Een van de meest veelzijdige eetbare paddenstoelen die ik ken: de champignon. Zelf ben ik er dol op en je hoort me niet zelden zeggen “ach, meer champignons kan nooit kwaad” (net als knoflook trouwens). Omdat ik ze zo regelmatig eet, heb ik de gezondheidsvoordelen van champignons maar eens uitgevogeld en die deel ik natuurlijk graag met jullie! Zoals je misschien van mij gewend bent, sluit ik natuurlijk af met een paar lekkere tips om eens uit te proberen.
Vitamines in champignons
Naast dat ze bij praktisch elk gerecht passen, hebben champignons nog meer voordelen: ze zijn bijvoorbeeld rijk aan leden van het vitamine B-complex. Ze bevatten namelijk vitamine B1, B2, B3, B5, B11 en B12. Deze vitamines zijn belangrijk voor het functioneren van je lichaam. Zo zorgt vitamine B1 voor een goede werking van je hart en je zenuwstelsel. Daarnaast speelt het, net als vitamine B2 en B3, een belangrijke rol in je energievoorziening. Vitamine B3 draagt daarnaast ook bij aan de aanmaak van vetzuren. Deze zijn belangrijk voor bijvoorbeeld het gezond houden van je huid. Je lichaam heeft B5 nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten, en net als de meeste andere leden van het vitamine B-complex, dragen ze ook bij aan je energievoorziening. Vitamine B11, ook wel bekend als foliumzuur, is van belang voor de groei en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Wist je dat zwangere vrouwen vaak vitamine B11 supplementen krijgen omdat het onmisbaar is bij de ontwikkeling van een ongeboren kindje?
Als laatste in het rijtje vitamines in champignons, staat misschien wel de meest bekende vitamine onder vegetariërs en veganisten: vitamine B12. Wist je dat B12 vaak aan vleesvervangers wordt toegevoegd om te voorkomen dat je tekorten krijgt? Je kunt vitamine B12 echter ook gewoon uit bepaalde groente- kruiden- en fruitsoorten halen, zoals peterselie, frambozen en dus champignons! Je lichaam heeft vitamine B12 nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren onder andere zuurstof door je lichaam. Als je een tekort aan rode bloedcellen hebt, wordt dat bloedarmoede genoemd, je krijgt dan last van vermoeidheid en een erg slap gevoel in je spieren.
Mineralen in champignons
Nu we de vitamines in champignons op een rijtje hebben gezet, is het tijd om ook de mineralen onder de loep te nemen. Champignons bevatten: koper, kalium, fosfor, zink, mangaan en relatief veel seleen. Koper speelt een rol in de vorming van bindweefsel, en het zorgt voor pigmentvorming in je huid en haar. Wist je dat koper eigenlijk een spoorelement is? Dat wil zeggen dat het een mineraal is waar je maar weinig van nodig hebt (er moet een ‘spoor’ van koper in je lichaam te vinden zijn).
Kalium zorgt er samen met natrium en chloride voor dat je vochthuishouding en bloeddruk stabiel genoeg blijven. Daarnaast is het van belang voor een goede werking van je hart en zenuwstelsel. Je lichaam gebruikt fosfor voor de stevigheid van je tanden en botten in samenwerking met onder andere calcium. Zink is ook een spoorelement, dus je hebt er weinig van nodig, maar het draagt wel bij aan een aantal heel belangrijke processen in je lichaam! Zo heb je zink nodig voor de opbouw van eiwitten, het helpt bij de aanmaak van weefsels, het draagt bij aan het in stand houden van je afweersysteem, én zink is (net als mangaan) een onderdeel van bepaalde enzymen die zorgen voor je energievoorziening.
We sluiten dit lijstje met mineralen af met seleen. Over seleen hoor je in het dagelijks leven eigenlijk nooit iets, maar je lichaam heeft het wel nodig! Seleen beschermt namelijk je cellen en rode bloedlichaampjes. Daarnaast helpt het om zware metalen minder giftig te maken en draagt het bij aan een goede werking van je schildklier. Je schildklier produceert hormonen die nodig zijn voor de stofwisseling, en dus bij het opnemen van voedingsstoffen uit je voedsel.
Lekkere combo’s
Waarschijnlijk heeft iedereen wel een aantal pasta gerechten waar champignons in thuis horen, maar hier zijn een paar combo’s die je misschien nog niet geprobeerd hebt:
- Een geroosterde boterham met avocado en champignons is een hele lekkere en gezonde optie voor als je wat meer tijd hebt om je ontbijt of lunch te bereiden. Zelf vind ik het lekker om met de champignons ook wat ui mee te bakken, en natuurlijk mogen peper en zout niet ontbreken.
- Geroosterde paprika gevuld met een romige champignonsaus is ook een goede aanrader, vooral met een goede hoeveelheid (vegan) Parmezaanse kaas eroverheen.
Kende jij de gezondheidsvoordelen van champignons al? Wat is jouw favoriete recept met champignons? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Ben je zeker dat er B12 in champignons zitten? Ik ben het nog nergens anders tegengekomen. Ben ook sinds enige tijd vegan en lees overal dat mn B12 hèt grote probleem bij vegan eten is, aangezien het niet voorkomt in planten. Overigens is ook het vlees van tegenwoordig niet meer van die kwaliteit dat je, zelfs als alles-eter, voldoende B12 krijgt. Ik lees dat een gebrek aan B12 vooral voor veganen, maar ook voor alle anderen een modern probleem is.
Beste Bernike,
Bedankt voor je vraag! Als je vegetarisch of veganistisch eet is het aan te raden om b12 bij te supplementeren. Volgens een van de bronnen uit het artikel zit er anderhalf procent vitamine B12 in de champignon, wat een unicum is voor groente omdat veel mensen nog steeds de mythe dat B12 alleen in vlees zit aanhangen.
Als je klachten ondervind (zoals vermoeidheid), is het verstandig om een arts of diëtist te raadplegen hierover.
Succes! 🙂
Groetjes,
Daniëlle