Het is een feit dat groenten gezond zijn. Groenten zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen en andere essentiële bouwstoffen. Echter is er een groot verschil tussen biologische groenten en niet-biologische groenten. Misschien heb je wel een gehoord van de termen bespoten en onbespoten, keurmerken en bestrijdingsmiddelen. De voor- en nadelen van biologische groenten verschillen namelijk enorm ten opzichte van niet-biologische groenten. In dit artikel lees je de belangrijkste verschillen tussen biologische en niet-biologische groenten.
Wat is het verschil tussen biologisch en niet-biologisch?
De belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt. Een biologische teler zal in het proces van de teelt zijn planten beschermen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en insecten, waar een andere teler gebruik zal maken van chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Ook staat in de biologische landbouw de gezondheid van de bodem voorop. Bij biologische landbouw worden verschillende gewassen op hetzelfde veld geteeld, waardoor de biodiversiteit groter is. Dit heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid en activiteit van de bodem.
Zijn biologische groenten ook onbespoten?
Het hoeft echter niet te betekenen dat er in de biologische landbouw geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Biologische groenten zijn hierom niet per se onbespoten. De reden waarom er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is om de gewassen te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Hoewel de term ‘natuurlijk’ gebruikt wordt, blijft het lichaam het bestrijdingsmiddel zien als ‘gif’. In Nederland zijn er strenge eisen met betrekking tot het gebruik van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Gewassen van buiten de EU die niet voldoen aan deze eisen worden hierom niet toegelaten als de concentratie van de bestrijdingsmiddelen te hoog zijn. Gelukkig is de moderne mens van vandaag de dag in staat om deze schadelijke stoffen zelf af te breken, waardoor het geen negatief effect heeft op je gezondheid!
Hoe herken je biologische groenten?
Binnen Europa zijn er een tal van regels waaraan biologische groenten moeten voldoen. In Nederland is dat het EKO-keurmerk en een sticker met een groen blad. Op de verpakking wordt vermeld of het gewas uit Europa of uit de buurt van Europa komt. Echter is het zo dat gewassen van buiten de EU niet verplicht zijn om het keurmerk met het groene blad te gebruiken. Hierom zou je kunnen vaststellen dat niet alle groenten volledig biologisch zijn. Kortom, de gewassen die binnen de EU verbouwd en getransporteerd worden, zijn naar waarheid vaker biologisch dan groenten vanbuiten de EU.
Voor- en nadelen van biologische groenten
Hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is, zijn biologische groenten veelal ‘gezonder’. Doordat er in de teelt geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen blijven de vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels in een hoger percentage aanwezig. Daarnaast is de smaak van biologische groenten intenser doordat ze minder water bevatten. Een nadeel wat veel mensen ervan weerhoudt om biologische groenten te kopen, is dat deze groenten vaak duurder zijn. Echter kun je voor jezelf de afweging maken welke prijs je op den duur wil betalen. Wil je investeren in je gezondheid en puurdere producten eten? Dan kun je beter gaan voor biologisch. Daarnaast is het voor de biodiversiteit beter om verschillende gewassen op een stuk land te verbouwen, dat in het groter geheel bijdraagt aan een gezondere en duurzamere wereld.
Kortom, de belangrijkste verschillen tussen biologische groenten en niet-biologische groenten is het soort bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt tijdens de teelt. Daarnaast is er in de biologische landbouw meer aandacht voor bodemkwaliteit, waardoor de biodiversiteit beter verdeelt wordt.
Wist jij dit al over biologische groenten? Of heb je nog een ander voordeel wat wij moeten weten? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
0 reacties