Print Friendly, PDF & Email

Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee doen? Wij zochten het voor je uit!

Amarant
Amarant bestaat uit zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. De zaden zijn namelijk afkomstig van een kruidachtige plant, terwijl de zaden van granen afkomstig zijn van grassen. De amarantplant is een stevige rode plant met roodachtige stengels en donkerrode bloempluimen. De plant wordt vooral verbouwd in Zuid-Amerika. Producten van deze plant zijn hier in Nederland nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. Zo heeft de Albert Heijn wel de wafels met amarant van Zonnatura en amarantkorrels van Solébio, maar voor gepofte amarant of amarantmeel zal je (nu nog) bij een natuurwinkel moeten zijn.

Gezondheid
Amarant is een van nature glutenvrij product. De zaden komen van een plant en niet van een grassoort. Het is een product met een hoog gehalte plantaardige eiwitten en veel vezels. Ook op het gebied van vitaminen en mineralen scoort het product hoog. Zo bevat amarant veel B-vitamines (B1, 2, 3, 5, 6, en 11), vitamine C en E en is het rijk aan mineralen. De mineralen die te vinden zijn in amarant zijn onder andere calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink en fosfor. Maar het is met name de hoge hoeveelheid calcium en ijzer die onze aandacht trekt. Zo bevat amarant 159 mg calcium per 100 g. In melk is dat 125 mg per 100 g. Daarnaast zit er in 100 g amarant 2,1 g ijzer, terwijl er bijvoorbeeld in een stukje kip van 100 g maar 1,3 mg zit.

Wat kan je ermee?
De vraag zouden we beter kunnen veranderen naar ‘wat kun je er niet mee?’ Amarant heeft een ietwat nootachtige smaak en kan gebruikt worden in vele gerechten. Je kan het gebruiken als vervanging van rijst, couscous, risotto, orzo of havermout. Maar ook in een soep, als meel om de soep meer dikte te geven of als korrels om de soep meer smaak en textuur te geven. Daarnaast wordt amarant ook veel gebruikt in broden, desserts en tussendoortjes.

Heb jij wel eens amarant gegeten? Of ken jij een lekker recept met amarant? Wij zijn ontzettend benieuwd! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de Amaranth seeds, gemaakt door Moving Moment. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
Amarant: wat is het?
Article Name
Amarant: wat is het?
Description
Misschien heb je er wel eens van gehoord, amarant. Zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. Wat is het en wat kan je ermee? Je leest het hier!
Author