Geroosterde pijnboompitten bij de salade, in een wrap, door de soep of gewoon als knapperige garnering. Met pijnboompitten kun je alle kanten op en als extraatje zijn ze ook nog hartstikke gezond! In deze blog legt onze gastblogger Marjolein uit waarom, en zoals altijd sluit ze af met een aantal lekkere tips om ze aan je voedingspatroon toe te voegen.
Vitaminen in pijnboompitten
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten. Dit is van belang voor veel processen in je lichaam zoals je energievoorziening, je groei, de werking van je zenuwstelsel, etc. Pijnboompitten zijn een enorm goede bron voor vitamine E. 100 gram bevat maar liefst 62% van de ADH! Vitamine E helpt je cellen gezond te houden omdat het fungeert als antioxidant in je lichaam. Daarnaast speelt het ook een rol in je celstofwisseling.
Mineralen in pijnboompitten
Het lijstje mineralen in pijnboompitten is nog indrukwekkender dan de vitamine. Ze bevatten namelijk enorm veel mangaan en koper, maar ook fosfor, ijzer, magnesium, zink en kalium. Mangaan is onderdeel van bepaalde enzymen die voor je energiestofwisseling zorgen. Koper speelt een rol in de aanmaak van bindweefsel en pigment voor je haar. Daarnaast helpt het ook je afweersysteem in stand te houden. Fosfor speelt een rol bij je energiestofwisseling en draagt bij aan gezonde botten en tanden. IJzer zorgt voor de aanmaak van hemoglobine, een onderdeel van je rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren op hun beurt zuurstof door je lichaam. Magnesium is van belang voor het overbrengen van zenuwprikkels en de vorming en werking van je spieren. Zink is onder andere nodig voor de opbouw van eiwitten en helpt daarnaast je immuunsysteem intact te houden. Als laatste in dit formidabele lijstje mineralen en spoorelementen: kalium. Kalium zorgt samen met natrium en chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast zorgt kalium er (samen met natrium) ook voor dat je spieren samentrekken, door zenuwprikkels te geleiden.
Lekkere tips
Voor ik mijn tips met jullie deel, is het goed om te weten dat ik voor al deze gerechten altijd geroosterde pijnboompitten gebruik. Roosteren is heel simpel. In de koekenpan, een klein scheutje olijfolie en binnen een minuut of 2 ben je al klaar!
- Om de lekkere tips mee af te trappen begin ik met iets heel simpels. Zelf vind ik het namelijk lekker om gewoon een paar geroosterde pijnboompitten tussendoor te snoepen, makkelijker kan niet!
- Zoals ik in de introductie al vertelde, zijn pijnboompitten ook heel lekker door salades, vooral als zo’n salade ook avocado bevat. Het is dan ook geen verassing dat pijnboompitten ook heel goed als garnering op de guacamole kan. Het ziet er toch net even wat “professioneler” uit en het geeft een lekkere bite.
- Mijn laatste simpele maar lekkere aanrader: pasta-pesto met pijnboompitten en rucola! Echt heerlijk en het staat zo op tafel. Perfect als je even geen zin of geen tijd hebt om lang in de keuken te staan.
Fotocredits: Bonduelle
Kende jij de gezondheidsvoordelen van pijnboompitten al? Of weet jij nog andere lekkere combinaties met pijnboompitten? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
0 reacties