...

De gezondheidsvoordelen van rozemarijn

door | 4 dec 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Rozemarijn en groente ovenschotels gaan hand in hand. De keuken gaat er heerlijk van ruiken en het voegt altijd net wat extra’s toe aan een gerecht. Maar wist je dat rozemarijn ook heel gezond is? In deze blog vertelt gastblogger Marjolein waarom. Hoewel zij normaal gesproken afsluit met lekkere tips om zelf te proberen, sluit zij vandaag af met een paar leuke weetjes over rozemarijn. “Omdat ik denk dat de meeste van jullie allang met rozemarijn uit de voeten kunnen.” 😉

Vitaminen in rozemarijn
Rozemarijn bevat een aantal gezonde vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor het functioneren van je lichaam. Vitamine C bijvoorbeeld is van belang voor het opnemen van ijzer uit je voeding en voor het in stand houden van je immuunsysteem. Daarnaast helpt vitamine C je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant in je lichaam fungeert. Rozemarijn bevat ook vitamine A. Vitamine A is nodig om je huid, haar en ogen in een goede conditie te houden. Daarnaast speelt het ook een rol in je groei en het in stand houden van je afweersysteem. Om dit lijstje vitaminen af te sluiten bevat rozemarijn vitamine B1. B1 speelt een grote rol in je energievoorziening, maar helpt daarnaast ook bij de werking van je hartspier en zenuwstelsel.

Mineralen in rozemarijn
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Tenslotte ijzer. IJzer is nodig voor onder andere de aanmaak van hemoglobine, een onderdeel van je rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig voor het vervoeren van zuurstof door je lichaam, hartstikke belangrijk dus! Een tekort aan ijzer kan ervoor zorgen dat je je suf en vermoeid gaat voelen.

Leuke weetjes

 • Wist je dat rozemarijn (samen met andere sterk geurende kruiden) als afweermiddel tegen de pest werd gebruikt? 
  • Men dacht dat de pest veroorzaakt werd door stinkende deeltjes in de lucht. In de “snavel” van de welbekende dokterspakken werden bundeltjes geurende kruiden gestopt, in de hoop de ziekte af te weren. Toeval wil dat de pakken het hele lichaam beschermden tegen vlooienbeten die de pest (via ratten) overdroegen. 
 • Wist je dat rozemarijn een ontspannende werking heeft? Daarom vind je het terug in bijvoorbeeld badolie of shampoo.
 • Wist je dat de oude Egyptenaren rozemarijn als heilig beschouwden? Het stond voor “niet vergeten”.
  • Ze gaven rozemarijn bijvoorbeeld mee aan een geliefde die op reis ging, maar ook aan overledenen als teken dat ze niet vergeten zouden worden.

Bronnen
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie.aspx

Kende jij de gezondheidsvoordelen van rozemarijn al? En wat zijn volgens jou lekkere combinaties met dit kruid? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

 

Summary
De gezondheidsvoordelen van rozemarijn
Article Name
De gezondheidsvoordelen van rozemarijn
Description
Dit kruid mag niet ontbreken in jouw keukenkastje. En niet alleen vanwege zijn aromatische smaak. In dit artikel leer je meer over rozemarijn!
Author
Marjolein Pubben

Marjolein Pubben

Gastblogger at De Hippe Vegetariër
Marjolein is nog niet zo lang vegan, maar haar passie is er niet minder om. Ze vindt het heerlijk om gezonde gerechten te verzinnen en te bereiden. Meestal zijn deze ook op Instagram terug te vinden. Als ze een nieuw product ontdekt moet en zal ze er van alles over te weten komen, en natuurlijk moet er geproefd worden! Daarnaast is Marjolein dol op creativiteit, spontane gezelligheid en de natuur. Ze is dan ook geregeld brainstormend en schrijvend in het gras onder een boom te vinden.
Marjolein Pubben

Latest posts by Marjolein Pubben (see all)

2 Reacties

 1. Inge

  Weer nieuwe dingen geleerd . Leuk. Ik heb een mooie struik in mijn moestuin staan. Ga vanaf nu nog vaker takjes plukken.

  Antwoord
 2. Ien

  Het is buiten lekker, ook gezond. Mooi om te horen maar rozemarijn eet je spaarzaam en gebruik je spaarzaam. Hoeveel moet je ervan eten om het effectief laten zijn?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt