Bewuster leren eten, hoe doe je dat?
Claire Orth

Bewuster leren eten, hoe doe je dat?

maandag 16 oktober 2023
Je komt na een lange dag werken vermoeid thuis. Voordat je het doorhebt heb je meer gegeten dan je van plan was. Je gaat naar de bioscoop en bestelt een bak popcorn. Vervolgens is de bak popcorn al op voordat de film is begonnen. Je hebt een brunch met jouw familie en verlaat de brunch met een propvol gevoel. Herken jij jezelf hierin en wil je hier iets aan doen? Lees dan snel dit artikel van onze gastblogger Claire Orth over hoe jij bewuster kan zijn van wat jij eet.

 

Wat is bewust eten?


In de genoemde situaties is er sprake van onbewust eten. Je bent op dat moment gedachteloos bezig. Hierdoor voel jij niet de signalen van jouw lichaam. Als jij bewust bezig bent met jouw eten en jouw lichaam zal je voelen wanneer je verzadigd bent. Zo kan je op tijd stoppen met eten.

 

Leer het verschil tussen honger, trek en eetdrang


Door het verschil hiertussen te leren kan jij beter de keuze maken of je wel of niet gaat eten. Als je honger hebt maakt het bijna niet uit wat je eet, als je maar iets eet. Wist je dat het rommelige gevoel in jouw maag ook een signaal is voor dorst? Hierdoor kan je dorst hebben, maar het gevoel hebben dat je honger hebt. Drink eerst een glas water om te checken of je echt honger hebt.

Bij trek heb je nog niet zolang geleden iets gegeten, maar wilt toch iets eten. Het kan ook zijn dat je wilt blijven dooreten terwijl je geen honger meer hebt. Bij eetdrang heb je zin in iets heel specifieks, zoals bijvoorbeeld een chocoladereep. Sta stil op momenten dat je wilt eten en vraag je af wat je echt voelt. Het kan helpen om jouw hongergevoel een cijfer tussen de 0 en 10 te geven. Je kunt dan met jezelf afspreken bij welk cijfer jij mag eten.


Pas het tempo van eten aan


Het advies is om minimaal 20-25 keer te kauwen per hap. Door meer te kauwen eet je automatisch langzamer. Als jij altijd een snelle eter bent, doe je dit op automatische piloot. Je zult vooral in het begin veel energie moeten steken in opletten dat je voldoende kauwt. Leg jouw bestek neer als je kauwt. Zo kost het meer tijd om een nieuwe hap te pakken. Het kan ook helpen om kleiner bestek te gebruiken.

 

Eet zittend


Door zittend te eten ben je meer bewust van het eten. Staand eten kan ervoor zorgen dat je gehaast gaat eten. Neem even rust en eet zittend.


Eet zonder afleiding


Door afleiding heb je minder snel door dat je vol zit. Het zorgt er namelijk voor dat je minder goed voelt dat je verzadigd bent. Vanuit de maag wordt een signaal naar jouw hersenen gestuurd dat jij verzadigd bent. Dit is onder andere afhankelijk van het volume, de smaak en het energiegehalte van het voedsel. Als jij iets erg lekker vindt, zit je meestal minder snel vol dan als je iets eet dat je niet zo lekker vindt. Waardoor dit komt is nog niet bekend. Afleiding kan bijvoorbeeld zijn tv kijken, een boek lezen of e-mails beantwoorden. Focus je volledig op jouw maaltijd en vermijd multi-tasken.

 

Porties


Let op de porties die jij kiest. De huidige portiematen zijn veel groter dan die van vroeger. Zo was een ‘small’ portie vroeger een ‘medium’ portie. Kies bewust welke portie past bij wat jij nodig hebt en laat je niet leiden door aanbiedingen of andere mensen. Thuis kan je jouw portie beperken door kleinere borden te gebruiken. Gebruik liever geen diepe borden, omdat hierdoor jouw portie kleiner lijkt. Schep het eten bij voorkeur op in de keuken, zodat je minder in de verleiding komt om nog eens op te scheppen. Een goede leidraad is dat de helft van jouw bord bestaat uit groenten.

Bij bewust eten hoort ook bewust kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen. Door minder vlees te eten draag jij niet alleen bij aan een beter milieu en minder dierleed. Een meer plantaardig voedingspatroon is namelijk ook goed voor jouw gezondheid. Alleen al een dag in de week geen vlees eten heeft een positief effect op jouw gezondheid.

Hoe zorg jij ervoor dat je bewust eet? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties, op Instagram of Facebook.

 

2 Reacties

Hi Claire, bedankt voor dit leuke artikel. Ik probeer nu al een tijdje wat bewuster te eten. Op een manier waarbij ik niet aan het "lijnen" ben, maar het wat meer een lifestyle is. En tot dusver gaat het allemaal gelukkig helemaal goed.

11:38 19 januari 2024

Hi Tessa, wat leuk om te horen dat je nieuwe lijfstijl waarin je bewust eet zo goed bevalt :-)

11:38 19 januari 2024

Waar ik eigenlijk wel graag wat advies over zou willen hebben is of het ok is om extra supplementen in te nemen en bijvoorbeeld laatst was ik op zoek naar een oplossing om me iets voller te voelen, omdat ik het gevoel heb dat ik minder eet, doordat ik anders eet (meer groentje etc). Ik heb dit product gevonden https://www.flinndal.nl/afslanken/vezel en ik denk dat het misschien helpt om dit extra in te nemen. Heb je hier verder ervaring mee?

11:38 19 januari 2024

Hi Tessa, bij het gebruiken van supplementen zou ik je altijd goed inlezen en de aanbevolen hoeveelheden aanhouden en niet voor te hoge percentages gaan. Bij het Voedingscentrum (online) vind je voor veel vitamines en mineralen de ADH en AI (adequate inname) vermeld staan, deze kun je als richtlijn aanhouden. Is was werk in het vergelijken van supplementen maar zo kun je wel een passend product vinden die goed uitgebalanceerd is :-) Zelf heb ik geen ervaring met dit specifieke product, maar vezels helpen in het algemeen met een goede stoelgang, niet per se met een vol gevoel. Voor een vol gevoel kun je het beste kijken naar voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, zoals: volkoren- en spelt graansoorten, zoete aardappelen, groene groenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren rijst :-)

11:38 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.