...

Amarant: wat is het?

door | 25 mrt 2023 | Gezondheid, Glutenvrij, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Misschien ben je amarant wel eens tegengekomen in de supermarkt. In de Zonnatura Rozemarijn & zeezout maïswafels bijvoorbeeld! Of in kleine zakjes, waarin de amarant de vorm heeft van kleine korrels. In steeds meer recepten zien wij dit ingrediënt terug, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee doen? Wij zochten het voor je uit!

Amarant
Amarant bestaat uit zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. De zaden zijn namelijk afkomstig van een kruidachtige plant, terwijl de zaden van granen afkomstig zijn van grassen. De amarantplant is een stevige rode plant met roodachtige stengels en donkerrode bloempluimen. De plant wordt vooral verbouwd in Zuid-Amerika. Producten van deze plant zijn hier in Nederland nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. Zo heeft de Albert Heijn wel de wafels met amarant van Zonnatura en amarantkorrels van Solébio, maar voor gepofte amarant of amarantmeel zal je (nu nog) bij een natuurwinkel moeten zijn.

Gezondheid
Amarant is een van nature glutenvrij product. De zaden komen van een plant en niet van een grassoort. Het is een product met een hoog gehalte plantaardige eiwitten en veel vezels. Ook op het gebied van vitaminen en mineralen scoort het product hoog. Zo bevat amarant veel B-vitamines (B1, 2, 3, 5, 6, en 11), vitamine C en E en is het rijk aan mineralen. De mineralen die te vinden zijn in amarant zijn onder andere calcium, magnesium, ijzer, kalium, zink en fosfor. Maar het is met name de hoge hoeveelheid calcium en ijzer die onze aandacht trekt. Zo bevat amarant 159 mg calcium per 100 g. In melk is dat 125 mg per 100 g. Daarnaast zit er in 100 g amarant 2,1 g ijzer, terwijl er bijvoorbeeld in een stukje kip van 100 g maar 1,3 mg zit.

Wat kan je ermee?
De vraag zouden we beter kunnen veranderen naar ‘wat kun je er niet mee?’ Amarant heeft een ietwat nootachtige smaak en kan gebruikt worden in vele gerechten. Je kan het gebruiken als vervanging van rijst, couscous, risotto, orzo of havermout. Maar ook in een soep, als meel om de soep meer dikte te geven of als korrels om de soep meer smaak en textuur te geven. Daarnaast wordt amarant ook veel gebruikt in broden, desserts en tussendoortjes.

Heb jij wel eens amarant gegeten? Of ken jij een lekker recept met amarant? Wij zijn ontzettend benieuwd! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie.

Dank aan Shutterstock voor de foto van de Amaranth seeds, gemaakt door Moving Moment. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
Amarant: wat is het?
Article Name
Amarant: wat is het?
Description
Misschien heb je er wel eens van gehoord, amarant. Zaden die lijken op graan, maar geen graan zijn. Wat is het en wat kan je ermee? Je leest het hier!
Author
Lauren Kreijger
Volg Lauren

Lauren Kreijger

Receptontwikkelaar at De Hippe Vegetariër
Lauren is student Voeding & Diëtetiek. Deze foodie zit vaak met haar neus in de boeken: op zoek naar inspiratie voor recepten of om te leren over voeding. Koken doet ze graag, net zoals eten en schrijven. Lauren bezoekt de nieuwste eettentjes in Amsterdam om deze vervolgens van top tot teen te beoordelen.
Lauren Kreijger
Volg Lauren

Latest posts by Lauren Kreijger (see all)

10 Reacties

  1. Bas

    Lekker recept met amarant? Zie Matthew Pritchard’s Dirty Vegan s2 e4, briljant!

    Antwoord
  2. Trix

    Bij mij werd het ook een dikke pap, oogde niet smakelijk! Ook het wassen in een zeef leverde het probleem op, dat de kleine zaadjes door de zeefgaatjes vielen. Daarop bedacht ik, dat ik het een volgende keer met een doek in de zeef misschien wel kan wassen.
    Zou graag willen horen hoe amarant moet worden klaargemaakt, zodanig dat het geen pap wordt.

    Antwoord
    • Ilona Pouw

      Als je heel precies de aangegeven hoeveelheden aanhoudt, die op de verpakking staan maakt dit al een groot verschil. Verder kun je als het gaar is, het nog even meebakken in een andere pan met bijv. je groenten die al bijna gaar zijn, om het nog even te laten koken en zo nog wat water te laten verdampen. dan valt het best mee al blijft het nog steeds een beetje papperig, maar dat is niet te vermijden met amarant als ik het zo zie bij het koken ermee.

      Antwoord
      • Karlijn Swaen

        Hi Ilona,

        Bedankt voor deze aanvulling! Amarant wordt van zichzelf inderdaad een beetje papperig. Door het inderdaad mee te koken kun je meer water verdampen en de gewenste dikte voor jezelf creëren.
        Hopelijk heeft Trix hier wat aan en zo niet, dan horen wij het graag.

        Liefs,
        Karlijn

        Antwoord
        • Ilona Pouw

          Hoi Karlijn,

          Ik heb nog op de verpakking zelf gekeken, en er staat op dat het alleen geschikt is voor “soufles, en soep”.
          Dus……dan heb je ook geen last meer van dat papperige……

          Groetjes,
          Ilona

          Antwoord
  3. Boxervriend

    Onze 8-jarige boxer krijgt dagelijks een portie groente door zijn eten (van Alsa nature: Veggie groentemaaltijd met Hüttenkäse, fruit en kruiden) en daarin zit ook amarant :o)
    Ik was benieuwd hoe de zaden er uit zien en nu weet ik het.. leuk!

    Antwoord
  4. Shirley

    Ik heb Amarant gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking maar het is een dikke pap met korrels geworden. Ik baal er echt van. Bah!

    Antwoord
    • Ilona Pouw

      Hoi Karlijn,

      Ik heb nog op de verpakking zelf gekeken, en er staat op dat het alleen geschikt is voor “soufles, en soep”.
      Dus……dan heb je ook geen last meer van dat papperige……

      Groetjes,
      Ilona

      Antwoord
  5. Wienke Konink

    Heerlijk van gegeten als zegmaar rijstvervanger. Heel fijn te lezen dat het zo supergezond is. Wij kochten een zak van 500 mg van het merk Bio Organic van Lidl. Wat ik mij afvraag is, als dit product een ‘hit’ wordt, of er veel regenwoud gekapt zal worden om ruimte te maken voor de teelt van amarant. Misschien is het meer een ‘steppen’ plant, dat kan natuurlijk ook. Weet iemand meer over de teelt? Recepten zijn natuurlijk ook leuk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt