De gezondheidsvoordelen van mais
Marjolein Pubben

De gezondheidsvoordelen van mais

dinsdag 11 februari 2020
Grillen, koken, poffen of vermalen tot meel. Met mais kan je alle kanten op. Wie houdt er niet van een bakje popcorn tijdens de film? Wie vindt het niet lekker om een kolfje te barbecueën en af te kluiven? Door het hoge suikergehalte van mais wordt er soms geclaimd dat mais niet gezond zou zijn, maar is dat wel zo? Onze gastblogger Marjolein zet de vitaminen en mineralen van mais voor je op een rijtje. Daarnaast vertelt ze wat mais gezond maakt en waar het stigma “ongezond” vandaan zou kunnen komen. Natuurlijk sluit ze weer af met een aantal lekkere en makkelijke manieren om mais aan je voedingspatroon toe te voegen (popcorn niet meegerekend natuurlijk).

Vitaminen in mais
In mais is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat mais veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. Dat is eveneens nodig voor je energievoorziening, en belangrijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Vitamine B6, voor je stofwisseling en je afweersysteem. En tenslotte in het lijstje B vitaminen bevat mais B11. Dat is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Een tekort aan B11 kan leiden tot bloedarmoede.
Naast de vertegenwoordigers van het vitamine B complex, bevat mais ook vitamine A en vitamine C. Vitamine A is onder andere goed voor je ogen, huid en haar. Vitamine C is, zoals de meeste mensen wel weten, belangrijk voor je afweersysteem. Het is een antioxidant die vrije radicalen opruimt uit je lichaam, maar het is ook nodig voor de opname van ijzer uit je voeding (een beetje mais door je spinazie is dus een super lekker en gezond plan!)

Mineralen in mais 
Ook mineralen zoals magnesium zijn terug te vinden in mais. Magnesium is nodig voor gezonde botten en spieren, maar ook voor het overbrengen van prikkels. Daarnaast bevat mais mangaan, koper en zink. Deze mineralen zijn belangrijk voor onder andere je afweersysteem en de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Tenslotte bevat mais ijzer. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (net als B11 kan een tekort aan ijzer leiden tot bloedarmoede). Naast bovenstaand lijstje bevat mais nog meer vitaminen en mineralen, maar die komen maar in hele kleine hoeveelheden in mais voor, dus zal ik ze je besparen.

Vezels
Mais bevat dus een mooi rijtje met vitaminen en mineralen, maar wat mais echt gezond maakt is een flinke dosis zetmeel. (Natuurlijke) zetmeelrijke producten bevatten namelijk heel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel overeet. Omdat vezels helpen om je voedsel gelijkmatig af te breken, zorgt het er ook voor dat je bloedsuikerspiegel niet te drastisch schommelt. Dat kan helpen tegen bijvoorbeeld een te hoge of te lage bloeddruk na het eten. 

Mais als toegevoegde suiker 
Na al deze positieve aspecten van mais te hebben achterhaalt, ben ik wel benieuwd waar dat ongezonde stigma vandaan komt. Natuurlijk snap ik dat je geen kilo’s mais moet eten, dat is niet gezond. Maar dat geldt ook voor kilo’s broccoli en andere producten die wel het stickertje “gezond” in ontvangst hebben mogen nemen.
Het grootste deel van de mais die geproduceerd wordt, wordt verwerkt tot veevoer en is niet geschikt voor humane consumptie. Een ander groot deel van de maisproductie is bedoeld voor de “suikerindustrie”. Uit deze soort mais kan namelijk fructose gehaald worden (kijk, daar gaan al wat alarmbellen rinkelen!) Omdat het helemaal niet duur is om de fructose uit mais te halen, wordt het aan heel veel producten toegevoegd als synthetische zoetstof. Op de etiketten van bijvoorbeeld cake, koek, snoep en kant-en-klaar maaltijden kun je vaak een verwijzing terugvinden. Zou het ongezonde stigma misschien daar vandaan komen?

Lekkere mais combo’s
Een gewone verse maiskorrel is dus hartstikke prima. Ik denk dat het vooral de synthetische maisfructose is die de slechte naam veroorzaakt. Daarom heb ik een aantal lekkere ideetjes voor je op een rijtje gezet om mais op een gezonde en makkelijke manier aan je voedingspatroon toe te voegen.

  • Mais kan bijvoorbeeld heel goed door de pastasaus of lasagne. Omdat het een beetje knapperig is en niet zo’n overheersende smaak heeft, geeft het je maaltijd een lekkere extra bite!  

  • Natuurlijk gaat mais goed samen met bijna elk Mexicaans gerecht. Zo kun je mais bijvoorbeeld met bonen, avocado en salsa in een voedzame burrito verwerken. 

  • Een lepeltje mais door je guacamole mengen, wat peper, zout, ui en limoen-/citroensap erbij en voilà! Laat die nacho’s maar komen.

  • Tenslotte zou je maismeel (gewoon in de meeste supermarkten te koop) ook in je baksels kunnen gebruiken, gewoon om uit te proberen en ervaren wat je ervan vindt.


Heb jij veel geleerd over mais? Wat is jouw favoriete recept met mais? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.