Print Friendly, PDF & Email

Hennepzaad is flink in populariteit gestegen de afgelopen tijd en wordt in het rijtje “speciale superfoods” geplaatst. Dat is ook niet zo gek, want het is hartstikke gezond en super makkelijk aan je voedingspatroon toe te voegen. Vandaag gaat gastblogger Marjolein Pubben iets dieper in op wat hennepzaad nu precies is. Ze zet voor je op een rijtje wat hennepzaad nou zo gezond maakt, en wat haar favoriete combo’s zijn!

Wat is hennepzaad
Hennepzaad is (zoals de naam al zegt) het zaad van de hennepplant. De hennepplant kan bijna overal in de wereld groeien en is enorm veelzijdig. Je kunt er bijvoorbeeld vezels voor touw of kleding mee maken, maar ook hars of olie. Hennep heeft een lange tijd geen beste naam gehad omdat het makkelijk geassocieerd wordt met wiet. Maar gelukkig worden de gezonde en praktische eigenschappen van hennep in een steeds beter daglicht geplaatst!

Voedingsstoffen in hennepzaad
De hennepplant is dus een hartstikke nuttige plant, maar wij willen natuurlijk weten wat we met hennepzaad kunnen en wat voor gezondheidsvoordelen er bij komen kijken! Om te beginnen is hennepzaad heel rijk aan vezels. Vezels zijn onder andere belangrijk voor je spijsvertering en zorgen ervoor dat je langer vol zit na de maaltijd. Hennepzaad is ook rijk aan gezonde vetten en bevat veel eiwit (zeker voor de vegetariërs en veganisten onder ons is dit een gunstige eigenschap).

Daarnaast bevat hennepzaad een aantal belangrijke mineralen als ijzer, kalium, mangaan, magnesium, fosfor en calcium. IJzer is nodig voor de vorming van rode en witte bloedcellen zodat er zuurstof door het lichaam vervoerd kan worden. Een ijzertekort kan lijden tot bloedarmoede, waardoor je je slap voelt en sneller moe wordt. Kalium is, samen met natrium en chloride, onder andere van groot belang voor een gezonde vochtbalans. Magnesium helpt bij de vorming van bot en spierweefsels maar speelt ook een grote rol in de overdracht van zenuwprikkels naar de hersenen. Om het rijtje mineralen af te sluiten bevat hennepzaad calcium. Veel mensen weten wel dat calcium (samen met fosfor) belangrijk is voor gezonde botten, maar wist je dat het ook helpt om andere mineralen door je lichaam te vervoeren?

Naast vezels, eiwitten, vetten en mineralen bevat hennepzaad nog een aantal belangrijke spoorelementen en vitaminen. Laten we beginnen met vitamine E. Vitamine E speelt een rol bij de celstofwisseling en heeft daarnaast een functie als antioxidant. Zink is van belang voor de opbouw van eiwitten en voor een gezond afweersysteem. Tenslotte bevat hennepzaad koper. Koper draagt bij aan een gezond afweersysteem en de vorming van bindweefsel. Daarnaast zorgt het ook voor de vorming van het pigment in je haar!

Lekkere combo’s
Nu we weten dat hennepzaad hartstikke gezond is, is het natuurlijk wel handig om een paar lekkere tips op zak te hebben zodat je het makkelijk aan je voedingspatroon toe kunt voegen. In het geval van hennepzaad is dat ook nog eens super simpel!

  • Je kunt bijvoorbeeld een lepel hennepzaad door je yoghurt of havermout mengen voor een lekkere extra bite!
  • Daarnaast is het ook leuk om een beetje hennepzaad te laten ontkiemen voor door salades. Het heeft een beetje een nootachtige smaak dus het past geweldig in praktisch alle salades.
  • Bak je wel eens zelf brood? Een paar lepels hennepzaad door je deeg is een hartstikke gezonde en lekkere toevoeging. 
  • Tenslotte kun je hennepzaad ook makkelijk door je cake- of koekjesbeslag mengen, op dezelfde manier als bij brood. Maar ter geruststelling (of voor sommige om teleurstellingen te voorkomen), high zul je er niet van worden!

Eet jij ook weleens hennepzaad? En wist jij al van deze gezondheidsvoordelen af? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Summary
De gezondheidsvoordelen van hennepzaad
Article Name
De gezondheidsvoordelen van hennepzaad
Description
Wat is hennepzaad nou precies? Waardoor is het zo gezond, en wat kan je er mee? Gastblogger Marjolein Pubben legt het je haarfijn uit!
Author