Een lekker stuk chocolade, je favoriete serie en een flinke mok thee. Bijna iedereen is dol op chocolade en veel mensen hebben wel eens gehoord dat cacao, waar (pure) chocolade van gemaakt wordt, zelfs gezond kan zijn! In dit artikel zet Marjolein Pubben voor jullie op een rijtje wat het verschil is tussen cacao en “echte” chocolade, wat cacao gezond maakt, waarom je gelukkig wordt van chocolade en hoe het komt dat je je altijd braaf voorneemt één stukje te nemen, maar vervolgens toch de hele reep verslindt. Tenslotte geef ik je een aantal van mijn favoriete gezonde cacao combo’s.
Het verschil tussen cacao en chocolade
Cacao is afkomstig van cacaobonen. Een cacaoboon bestaat uit cacaovet en cacaomassa. Je hebt vast wel eens gehoord van RAW cacaopoeder, dat wordt gemaakt door het vet uit de cacaoboon te persen zodat je poeder overhoudt. Het cacaopoeder geeft ook de typische chocoladekleur, terwijl het cacaovet nagenoeg kleurloos is. Chocolade mag alleen chocolade genoemd worden als tenminste 35% uit cacaopoeder en/of cacaovet bestaat. De overige 65% van chocolade bestaat grotendeels uit toegevoegde suikers, vetten en conserveermiddelen. Niet zo gezond dus! Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, alleen cacaovet en heel veel suiker, dat verklaart de kleur.
Gezondheidsvoordelen van cacao
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen als je snel overprikkeld raakt. Magnesium is namelijk belangrijk voor de overdracht van prikkels naar je hersenen. Als je snel overprikkeld bent, kan magnesium je helpen om de wereld er minder overweldigend te doen uitzien. Cacao bevat ook flink wat koper. Koper is een belangrijk mineraal voor je stofwisseling en voor de overdracht van zuurstof naar je rode bloedcellen. Tenslotte bevat cacao veel ijzer. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en is net als koper essentieel om het zuurstofgehalte in je lichaam op peil te houden. Als je een tekort aan ijzer of koper hebt, voel je je vaak slapjes en heb je weinig energie.
Maakt chocolade gelukkig?
Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de uitspraak “van chocolade wordt je gelukkig”. Daar zit een kern van waarheid in! Maar eigenlijk moet ik zeggen, van cacao word je gelukkig. Cacao bevat namelijk het stofje fenylethylamine. Fenylethylamine wordt door je lichaam omgezet in dopamine. Dopamine is een van de bekendste gelukshormonen. Je lichaam maakt het ook aan als je bijvoorbeeld verliefd bent. Jouw liefde voor chocolade is dus letterlijk pure chemie! Naast fenylethylamine bevat cacao nog drie stofjes waar je je happy van gaat voelen: serotonine, tyramine en anandamine.
Is chocolade verslavend?
Dit is vast herkenbaar voor heel veel mensen: je neemt een stukje chocolade, en vervolgens heb je zin om de hele reep op te eten. Wat maakt chocolade nou zo verslavend? Dat is niet de cacao die erin zit. Het zijn de suikers, de vetten en de smaakmakers die fabrikanten in de chocolade stoppen. Ze weten precies hoeveel cacao er in een reep moet om het chocolade te mogen noemen (de 35% die ik eerder noemde). Ook weten fabrikanten precies hoeveel suikers, vetten en andere zoetstoffen er in de chocolade moeten om ervoor te zorgen dat het gelukscentrum van onze hersenen een extra boost krijgt. Daarom wil je na dat ene stukje nog een stukje, en nog een, en opeens is je reep op. Het zijn trouwens niet alleen de chocoladefabrikanten die dat trucje toepassen. Hetzelfde geldt voor chips, borrelnootjes en veel snoepjes.
Wit, melk of puur?
Als je mee wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van cacao kun je het beste pure chocolade met een cacaopercentage van 85% of meer nemen. De minst verstandige optie is witte chocolade omdat dat in essentie alleen cacaovet en suiker bevat. Melkchocolade is de meest populaire variant, maar ook die chocolade zit vol vetten en suikers. Het zijn precies die vetten en suikers waardoor bijvoorbeeld ook je acne opspeelt. Als je daar snel last van hebt, probeer dan eens stukje chocolade met een heel hoog cacaopercentage!
Gezond cacao eten
Cacao is dus hartstikke gezond, maar chocolade toch een stuk minder. Hoe kun je ervoor zorgen dat je cacao op een gezonde manier aan je voedingspatroon kunt toevoegen? Ik kies het liefst voor RAW cacaonibs of cacaopoeder (gewoon verkrijgbaar in de meeste supermarkten). Hieronder heb ik een aantal van mijn favoriete combo’s op een rijtje gezet zodat jij ze ook een keer kunt proberen:
- Voeg rauwe cacaopoeder toe aan je koffie of warme melk (gezonde chocomelk voor deze koude dagen).
- Een lepeltje rauwe cacaopoeder door je havermout is ook hartstikke lekker.
- Probeer het eens door je smoothie (ik vind het erg lekker met avocado, banaan, amandelmelk en spinazie).
- In plaats van hagelslag kun je je boterham ook beleggen met een beetje pindakaas en cacaopoeder!
Heb jij veel geleerd over cacao en chocolade? Behoor jij tot team puur, melk of wit? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Reactie verzenden