De gezondheidsvoordelen van kokos
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van kokos

vrijdag 05 februari 2021
Kokos is tegenwoordig hartstikke populair en je kunt er alle kanten mee op. Denk aan kokosmelk, kokosolie, kokosbrood, koekjes met kokos, kokossnippers en -vlokken en ga zo maar door. Maar wist je dat kokos ook hartstikke gezond is? In dit artikel zet onze gastblogger Marjolein de gezondheidsvoordelen van kokos voor je op een rijtje! Natuurlijk sluit ze weer af met een paar lekkere en simpele tips om kokos aan je voedingspatroon toe te voegen.

Vitaminen in kokos
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam. Naast vitamine C bevat kokos vitamine B11. Vitamine B11 is onder andere nodig voor de groei, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Een tekort aan vitamine B11 kan dan ook leiden tot bloedarmoede waardoor je je erg moe en slap voelt. Wist je dat vitamine B11 ook erg belangrijk is voor de ontwikkeling van een ongeboren kind? Een tekort aan B11 tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op bijvoorbeeld een hazenlip of een open ruggetje.

Mineralen in kokos
Zoals ik in de vorige alinea al aangaf, bevat kokos ook heel veel belangrijke mineralen. Denk aan: ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan en selenium. Je lichaam heeft ijzer nodig voor de aanmaak van hemoglobine, een belangrijk onderdeel van je rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren op hun beurt onder andere zuurstof door je lichaam. Magnesium is van belang voor het overbrengen van zenuwprikkels en voor de vorming van je botten en spieren. Kalium zorgt (samen met natrium en chloride) voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast speelt kalium een belangrijke rol in het samentrekken van je spieren, dus ook je hartspier! Kokos bevat ook koper, dit is eigenlijk een spoorelement (een mineraal waar je relatief weinig van nodig hebt). Koper speelt onder andere een rol in de pigmentvorming van je haar en zorgt voor een goede werking van je afweersysteem. Mangaan is ook een spoorelement en is een belangrijk onderdeel van bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor je energiestofwisseling. Om het lijstje compleet te maken sluit ik af met een minder bekend mineraal (of eigenlijk mag ik hier ook spoorelement zeggen): selenium. Selenium is van belang voor een goede werking van je schildklier. Daarnaast kan het eventuele zware metalen uit voeding minder giftig maken om je lichaam en cellen te beschermen.

Lekkere tips
Nu alle info op een rijtje staat, is het natuurlijk leuk om kokos ook aan je voedingspatroon toe te voegen! Daarom heb ik een paar simpele tips voor je op een rijtje gezet. 

  • Om te beginnen een tip voor mensen die kokos gewoon niet zo lekker vinden. Kokosolie is heel geschikt om er bijvoorbeeld je aardappelen in te bakken, en je hoeft je geen zorgen te maken want je proeft er eigenlijk niets van!

  • De combi van kokos en pure chocolade is hartstikke lekker, je kunt stukjes kokos dippen in wat gesmolten pure chocolade en die een uurtje in de koelkast leggen. Dan ligt er altijd een lekkere snack voor je klaar! 

  • Heb je een favoriet koekjes of cake recept? Misschien is het leuk om het recept eens een twist te geven door wat kokosvlokken of snippers toe te voegen!

  • Tenslotte kun je altijd de schappen van de supermarkt eens raadplegen. Er zijn inmiddels superveel opties, van yoghurt en melk tot ijs, koekjes en brood. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er!


Kende jij de gezondheidsvoordelen van kokos al? Of weet jij nog andere lekkere combinaties met kokos? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

4 Reacties

Beste hippe vegetariër, toevallig was ik net op zoek naar de voordelen van kokos, dus dank. Maar hoe rijm ik deze informatie met die van de Hartstichting en het Voedingscentrum die beide aangeven dat kokos juist verzadigde vetten bevat die geheel niet gezond zijn voor hart en bloedvaten? Zij adviseren juist om geen kokos te gebruiken.

08:48 25 februari 2024

Is cocos water goed als je diree heb.

03:00 07 februari 2024

Hoi Bert, dat kunnen wij niet met 100% zekerheid zeggen, maar wel is bekend dat kokoswater elektrolyten bevat die het lichaam zouden kunnen helpen herstellen van diarree. Het is wel raadzaam contact op te nemen met een huisarts bij ernstige klachten. Groetjes, Saar

14:21 07 februari 2024

Hoi, Hoe vaak per week en hoeveel kokos moet je eigenlijk per week eten als gezonde aanvulling je voedingspatroon. En is kokosbrood een goede optie? Ik heb altijd het idee dat het vooral erg zoet is en minder gezond broodbeleg is. groet, Constance

11:39 19 januari 2024

Beste Constance, Bedankt voor je vraag. Aan te raden is om niet al te grote porties van kokos te eten. Kokos bevat naast veel goede vetten ook een aardig hoog verzadigd vet percentage. Hierdoor zou ik het niet dagelijks consumeren. Kokosbrood is een verwerkte variant van kokos en zit ook veel suiker aan toegevoegd, dan zou ik voor pure kokos gaan of kokosflakes.

11:39 19 januari 2024

Beste Marjolein, In de Ayurvedische geneeskunde worden de gezondheidsvoordelen van kokos zeker erkend, echter is hier wel een grote kanttekening bij. Kokos heeft namelijk een sterk verkoelende kwaliteit. Kort samengevat betekent dit dat voor bepaalde constitutie types kokos geen goed idee is en in het koude klimaat van Nederland ook niet, behalve in de zomer als het boven de 25° is. Je kunt de werking wel iets verminderen door toevoeging van verwarmende kruiden te gebruiken, maar dan nog steeds is het verstandig om kokos met mate te gebruiken. Dit is althans zoals er vanuit een Ayurvedische visie gekeken wordt naar kokos

11:39 19 januari 2024

Beste Rini, Bedankt voor je uitgebreide uitleg over de sterk verkoelende kwaliteit van kokos. Fijn dat we met elkaar alle bevindingen kunnen delen! Groetjes, Daniëlle

11:39 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.