Amarant: wat is het?
Lauren Kreijger

Amarant: wat is het?

zaterdag 25 maart 2023
Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee doen? Wij zochten het voor je uit!

Amarant
Amarant bestaat uit zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. De zaden zijn namelijk afkomstig van een kruidachtige plant, terwijl de zaden van granen afkomstig zijn van grassen. De amarantplant is een stevige rode plant met roodachtige stengels en donkerrode bloempluimen. De plant wordt vooral verbouwd in Zuid-Amerika. Producten van deze plant zijn hier in Nederland nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. Zo heeft de Albert Heijn wel de wafels met amarant van Zonnatura en amarantkorrels van Solébio, maar voor gepofte amarant of amarantmeel zal je (nu nog) bij een natuurwinkel moeten zijn.

Gezondheid
Amarant is een van nature glutenvrij product. De zaden komen van een plant en niet van een grassoort. Het is een product met een hoog gehalte plantaardige eiwitten en veel vezels. Ook op het gebied van vitaminen en mineralen scoort het product hoog. Zo bevat amarant veel B-vitamines (B1, 2, 3, 5, 6, en 11), vitamine C en E en is het rijk aan mineralen. De mineralen die te vinden zijn in amarant zijn onder andere calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink en fosfor. Maar het is met name de hoge hoeveelheid calcium en ijzer die onze aandacht trekt. Zo bevat amarant 159 mg calcium per 100 g. In melk is dat 125 mg per 100 g. Daarnaast zit er in 100 g amarant 2,1 g ijzer, terwijl er bijvoorbeeld in een stukje kip van 100 g maar 1,3 mg zit.

Wat kan je ermee?
De vraag zouden we beter kunnen veranderen naar ‘wat kun je er niet mee?’ Amarant heeft een ietwat nootachtige smaak en kan gebruikt worden in vele gerechten. Je kan het gebruiken als vervanging van rijst, couscous, risotto, orzo of havermout. Maar ook in een soep, als meel om de soep meer dikte te geven of als korrels om de soep meer smaak en textuur te geven. Daarnaast wordt amarant ook veel gebruikt in broden, desserts en tussendoortjes.

Heb jij wel eens amarant gegeten? Of ken jij een lekker recept met amarant? Wij zijn ontzettend benieuwd! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de Amaranth seeds, gemaakt door Moving Moment. Je downloadt de foto hier.

 

5 Reacties

Lekker recept met amarant? Zie Matthew Pritchard’s Dirty Vegan s2 e4, briljant!

11:48 19 januari 2024

Bij mij werd het ook een dikke pap, oogde niet smakelijk! Ook het wassen in een zeef leverde het probleem op, dat de kleine zaadjes door de zeefgaatjes vielen. Daarop bedacht ik, dat ik het een volgende keer met een doek in de zeef misschien wel kan wassen. Zou graag willen horen hoe amarant moet worden klaargemaakt, zodanig dat het geen pap wordt.

11:48 19 januari 2024

Als je heel precies de aangegeven hoeveelheden aanhoudt, die op de verpakking staan maakt dit al een groot verschil. Verder kun je als het gaar is, het nog even meebakken in een andere pan met bijv. je groenten die al bijna gaar zijn, om het nog even te laten koken en zo nog wat water te laten verdampen. dan valt het best mee al blijft het nog steeds een beetje papperig, maar dat is niet te vermijden met amarant als ik het zo zie bij het koken ermee.

11:48 19 januari 2024

Onze 8-jarige boxer krijgt dagelijks een portie groente door zijn eten (van Alsa nature: Veggie groentemaaltijd met Hüttenkäse, fruit en kruiden) en daarin zit ook amarant :o) Ik was benieuwd hoe de zaden er uit zien en nu weet ik het.. leuk!

11:48 19 januari 2024

Ik heb Amarant gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking maar het is een dikke pap met korrels geworden. Ik baal er echt van. Bah!

11:48 19 januari 2024

Hoi Karlijn, Ik heb nog op de verpakking zelf gekeken, en er staat op dat het alleen geschikt is voor "soufles, en soep". Dus......dan heb je ook geen last meer van dat papperige...... Groetjes, Ilona

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.