Door de salade, bij de borrel, gemarineerd of gevuld zijn ze hartstikke lekker. Maar wist je dat olijven ook hartstikke gezond zijn? In deze blog heeft gastblogger Marjolein Pubben de gezondheidsvoordelen van olijven voor je op een rijtje gezet. Zij heeft het verschil tussen groene en zwarte olijven uitgezocht en natuurlijk sluit ze af met een aantal lekkere combo tips zodat je ze makkelijk aan je voedingspatroon kunt toevoegen, zelfs als je eigenlijk niet zo van olijven houdt!
Verschil tussen groene en zwarte olijven
Er zijn veel verschillende soorten olijven. Maar wist je dat de kleur van de olijf niet zo veel zegt over de soort? Groene olijven zijn nog niet helemaal uitgerijpt. Dat wil zeggen dat als de olijf langer aan de tak had gehangen, hij donker van kleur zou zijn geworden. Olijven zijn nogal bitter als je ze rechtstreeks van de tak zou eten. Daarom worden ze meestal een paar maanden in een pekelbad gelegd om de bittere smaak een beetje weg te nemen.
Vitaminen in olijven
Welke kleur ze ook hebben, olijven bevatten een aantal gezonde voedingsstoffen. Laten we bij de vitaminen beginnen. Olijven bevatten bijvoorbeeld vitamine E. Vitamine E werkt als antioxidant en draagt dus bij aan de bescherming van je cellen. Daarnaast speelt vitamine E ook een rol in de stofwisseling binnen je cellen. Olijven bevatten ook vitamine D. Hoewel we vitamine D vooral van de zonneschijn moeten hebben omdat je lichaam het onder invloed van de zon zelf kan aanmaken, kunnen we dus ook op olijven vertrouwen voor iets extra’s. Omdat een vitamine D tekort vrij veel voorkomt in Nederland zijn er veel producten waar extra vitamine D aan is toegevoegd. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium uit je voeding. Op die manier speelt vitamine D ook een rol in het gezond houden van onder andere je botten. Als laatste in het rijtje vitaminen bevatten olijven vitamine B1 en B2. Deze vitamines spelen een rol in je energievoorziening. Vitamine B1 is daarnaast ook belangrijk voor een goede werking van je hart en zenuwstelsel.
Mineralen in olijven
Nu we de vitaminen onder elkaar hebben staan, gaan we door naar de mineralen. Olijven bevatten natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zijn allebei van belang voor een goede vochthuishouding, je bloeddruk en voor het overbrengen van zenuwprikkels. Calcium heb je nodig voor verschillende lichaamsprocessen. Het zorgt voor de opbouw en het onderhoud van je botten, en je hebt het nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren. Tenslotte speelt het een rol in de bloedstolling en het vervoeren van andere mineralen door je lichaam. IJzer is het laatste mineraal in olijven dat we bespreken. IJzer speelt onder andere een belangrijke rol in de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede en vervelende symptomen veroorzaken als vermoeidheid of sneller buiten adem raken.
Lekkere combo’s
Nu we weten welke gezonde voedingsstoffen er in olijven zitten, heb je natuurlijk tips nodig om ze makkelijk aan je voedingspatroon toe te voegen. Met olijven kun je eigenlijk alle kanten op. Dit lijstje hieronder geeft je hopelijk genoeg inspiratie!
- Veel mensen vinden olijven bijvoorbeeld lekker op de pizza of door de pastasaus. Mocht je niet zo van olijven houden maar ze wel willen “leren eten”, dan is een makkelijke tip om ze aan de lasagne toe te voegen. Gewoon door de tomatensaus.
- Olijven kun je ook heerlijk vullen met een kruidenkaasje, of marineren met bijvoorbeeld pesto voor bij de borrel.
- Heb je wel eens een boterham met kaas of vegetarische boterhamworst met plakjes olijf en mosterd geprobeerd? Ook zeker een aanrader!
Houd jij van olijven? En wist jij van deze gezondheidsvoordelen af? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Heel goede info over de voedingswaarde van olijven !
Ik knapte alleen af toen er gesproken werd over kaas als vulling ….
Vroeger was ik vegetariër; dat was ik omdat ik tegen dierenleed ben. Niet veel later noemde ik mezelf een hypocriet, daar wat de kippen en (melk-) koeien moeten doorstaan (en ook zij eindigen uiteindelijk in het slachtshuis) gruwelijk is. Ik ben dan ook heel snel veganist geworden.