgen. Het zorgt er ook voor dat het product nog lekkerder smaakt, nog een reden om door te eten dus. Niet alleen zijn er ontzettend veel onderzoeken die aanwijzen dat E621 zorgt voor overgewicht, ook heeft het sterke relaties met autisme, depressie, migraine en ADHD.

Waar zit het allemaal in?
Eigenlijk kan ik beter zeggen waar zit het niet in? Het zit verwerkt in alle kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes, chips, bijna alle bouillonblokjes, pizza, in veel kruidenmengsels, veel vleeswaren, gekruid eten en noem maar op. Oorspronkelijk gebruikten ze het vooral in Aziatische landen maar tegenwoordig gebruiken we het hier ook. Er zijn veel testen gedaan op muizen – ontzettend zielig – maar hier toch even het resultaat. Ze gaven twee muizen gedurende een periode hetzelfde soort eten, bij de ene muis voegde ze er E-621 aan toe en de andere muis at het zonder deze smaakversterker. Wat gebeurde er? De muis die E-621 kreeg toegevoegd was in een mum van tijd een ontzettende dikke muis geworden en kon nooit stoppen met eten. De andere muis luisterde naar zijn lichaam en stopte met eten wanneer de muis een vol gevoel had.

Andere benamingen
Omdat steeds meer mensen E-621 willen vermijden, geven ze het ook andere namen. Bijvoorbeeld gistextract heeft een net iets andere samenstelling maar doet ongeveer hetzelfde als E-621. Kom je één van de benamingen tegen op het etiket dan hebben ze E-621 toegevoegd: ve-tsin, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.

Wat kun je wel eten?
Ik kan me voorstellen dat je af en toe gewoon zin hebt om chips te eten of om een bouillonblokje te gebruiken. Ga naar de biologische supermarkt, daar kun je meer producten vinden waar ze deze smaakversterker niet toevoegen. Maar zelfs daar moet je etiketten lezen, want ook niet alle biologische producten zijn vrij van E-621.

Wil je wat kilo’s afvallen of heb veel last van migraine? Dan kan het je echt helpen om dit E-nummer even links te laten liggen. Ik ben benieuwd of het je helpt! Laat het ons weten in een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Waarom je die hele zak chips in één keer leeg eet
Article Name
Waarom je die hele zak chips in één keer leeg eet

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!